En Sıcak Konular

İsrail'le silah pazarlığı?

12 Haziran 2012 14:25 tsi
İsrail'le silah pazarlığı? Irak basınında gündeme taşınan konu, Mesud Barzani'nijn oğlu Mesrur Barzani'nin iki İsrailli generalle silah pazarlığı için gizlice buluştuğu iddiaları.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin, Maliki hükümetinin düşürülmesi için toplanan imzaların yetersiz olduğu açıklamasına, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’den, "Elimizde Irak meclisinin 170 üyesinin imzası" var cevabı geldi.

Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi’nin resmi haber sitesi Peyammer’de, Barzani’nin facebook’unda dün akşam yayımlanan ifadelere yer verildi. Buna göre Barzani, "Elimizde Irak meclisinin 170 üyesinin imzası ve Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin (toplanan imzaların yetersiz olduğunu belirten) mektubu var" dedi.

Irak'taki siyasi grupların Maliki hükümetinin düşürülmesi için tüm yasal yollara başvurduğunu belirten Barzani, "Diktatörlüğe karşı olan siyasi taraflar bizi destekliyorlar. Irak'ta gerçek demokrasi sağlanırsa, bölgemizin sorunları da çözülür. Eğer demokrasi sağlanmazsa ve sorun çözülmezse daha önce de belirttiğim gibi bu duruma başka bir çözüm bulmak zorunda kalırız" dedi.

Barzani, "Irak'ta diktatörlük rejiminin sona ermesini isteyen grupların yanında olduklarını" ifade ederek, "Hukuka aykırı olan ve Kürt halkının geleceğini olumsuz yönde etkileyecek eylemlere ortak olmayacağız" dedi.

KÜRT BÖLGESİNDE ÇATLAK MALİKİ'YE YARIYOR

Öte yandan, Talabani'nin güvenoyu konusundaki tavrının kendileri için "sürpriz olduğunu" açıklayan Barzani grubuyla Talabani arasında gerilim var. Talabani grubunun imzalarını çekmesinden sonra KYB ile anlaşmazlığa düşen KDP, Maliki karşıtı tavrını sürdürüyor.

Irak başbakanı Maliki de tüm bu karmaşa sırasında boş durmuyor. Kerkük Arap Siyasi Konseyi'ne kaydını yaptıran eski Irak ordusu mensubu 2 bin 500 askeri yeniden orduya alan Maliki, 120 bin Şii asıllı Kürt vatandaşa da Saddam döneminde verilmeyen vatandaşlık haklarını verdi.

120 BİN KÜRDE IRAK VATANDAŞLIĞI

Mülteciler Yüksek Komiserliği Suriye’de Iraklı mültecilerin sayısının 87 bine düştüğünü duyurdu. Irak vatandaşlığı almaya hak kazanan daha önceki diktatör rejimin vatandaşlık vermediği, geçen sene 120 bine ulaşan Kürtlerin sayısı 87 bine indi.

Irak İnsan Hakları Bakanlığının basın bildirisinde Bakan Muhammet Şiya es-Sudani, dün Ortadoğu'yla ilgili olan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Başkanı Yakub Hulvi ile beraberindeki heyeti Bağdat’ta karşıladı. Basın bildirisinde Suriye’deki Iraklı mültecilerin nüfusunun azalmasının yakından takip edileceği, gönüllü dönüşüleri desteklemek için Irak Hükümetinin kolaylık ve güven sağlayacağı açıklandı.

Başkan Yakub ziyaretinin Kürtlerin daha önce alınan vatandaşlıklarının geri iadesi konusunda ve Irak vatandaşlığının geri verilmesi kararından istifade edecek olan mültecileri kapsadığını vurguladı.

Iraklı bakan es-Sudani ise vatana geri dönüşe destek verilmesinin Irak hükümetinin, uluslararası standartlara uygun olarak ve uluslar arası insani hukukun şemsiyesi altında bu dosyayı bitirmek istediğinden kaynaklandığını söyledi. Sınırdaki Velid Kampında ki dönmeye isteksiz olan mültecilerin konumunda da bundan sonra bir gelişme olabileceğine de değindi.

MALİKİ MUHALİFLERİNİ TÜRKİYE İŞBİRLİKÇİLİĞİYLE SUÇLUYOR!

Nuri Maliki'nin grubu, muhalifleri Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan işbirlikçiliğiyle suçlarken, Hukuk Devleti İttifakı doğrudan Barzani'yi hedef aldı, "Barzani yabancı ülkelerin ajandalarına uyuyor, Kürtleri Talabani temsil ediyor" açıklaması yapıldı.

Irak basınında gündeme taşınan ve tartışmalara malzeme yapılan bir başka konu ise Meclis Başkanı Usame Nuceyfi'nin oğlu Seyf'in Ürdün'de 12 milyon doları araba piyasasında kaybettiği iddiaları.. Yine Irak basınında gündeme taşınan bir başka konu ise Mesud Barzani'nijn oğlu Mesrur Barzani'nin iki İsrailli generalle silah pazarlığı için gizlice buluştuğu iddiaları.

Dünyabülteni



Bu haber 919 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,710 µs