En Sıcak Konular

'ÖYM'ler sorun açar demiştim öyle oldu'

12 Haziran 2012 09:18 tsi
'ÖYM'ler sorun açar demiştim öyle oldu' Cumhurbaşkanı Gül, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili görüş almak için Köşk’e çıkan Meclis Uzlaşma Komisyonu üyeleriyle biraraya geldi.

Özel yetkili mahkemelerden yakınan Gül, “Devlet güvenlik mahkemelerini kapatıp özel yetkili mahkemeleri kurarken, ‘Bu kadar detay herkesin başına sorun açar’ demiştim, nitekim böyle oldu. Endişelerimizi dile getirdiğimizde böylesinin daha iyi olacağını söylediler, biz de o zaman çok müdahil olamadık” dedi.

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, yeni anayasa çalışmasına destek almak için kendisini ziyaret eden Meclis Uzlaşma Komisyonu üyelerine özel yetkili mahkemelerin geniş görev alanından yakınarak, bu alanda yeni bir düzenlemeye destek olacağının işaretini verdi. Gül, “Açıkçası, devlet güvenlik mahkemelerini kapatıp bunları kurarken ben, ‘Bu kadar detay ileride herkesin başına sorun açar’ demiştim, nitekim böyle de oldu” dedi. Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığındaki Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri dün Çankaya Köşkü’ne çıkarak gelinen aşamayı anlattılar, gelecek süreçle ilgili destek istediler. Çiçek, bir saatlik görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Bu çalışmalardan son derece ümit var. Süreci gerçekten destekliyor, destekleyecek. Cumhurbaşkanlığı katından yapılması gereken bir kısım katkılar olacaksa bunu da yapabileceğini ifade ettiler” dedi.

Ayrıştırma tırmandırılıyor

Görüşmede her partiden birer temsilci görüşlerini anlattı. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, şunları söyledi: “Türkiye’de bir nefret ve ayrıştırma söylemi tırmandırılıyor, bu endişe verici boyutlara ulaştı. Daha ortak bir dili, bir barış dilini kullanmalıyız, ortak faydayı gerçekleştirmemiz bugün her zamankinden daha önemli.” BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da tutuklu milletvekilleri sorununa ve KCK operasyonlarında belediye başkanlarının tutuklanmasına değinerek, “Anayasanın doğurduğu ihtiyaç tam da bunları gidermek noktasında olmasına rağmen adaletsiz bir operasyon furyası devam ediyor” dedi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, yaklaşık 150 yıllık anayasa birikimden gelen hafızanın önemli olduğunu, herkesin kendisini sadakatle bağlı hissedeceği bir anayasa yapmak gerektiğini söyledi.

Öz vatanında parya olmasın

Cumhurbaşkanı Gül de şair Necip Fazıl Kısakürek’in Sakarya şiirinden “Öz yurdunda garipsin, öz vatanında parya” dizelerini okuyarak, “Hepimiz rahmetli üstadı çok okurduk, geçmişimizde böyle siyasi şeyler var. Bu yeni anayasa kimseyi öz vatanında parya, sürgün gibi hissettirmemeli. Herkes kendini içinde bulabilmeli ki sadakat oluşsun. Bu çalışma en başta ona hizmet etmeli” dedi. Komisyon üyelerinden alınan bilgiye göre Gül, şunları söyledi: “Yeni anayasa mutlaka ortak bir mühür taşımalı. Geldiğimiz noktada toplumsal beklenti çok yüksek ve buna cevap vermek gerekir. Buna cevap verilmezse vebali de ağır olur. Bu çalışma yeni bir anayasa ile sonuçlanmazsa bu ülkede 15-20 sene daha anayasa gündeme gelemez, çünkü inandırıcılığı kalmaz. Bu kadar emek heba edilmemeli. Keşke sayın liderler de anayasa yapım sürecinde biraraya gelip üslup konusunda bir anlaşma sağlasaydı. Referandum söz konusu olursa yüzde 51 değil, en az yüzde 80’ler seviyesinde bir ittifak aranmalı. İmparatorluk bakiyesi unsurlarımız var, bunlar da göz önünde bulundurulmalı.

Çok teferruat sıkıntı çıkarır

Bana göre çok teferruatlı bir metin olmamalı. Teferruata girince bir sürü sıkıntı çıkabiliyor. Şimdilik genel kavramlar üzerinde uzlaşılırsa gerisini zamanın ruhu halleder. Açıkçası devlet güvenlik mahkemelerini kapatıp özel yetkili mahkemeleri kurarken ben ‘Yahu bu kadar detay ileride herkesin başına sorun açar’ demiştim, nitekim böyle oldu. Bu konudaki endişelerimizi dile getirdiğimizde böylesinin daha iyi olacağını söylediler, biz de o zaman çok müdahil olamadık.”

Gül’e tepki olsun diye katılmadı

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, anayasadan aldığı yetkileri doğru kullanmadığı gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e tepki olarak Meclis Uzlaşma Komisyonu’nun Köşk’e yaptığı ziyarete katılmadı.

hurriyet



Bu haber 739 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,673 µs