En Sıcak Konular

Çin ve ABD'nin elleri silaha uzanıyor

13 Haziran 2012 08:48 tsi
Çin ve ABD'nin elleri silaha uzanıyor Çin'in yanındaki 'ABD müttefiki' kim?

Çin Denizi’nde yükselen gerginliğin en önemli nedenlerinden birisi olarak bölgenin petrol ve doğalgaz kaynakları gösteriliyor. Ayrıca, dünya petrol taşımacılığı ve ticaret yolları açısından son derece önemli bir bölge. Çin’in kendisine geniş bir etki alanı öngördüğü, deniz üstü ve altında hakları olan diğer ülkeleri de baskı altında tuttuğu ileri sürülebilir.

Söz konusu gerginliği artıran bir diğer konu ise, ABD’nin de bölgede boş durmamasıyla ilgili. Bilindiği gibi ABD uzun zamandır tüm ilgisini Uzakdoğu’ya yöneltmiş durumda. Bu çerçevede Kuzey Kore’nin nükleer çalışmalar nedeniyle sistemden izole edilmesini savunan Obama, Güney Kore ziyareti sırasında bu ülkeyle güven artırıcı yeni anlaşmalar imzalamış ve iki Kore sınırına da giderek gövde gösterisinde bulunmuştu. Benzer biçimde ABD, Vietnam ile de yeni bir savunma ve işbirliği anlaşması imzaladı. Bunun üzerine Çin, ilk uçak gemisini Güney Çin Denizi’nde konuşlandıracağını açıkladı.

Bu arada Çin, Vietnam açıklarında petrol araması yapan bir Hindistan firmasını tehdit etti; firma işe son verdi. ABD ise o sıralarda Avustralya’daki askeri personel sayısını artırmakla meşguldü.

Başımızı ‘Arap Baharı’ndan kaldırıp uzaklara baktığımızda gördüğümüz manzara, Çin ile ABD’nin ellerinin beldeki silaha uzanmakta olduğunu ortaya koyuyor. ABD’nin Rusya’yı yanına çekme gayretleri ile Putin’in nazlanması bu çerçevede değerlendirilebilir. Bununla birlikte, her durumda Çin’e yardım edecek ABD müttefikinin bir miktar ceza göreceği, Avrupa ülkelerinin ABD liderliğinde yeniden şekilleneceği, Rusya’nın ABD’ye yönelik sert açıklamalarda bulunarak Avrupa-ABD yakınlaşmasına katkı sağlayacağı ve Türkiye için de AB yolunun yeniden açılabileceği öngörülebilir.

Beril Dedeoğlu / Star  (İlgili kısım)



Bu haber 1,676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,287 µs