En Sıcak Konular

Karayılan: Avni Özgürel'i engellediler

12 Haziran 2012 14:24 tsi
KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, gündemdeki yerini koruyan konular ile güncel siyasi gelişmelere ilişkin ANF’nin sorularını yanıtladı. Karayılan, Kandil'e gelip kendileri ile görüşen Radikal Gazetesi Yazarı Avni Özgürel'in engellendiği

GÜLEN’İN BİRÇOK ADAMI LEGAL KURUMLARA SIZDIRILMIŞ, RAPOR HAZIRLIYORLAR

Toplum içerisinde kim bilinçliyse, kim onurlu bir duruşa sahipse, kim kimlikli bir Kürt olmayı savunuyorsa onları alıp içeri atıyorsunuz. Formül budur. İşte, Gülen’in birçok adamı bölgelerde legal kurumlara sızdırılmış, polis onların verdiği raporları esas alıp izleyerek kim aktif ise, kim oradaki Kürt toplumunu toparlamada rol oynuyorsa, bu belediye başkanı mı, il başkanı mı, mahalle komisyonu başkanı mı, il encümeni mi, her kimse, onları belirleyip tutukluyorsunuz. Bunlar tamamen Fethullahçıların toplum içerisinde oluşturmuş oldukları işbirlikçi ajan yapıların bilgilendirmeleri sonucu polisin takip ederek ve sıradan konuşmaları örgüt konuşmaları gibi gösterip devreye koyduğu tutuklama senaryolarıdır. Burada hukuk diye bir şey yoktur. Sömürgeci savaş hukuku vardır. Zaten Van belediye başkanı ve beraberindekiler operasyondan çok önce cezaevinde yerlerini hazırlamış oldukları açığa çıktı. Tamamen siyasi kararlar sonucu Kürt siyasetçileri tutuklanmaktadır. Bunlarla Kürt siyasetinin çökertilmesi ve bitirilmesi hedeflenmektedir. Siyasetsiz kalmış, öncüsüz kalmış bir toplumu istedikleri gibi yönetmeyi düşünüyorlar. Bu, bir savaştır. Bu, Kürt halkına ve Kürt siyasetine karşı geliştirilmiş bir soykırımdır.

ATALAY DEMOGOJİ USTASI, SÖYLEDİKLERİNİN TEMELİ YOK

* Bu durumda Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın, “Kuzey Irak’ta tartışmalar var, hatta silahsızlandırmaya kadar gidecek bir tartışma var, ABD de işin içinde” şeklindeki söylemi de aynı şeye mi hizmet ediyor?

Gayet tabii. Beşir Atalay bu konularda ustalaşmış bir kişidir. Demagoji ustası denilebilir ona. Yani olmayan bir şeyi oluyormuş gibi göstermede, gerçekçi bir şeymiş gibi bir ifadeye kavuşturmada çok usta bir kişilik. Söylediği sözlerin hiçbir temeli yoktur. Biz Güney Kürdistan’da ABD ile birlikte neyi tartıştıklarını bilmiyoruz. Bu, bizim dışımızda bir şey. Bizim dışımızda zaten öteden beri çok çeşitli senaryolar tartışılmıştı. Şimdi de neyi tartıştıklarını bilemeyiz ama sanki gerçekten böyle bir şey olacakmış gibi yansıtması, tamamen demin belirttiğim gibi Kürt Özgürlük Hareketini ve Kürt toplumunun iradesini kırarak tasfiye etme konseptinin farklı bir versiyonla besleme, toplumda çözüyoruz beklentisini yaratmaya dönük bir psikolojik harp uygulamasıdır. Gerçekte böyle bir durum yok. Kürt halkının ve Özgürlük Hareketi’nin saldırı altında olduğu böylesi bir dönemde yumuşatıcı herhangi bir gündemin sözle ya da bilmem farklı zeminlerde tartışmayla gelişmesinin mümkünatı yoktur.
STATÜ ALARAK TÜRKİYE İLE BİRLİKTE YER ALMAK İSTİYORUZ

Bugün herkesin malumudur, Ortadoğu kaynıyor, Ortadoğu’da sistem çöküyor ve bir yeniden yapılanma süreci gündemdedir. Biz Kürtler de bu süreçte statü alarak Türkiye ile birlikte yer almak istiyoruz. Ama Türkiye bunu kabul etmez ve reddederse biz o zaman farklı yol ve yöntemlerde tabii ki derinleşmeyi esas alacağız.

