En Sıcak Konular

Türkmenistan KKTC'yi istemedi

11 Haziran 2012 11:15 tsi
Türkmenistan Devleti, ev sahipliğini yapacağı 11- 13 Haziran tarihleri arasındaki Ekonomik İşbirliği Teşkilatı toplantılarına KKTC heyetini kabul etmedi.

Orta Asya ve çok sayıda İslam ülkesinin bir araya gelerek oluşturduğu “Ekonomik İşbirliği Teşkilatı” toplantılarına yıllardır gözlemci olarak katılan KKTC heyeti, Türkmenistan’daki toplantıya, “Bu ülkeyi kimse tanımıyor” gerekçesi ile gidemedi.

GERİ ADIM ATMADI…

Türkiye Dışişleri, Türkmenistan Yönetimi’ne, “KKTC gelmeyecekse, Türkiye de bu toplantılara katılmayacak” diyerek net bir tavır ortaya koydu. Türkmenistan da “Tanınmayan ülke gelemez” tavrından geri adım atmayınca, toplantılar iptal edildi.

Orta Asya ve çok sayıda İslam ülkelerinin bir araya gelerek oluşturduğu “Ekonomik İşbirliği Teşkilatı” toplantılarına gözlemci olarak katılan KKTC heyeti Türkmenistan’daki toplantıya, “Bu ülkeyi kimse tanımıyor” gerekçesi ile gidemedi.

Bu hafta başından itibaren başlaması planlanan toplantılar,Türkiye’nin, “KKTC yoksa, biz de gelmeyeceğiz” resti üzerine tamamen iptal edildi.

Türkiye, İran ve Pakistan’ın öncülük ettiği, Orta Asya Türk Cumhuriyetlerini de kapsayan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın merkezi ise Tahran. Her yıl, bölgesel Planlama Konseyi toplantıları, farklı ülkelerde yapılıyor. KKTC daha önce Tahran, Pakistan, Türkiye gibi ülkelerde yapılan toplantıların tümüne gözlemci ülke olarak katıldı ve konuşmalar da yaptı. İlk sorunu çıkaran ise Türkmenistan oldu.

HEYET BİLET- VİZE ALDI, GİDEMEDİ

Havadis’in güvenilir kaynaklardan derlediği bilgilere göre, bundan önceki tüm Ekonomik İşbirliği Teşkilatı toplantılarına katılan KKTC heyeti, bu kez de yine Dışişleri Bakanlığı ve Devlet Planlama Örgütü uzmanlarından oluşan bir heyet hazırladı.

11- 13 Haziran tarihleri arasında Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta yapılacak toplantı için uçak biletlerini alan ve vize işlemlerini de tamamlayan heyet, sürpriz bir şekilde Türkmenistan yönetiminin, “KKTC tanınmamış bir ülke. Tanınmamış bir ülkenin, gözlemci de olsa bu toplantılara katılmasına onay vermiyoruz” direnci ile şaşkına döndü.

TÜRKMENİSTAN “YOK” DEDİ, TÜRKİYE REST ÇEKTİ

Ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı devreye girdi. Türkiye Hükümeti’nin de tüm girişimlerine rağmen, Türkmenistan Hükümeti geri adım atmadı.

KKTC heyetinin, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın daha önce, farklı ülkelerde yapılan toplantılara katıldığı iletilse de, Türkmenistan Yönetimi, “Türkmenistan’daki toplantıya KKTC katılamaz” direncini sürdürdü.

Türkiye Dışişleri ise, “KKTC gelmeyecekse, Türkiye de bu toplantılara katılmayacak” diyerek net bir tavır ortaya koydu.
Türkmenistan da tavrından geri adım atmayınca, toplantılar iptal edildi.



Bu haber 818 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,889 µs