En Sıcak Konular

Elektrikte kriz kapıda!

13 Haziran 2012 09:30 tsi
Kavurucu sıcaklar geldi, klimalar geçen yılki gibi sorun olacak.

Bu yıl kışın sert geçmesi nedeniyle barajların suyla dolacağı beklentisi boşa çıktı. Barajlardaki su seviyesi halen uzun yıllar ortalamasının yüzde 16.3, geçen yılın ise yüzde 2.4 altında. HES'lerdeki sıkıntı ve klimaların da devreye girmesiyle elektrik kesintisi tehlikesi yaklaştı.

Bu sene yağışların fazla olduğu ve barajların su dolacağı beklentisine karşılık, elektrik üreten barajlara, beklenenin altında, uzun yıllar ortalamasından yüzde 16.3 daha az su geldiği belirlendi. Eski TEDAŞ Genel Müdürü Osman Nuri Doğan, Keban'a da öngörülen miktarda su gelmediğini belirterek, "Keban Barajı' bugünlerde olması gereken işletme seviyesinin 3-4 metre altında kaldı" dedi. Uzmanlar, kar yağmasına rağmen hızla eritecek yağmurlar yağmadığı için kârın yavaş eriyerek buharlaştığını belirtiyor.

MAYISTA BİLE ARTIŞ % 7.6
Doğan, HES'lerden daha az üretim yapılacağını, başta doğalgaz olmak üzere diğer kaynaklara yüklenileceğini belirterek, bu durumda ‘serbest piyasa' bilinen PMUM'da elektrik fiyatlarının kaçınılmaz olarak artacağını vurguladı. Mayıs ayı sonunda elektrikte tüketim artışının yüzde 7.6 olduğunu anımsatan Doğan, "Sıcaklıkların ani artması ile klimalar devreye girecek. Bu da talebi artıracak. Arz talep dengesi arz yönünde daralacak. Bu unsur da fiyatların artmasına yol açacak. Emre amade kurulu gücümüz, 54 bin megavatlık kurulu gücümüze karşılık yalnızca 3637 bin megavat dolayında" dedi.

30 EYLÜL'E KADAR ZAM YOK
TETAŞ, 1 Temmuz-30 Eylül'ü kapsayan 3 aylık dönemde toptan elektrik fiyatlarına zam yapmayacak. TETAŞ, bu konuyla ilgili yazısını, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) gönderdi. Toptanda fiyatların sabit kalmasına bağlı olarak elektriğe zam yapılmaması kesinlik kazandı. EPDK kaynakları, TETAŞ'ın ilgili yazısının ulaştığını belirterek, "Gerekli çalışmalar yapılıyor” dedi.

haberturk

Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,344 µs