Bakın, açık konuşuyoruz, samimi konuşuyoruz; içinde siyaset yoktur, net koyuyorum: Bunun imkanları vardır. Öbür yandan, “PKK’yi zayıflatacağız, PKK’nin bilmem Kuzey Irak’ta zemini daralmıştır, yok uluslararası koşullarda daralmıştır” gibi senaryolarla kimse kendisini yanıltmasın. PKK’nin imkanları ve olanakları şimdi daha fazladır, yüksek düzeyde savaşabilecek direnebilecek bir güçtedir. Kürt halkı gencinden yaşlısına kadar bir bütün olarak öyle AKP’nin bu zulmüne karşı boyun eğecek durumda değildir. Kürt halkı kararını vermiştir, PKK de buna öncülük edecek güç ve kudrete sahiptir. Mevcut durumda bu geliştirilen insanlık dışı uygulamalara, bu saldırılara karşı direnmek bizim boynumuzun borcudur. Siz zaten bunun dışında bir yol bırakmadınız. Kürt halkı sizin bu faşizminize, bu zulmünüze boyun eğemez. Hiç kimse saldırıların bu kadar pervasızlaştığı bu ortamda PKK’den cevap verme hakkını kullanmamasını isteyemez. Bizim bu saldırılara karşı cevap verme hakkımız meşrudur. Biz saldıran taraf değiliz. Kürdistan gerillası saldıran taraf değildir; gelişen yok etme operasyonlarına karşı direnme hakkını kullanmaktadır ve kullanacaktır. Ve biz gerilla olarak, halk olarak, Kürdistan kadını, gençliği, bütün toplumsal kesimlerinin bu direnişi etrafında kenetlenerek zafer kazanacağına her zamankinden fazla inanıyoruz.

Basına yansıdığı kadarıyla Avni Özgürel Kandil’e gelip sizinle bir röportaj yapmış. Fakat şimdiye kadar yaptığı röportajı yayınlamış değil. CNN Türk kanalında katıldığı bir programda bundan söz etti, ancak ondan sonra herhangi bir yazısı veya açıklaması olmadı. Sizce bu röportaj neden yayınlanmadı?

Evet, doğrudur. Sayın Avni Özgürel yanımıza gelerek bir görüşme, röportaj yapmıştır. Türkiye’de barıştan ve çözümden yana olan bir takım aydın, yazar kesim vardır. Hemen şunu belirteyim ki, Kürt halkı açısından Türkiye aydın-yazar kesiminden olup da barışçıl çözüm isteyenlerin bir değeri ve kıymeti vardır. Biz bu tür dostlara değer biçiyoruz. Avni Özgürel de daha önce bir kez Önderliğimiz ile Lübnan’da görüşen ve ikinci olarak da yanımıza gelen bir gazetecidir. Milliyetçi bir insandır, Kürt sorununun barışçıl yöntemlerle çözümünden yana olan bir çizgiye sahiptir. Bana göre Türkiye’yi seven gerçek milliyetçiler, gerçek Türk yurtseverleri Kürt sorununun çözümünden yana politika gütmelidirler, tavır geliştirmelidirler. Biz gerek sol-demokratik kesimlerden, gerekse de daha değişik kesimlerden Kürt sorununun barışçıl yöntemlerle çözümünü isteyen insanlara saygı gösteririz. Çünkü biz de gerçekten barışçıl yöntemlerle çözüm istiyoruz ve Türkiye’nin mevcut sınırları içerisinde gerçek anlamda Kürt-Türk kardeşliğini, eşit, özgür birliğini esas alan bir çözümü arzu ediyoruz. Mücadelemiz bunun içindir. Yani halkların kültürleri önünde engel olunamaz, kültürlere yasak getirilemez. O eskinin biçimlendirilmiş toplum yaratma konseptini geliştirmenin artık aşılması gerekiyor. Çağımızda çoğulculuk, katılımcılık demokrasinin temel ilkelerinden birisidir. Dolayısıyla Türkiye de demokratikleşmek istiyorsa artık Kürt halkına zorla Türkleşmeyi dayatma değil de, Kürt kültürü önündeki engelleri kaldırmayı ve Kürt halkını da bir halk olarak, bir toplum olarak kabul etmelidir. Bunun için çaba gösteren, bu doğrultuda çözümü düşünen değişik düzeylerde insanlar vardır. Bu çerçevedeki yaklaşımımızdan dolayı Sayın Avni Özgürel’in röportaj talebini kabul ettik. Kendisi röportajı yapıp memnun ayrıldığını biliyorum.

AVNİ ÖZGÜREL’İ ENGELLEDİLER

Belli ki, çeşitli devlet organlarıyla sağladığı temaslar sonucu engellemişlerdir. Ben de o CNN kanalında yayınlanan programını izledim. Aslında Ankara’da görüşmeler yaptığını ve yayınlayacağını söyledi. Ama herhalde daha sonradan uyarılmış, engellenmiştir. Öyle olduğu anlaşılıyor. Bu, bizim açımızdan pek önemli değil ama Türkiye’nin Kürt sorununa yaklaşımını gösteren ve AKP politikalarını yansıtan bir veridir. Hatta şunu da belirteyim; o röportajdan sonra Erdoğan’ın üslubu daha da sertleşti, operasyonlar daha da arttı. Belli ki, bizim ilkesel tutumuzu görünce, onlar irademizi kırmaya dönük daha fazla yüklenme kararını almışlardır. Olabilir. Halbuki biz açıklığı esas aldık. Biz çözüm yolu nedir net koyduk. Çözüm yolunun nereden geçtiğini, nasıl esas alınması gerektiğini, neyin esas alınması gerektiğini belirttik. (ANF)

Bu haber 931 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,473 µs