En Sıcak Konular

İspanya'nın yardım çağrısı piyasalara yetmedi

12 Haziran 2012 09:33 tsi
İspanya'nın AB kaynaklarından resmen yardım talep etmesinin olumlu karşılanmasıyla piyasalar haftanın ilk işlem gününe pozitif başladı.

Borsalar yüzde 1'i aşan yükselişlerle açılırken İspanya'da 10 yıllık tahvil faizleri ise yüzde 6,25 seviyelerinden yüzde 6'ya doğru geri çekildi. Günün ikinci yarısında ise İspanya ile ilgili yardım programının şartlarının henüz netleşmemesi ve İtalya'da faizlerin yükselmeye başlaması ile İspanya'da 10 yıllık tahvil faizleri düşüşe başladığı seviyenin de üzerine çıkarak bir ara yüzde 6,30'u aşarken, İspanya borsası da (IBEX) sert yükselişle 6.940 seviyesinden başladığı günü, önceki güne göre yüzde 0,54 değer kaybıyla 6.516 seviyesinden kapattı.

Ekonomistler yaklaşan Yunanistan seçimlerinin (17 Haziran) piyasaları olumsuz etkilemeye devam edeceğini ve piyasaların seçimden önce olumsuz senaryoları fiyatlayabileceğini belirtiyorlar.

Yunanistan'da yapılacak seçimle ilgili son haftaya girildiği için anket yayınlanması yasak. Dolayısıyla piyasaların hangi partinin önde olduğuna dair elinde bir veri olmaması en kötüyü fiyatlayabileceğine yönelik beklentileri güçlendiriyor.

Dün İMKB, uluslararası piyasaların seyrine paralel olarak sert yükselişle 58.200 puan üzerinden başladığı günü, ikinci yarıda görülen satışlarla yükseldiği yerden yaklaşık 600 puan düşerek 57.619 puandan kapattı.

İMKB'de Garanti Bankası'nın ana ortağı olan BBVA'nın İspanyol bankası olması, özellikle bu hissede 2. seansta güçlü satışlara neden olduğu görüldü. Endeks üzerinde ağırlığı yüksek olan Garanti Bankası hisseleri 6.60 liradan başladığı günü ikinci seanstaki yüzde 2,75 oranındaki değer kaybıyla 6,36 liradan tamamladı.

Bugüne dönüldüğünde analistler İMKB 100 endeksinin teknik görünümünün bozulmadığını ve 57.000 puan üzerinde kalındığı sürece yükseliş isteğinin devam edeceğini düşünüyorlar. İMKB 100 endeksi için 58.000 ve 58.400 puan seviyeleri en çok dile getirilen dirençler olarak öne çıkarken, destek olarak ise aracı kurum raporlarında 57.000 - 57.200 puan bandının kırılması durumunda 56.400 ve 56.000 puan sevilerini takip edilmesi gereken destekler olarak belirtiliyor.

Bugün piyasaların takip edeceği veriler ise şöyle:

11:30 İngiltere, nisan ayı sanayi üretimi

15:30 ABD, mayıs ayı ithalat fiyatları endeksi

21:00 ABD, mayıs ayı bütçe dengesi

aa


Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,867 µs