En Sıcak Konular

Uyuşmazlıklar İstanbul'da çözülecek

10 Haziran 2012 13:05 tsi
İstanbul, finans merkeziyle birlikte uluslararası tahkimin de merkezi oluyor.

TOBB, TESK, İMKB, SPK ve TBB gibi örgütlerin temsil edileceği merkez, ulusal ve uluslararası finans anlaşmazlıklarını çözecek.
 
Uluslararası finans merkezi olmaya hazırlanan İstanbul, ulusal ve uluslararası uyuşmazlıkların da çözüm merkezi haline geliyor. "İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Strateji Belgesi" kapsamında İstanbul Milletlerarası Tahkim Merkezi'nin kurulmasını öngören Kanun Tasarısı Taslağı hazırlandı.
 
Önce bölgesel olacak
 

Adalet Bakanlığı bünyesindeki çalışma grubunca hazırlanan tasarı taslağına göre, İstanbul'da bağımsız ve özerk yapıya sahip uluslararası alanda rekabet edebilecek düzeyde kurumsal bir tahkim merkezi oluşturulacak. Merkez, İstanbul'un öncelikle bölgesel, daha sonra da küresel finans merkezi olmasına katkı sağlayacak. Merkez, tahkim ve alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının bilinmesi, anlaşılması ve kullanılmasını sağlayacak.
 
20 üyeli kurul oluşacak
 

Taslağa göre, tahkim merkezi tüzel kişiliğe sahip ve özel hukuk hükümlerine tabi olacak. Merkez, Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Denetçi, Danışma Kurulu, Genel Sekreterlik, milli ve milletlerarası tahkim divanlarından oluşacak. Genel Kurulun çatısında, TOBB'dan 6 üye, TBB'den 6 üye, YÖK'ten 2 üye, Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Katılım Bankaları Birliği, SPK, İMKB, TESK ve Türkiye Noterler Birliği'nden birer üye yer alacak.
 
Sanal ortamda toplantı
 

Bu kuruluşların göndereceği üyelerin en az 10 yıl tecrübeye sahip olması gerekecek. Genel Kurul üyeleri 4 yıl için seçilecek. Taslağa göre, İstanbul Milletlerarası Tahkim Merkezi Yönetim Kurulu üyeleri, Genel Kurul üyeleri arasından seçilecek. Merkez bünyesinde "Milli Tahkim Divanı" ve "Milletlerarası Tahkim Divanı" adı altında iki divan oluşturulacak. Bu divanlar 5'er kişiden oluşacak ve üyeleri 5 yıl süreyle görev yapacak. Tahkim divanı kararları kesin olacak. Divan toplantıları elektronik ortamda da yapılabilecek.
 
Kuruluş bütçesi Başbakanlık'tan
 
Kurulacak tahkim merkezinin ana gelir kaynağı, verilen hizmetler karşılığı elde edilen gelirlerden oluşacak. Bağışlar ile bütçenin eksik kalan kısmı için Genel Kurul temsilci sayılarına göre belirlenen ödenekler de merkeze kaynak oluşturacak. Merkezin kaynak ilk kuruluş için gereken kaynak ihtiyacı ise iki yıl boyunca Başbakanlık bütçesinden karşılanacak.
 
bugün


Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,017 µs