En Sıcak Konular

Flame virüsü 'ortadan kayboldu'

11 Haziran 2012 14:41 tsi
Flame virüsü 'ortadan kayboldu' ABD’li bilgisayar güvenliği uzmanları, Flame (alev) isimli bilgisayar virüsüne ortadan kaybolma komutu verildiğini, virüsün bilgisayarlarda hiç iz bırakmadan yok olduğunu öne sürdü.

AFP'nin anti-virüs üreticisi Symantec’in internet sitesinden aktardığına göre, “bazı Flame komut-kontrol server’larının, virüsün bulaştığı bilgisayarlara bir güncelleme gönderdiği” belirtildi.

Yazıda, “Bu güncelleme komutuyla Flame, bulaştığı bilgisayarlardan tamamıyla silindi” denildi.

ENERJİ TESİSLERİNİ HEDEF ALDI

Dünyanın en büyük zararlı yazılımı olduğu belirtilen Flame’in iki yıldan daha uzun süredir “ortalıkta” olduğu ve başta İran olmak üzere Ortadoğu ülkelerindeki enerji tesislerini hedef aldığı belirtiliyor.

Flame’in keşfedilmesiyle ABD ve İsrail istihbarat kurumlarının İran’ın nükleer programı konusunda bilgi çalmak için bu yazılımı tasarladığı yönündeki tartışmalar da alevlendi.

Anti-virüs yazılım şirketi Kaspersky Lab, Flame’in Haziran 2010’da keşfedilen ve İran’ın nükleer programına karşı geliştirildiği öne sürülen Stuxnet virüsünden “20 kat daha büyük” olduğunu ifade etti.

Flame’den etkilenen yerler arasında Lübnan, Batı Şeria, Macaristan, Avusturya, Rusya Kong Kong ve Birleşik Arap Emirlikleri de bulunuyor.

SEYAHATLERDE BULAŞMIŞ

Virüslü yazılımın özellikle ev bağlantılarında etkili olduğu, hatta seyahat sırasında dizüstü bilgisayarlar kullanan çalışanların bilgisayarlarından sistemlere girdiği belirtiliyor.

Flame’in yapısı ve taktikleri eski usul olsa da, değiştirilebilir yazılım modülleri ve belli hedefler seçmesi nedeniyle bu virüs, internet çağının en güçlü silahı olarak değerlendiriliyor.

İZLERİ SİLDİLER

Flame bulaşan bilgisayarlara otomatik olarak internete bağlanıp güncelleme yapma komutu veriliyor. Flame’in yaratıcılarının son olarak virüse ortadan kaybolma güncellemesi gönderdiği, böylece virüsü tasarlayanın kim olduğunun tespitinin engellenmesinin amaçlandığı tahmin ediliyor.

Uzmanlar bu güncelleme komutunun, Flame’le ilgili haberlerin basında yayılmasının ardından verildiğini de belirtti.

Virüslü bilgisayarlara dosyaları silme ve kodun takip edilmesini önlemek için disklere rastgele karakterler yerleştirme komutu verildiği tahmin ediliyor. Ancak kaç bilgisayarın bu komutu aldığı henüz belli değil.

Hürriyet



Bu haber 1,196 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,666 µs