En Sıcak Konular

Cari açığın belini altınlarla kırdık!

12 Haziran 2012 09:43 tsi
İran’a yapılan 1.2 milyar dolarlık altın ihracatı cari açığı geriletti.

Cari açık İran’a yapılan 1.2 milyar dolarlık altın ihracatı sayesinde 70 milyar doların altına indi. Artışa neden olarak, İran’da halkın altına hücum etmesi ile Türkiye’nin petrolün parasını altınla ödemesi gösteriliyor.

E konominin en önemli kırılganlıklarından biri olan cari açık yılın ilk dört ayında dış ticaret açığındaki azalışa paralel 8.1 milyar dolar azalarak 21.2 milyar dolara gerilerken, altı aydır üst üste daralan 12 aylık açık Mayıs 2011’den beri ilk kez 70 milyar doların altına indi. Merkez Bankası verilerine göre, cari açık, nisan ayında 4.9 milyar dolara geriledi. Mart ayında 71.8 milyar dolar olan 12 aylık kümülatif cari açık nisanda 69.18 milyar dolara indi. Dış ticaret açığının 6.5 milyar dolar azalarak 21.9 milyar dolara inmesi, açığı düşüren önemli madde olurken, martta 588 milyon dolar olan altın ihracatının nisanda rekor artış ile 1 milyar 272 milyon dolara çıkması dikkat çekti. Bu tutarın 1 milyar 207 milyon lirası ise İran’a yapılan altın ihracatı oldu. Bu ülkeye önceki yıllarda altın ihracatı yokken mart ayında 588 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı. Uzmanlar İran’a yapılan ihracatın nedeni olarak riyalin değer kaybetmesi ile İran halkının altına hücum etmesini gösterirken bazı analistler Türkiye’nin ithal ettiği petrolün karşılığında bu ülkeye altınla ödeme yapabileceğini belirtiyor.

FİNANSMAN DÜŞÜNDÜRÜYOR

Analistler, özellikle petrol fiyatlarındaki düşüşün de etkisiyle gerilemesi beklenen cari açıkta finansman konusunun ise yakından izlenmeye devam edilmesi gerektiğini kaydediyor. Uzmanlara göre finansman tarafında cari işlemler açığının hâlâ sıcak para olarak ifade edilen kısa vadeli sermaye ile finanse ediliyor oluşu ve doğrudan yatırımların cari işlemler açığının 2010 yılı nisan ayından bu yana ortalama olarak ancak yüzde 17’lik bölümünü karşılaması finansman kaynaklı riskleri artırıyor.

KAYNAĞI BELİRSİZ ÇIKIŞ

Net hata ve noksan kalemi olarak gösterilen kaynağı belirsiz para ise bu kez Türkiye’den çıktı. Nisandaki çıkış 959 milyon $ oldu.

'5 TON ALTIN BEKLİYOR KATKISI YOK'

Türkiye’de yastıkaltı olarak tabir edilen altın stoğunun 5 bin ton ve parasal tutarının 270 milyar dolar olduğunu belirten İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral, bu altınların ekonomiye hiçbir katkısı olmadığını ifade etti. Aral, “Hurda altın toplama hizmetini uzun bir süre devam ettirmeyi planlıyoruz. Sadece şube üzerinden değil, başka toplama yöntemlerini de gündeme getireceğiz. Halihazırda anlaşmak üzere olduğumuz bir kurumsal zincir de var. Yıl sonuna kadar 1 milyar dolarlık altın toplamayı hedefliyoruz” dedi.

TAKTIĞINIZ HER ALTIN CARİ AÇIĞI KAMÇILIYOR

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral, tasarrufu artırmak ve kayıtdışı altını sisteme çekmek üzere İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) ile başladıkları hurda altın toplama uygulaması ile hem atıl altın stoğunu ekonomiye kazandıracaklarını hem de altın yatırımcısına güvenli ve kârlı bir alan yaratacaklarını söyledi. Türkiye’nin geçen yıl 79.7 ton altın ithal ettiğini kaydeden Aral, 4 milyar 31 milyon dolarlık ithalata karşı 1.3 milyar dolarlık yıllık altın ihracatının olduğunu belirterek, “Aradaki fark olan 2.6 milyar dolar cari açığı artırıyor. Talep edilen her altın, düğünlerde takılan her takı cari açığı körüklüyor” dedi.

haberturk

Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,737 µs