iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

Üstü savaş, ortası gaz, dibi Atlantis!

13 Haziran 2012 10:46 tsi
Üstü savaş, ortası gaz, dibi Atlantis! "Denizin dibinden giden yol" nereye çıkıyor? iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Akdeniz yaklaşık iki yıldır kaynıyor. Hem de her açıdan. Kuzey Afrika ülkelerinden Mısır’a, İsrail’den Suriye’ye, Kıbrıs’tan Türkiye’ye, Yunanistan’a vs…

Şu anda bile kaç ülkenin kaç savaş gemisi Akdeniz sularında seyrediyor, bilen yok. Savaş için gereken ne varsa burada. Büyük enerji yatakları, Arap Baharı gibi bölgeyi ve hatta dünyayı etkileyen politik dalgalanmalar ve zaten bizzat Ortadoğu’nun hiç bitmeyen kendi çekişmeleri.

Peki tüm bu kaos ne için?.. Aslında birkaç yıl öncesine kadar Akdeniz’in "bizzat kendisi" için bu kadar gerginlik yoktu. İsrail gibi tüm varlığını güvenlik üzerine kurmuş bir ülkenin Akdeniz’deki denizaltı sayısı 1’di.

Ama şimdi işler değişti. Türkiye’den Mısır’a kadar olan deniz parçasının devasa enerji deposu barındırdığı ortaya çıktı. Bu yüzden adı geçen bütün ülkeler birbirleriyle Ekonomik Münhasır Alan anlaşmaları yapıyorlar.

Tabii hepsi de birbiriyle kesişiyor ki bu da çatışma demek. Kaldı ki zaten bu ülkelerin bir çoğunun farklı konularda menfaatleri de kesişiyor. Akdeniz artık bir kriz deryası!

Fakat bir ekstra var: Atlantis iddiası!

Efsanevi Atlantis öyküsü ile iddialar da bilimsel çalışmalar da çuvalla ve özellikle konumu ile ilgili ileri sürülen bilgiler de öyle.

İşte bunlardan bir tanesi de, yukarıda saydığımız bütün sorunların “coğrafi odağı”na oturuyor.

Kısa bir süre önce Türkiye’de de, “Atlantis’in keşfi” ve “Kayıp Cennet Atlantis” isimli kitapları yayınlanan ABD’li araştırmacı Robert Sarmast’ın savunduğu bir iddia, Atlantis’in, Kıbrıs ile Suriye arasında kaldığını savunuyordu. (Bu bilgi, 2005 yılında o sırada Hürriyet Gazetesi’nde yazan Murat Bardakçı tarafından gündeme getirildi.)

Buna göre, Akdeniz’in bu bölgesinin dibinde Suriye’ye uzanan 110 Km.’lik insan eseri yapılar vardı.

Bu detayları bulunan ve uzunca tartışılabilir bir konu. Fakat ilginç bir bilgi daha var: Ord.Prof. Reha Oğuz Türkkan’ın da son kitabı, “Atlantisliler, Sümerler, Etrüskler Türk mü?”de alıntıladığı aynı iddiaya göre Evliya Çelebi’nin “Seyahatnamesi”nde benzer ifadeler yer alıyor.

Dahası, Evliya Çebebi’nin Seyahatname’nin o sayfasına düştüğü notta, “denizin dibinden giden yol” konusunda söyledikleri, 1998 yılında Dr. Yücel Dağlı tarafından “2. Uluslararası Kıbrıs Araştırmaları Kongresi”nde de tebliğ olarak sunulmuştu.

Kısaca Atlantis’in yeri konusunda Akdeniz’in kızgın suları da önemli bir aday veya tam tersine, Akdeniz’in sularını bugün kızdıran nedenlerden biri o!

Evliya Çelebi'nin Atlantis için yazdıkları...

www.iyibilgi.com



Bu haber 5,366 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,357 µs