En Sıcak Konular

Davutoğlu: Suriye'ye baskılar artırılmalı

9 Haziran 2012 16:30 tsi
Davutoğlu: Suriye'ye baskılar artırılmalı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de yaşanan gelişmelerin bir insanlık trajedisi haline geldiğine dikkat çekerek, Suriye rejimi üzerindeki baskıların artırılması gerektiğini söyledi.



Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı'na katılmak üzere dün Trabzon'a gelen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ildeki temaslarına bugün de devam etti. Trabzon'daki tarihi Ayasofya Müzesi'ni gezen Davutoğlu, daha sonra Trabzon Valisi Recep Kızılcık'ı makamında ziyaret ederek, bir süre görüştü. Görüşmenin ardından Vali Kızılcık, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'na kemençe hediye etti. Kemençeyi çalabilmeyi çok arzu ettiğini söyleyen Davutoğlu da Türkiye'nin diplomasi trafiğinin de kemençenin ritmi kadar aktif ve hareketli olduğunu ifade etti. Daha sonra Trabzon Belediyesi'ne geçen Bakan Davutoğlu, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile bir süre görüştü.

Bakan Ahmet Davutoğlu, ziyaretlerin ardından Trabzon Müzesi'nde düzenlediği basın toplantısında ise gündeme dair konularda değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasına, son dönemlerde yaptıkları çalışmaları anlatarak başlayan Davutoğlu, Suriye'de yaşanan son gelişmelerin de herkesi kaygılandırdığının altını çizdi. Davutoğlu, "Suriye'de geldiğimiz son aşamada maalesef Suriye'deki trajedinin sadece Suriye ya da bölge sınırları ile kayıtlı kalmasının ötesinde bütün insanlığı ilgilendiren bir insanlık trajedisine dönüşmekte olduğudur. Yapılan katliamlar ve bunların devam edecek olması hepimizi kaygılandırıyor." ifadelerini kullandı.

"SURİYE KONUSUNDA YENİ ADIMLAR İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR"

Suriye konusunda, yeni bir sürecin mi başladığı ve bu konuda Türkiye'nin rolünün ne olacağı şeklindeki soru üzerine Bakan Davutoğlu, şu açıklamayı yaptı: "Daha önce başkanlar açıklamasında, tutumumuz çok açık bir şekilde ortaya konuldu. Tutumumuz bu 14 ülkenin ortak tutumudur. Biz Suriye'deki bu trajedinin bitmesi, mezhepsel temelli herhangi bir yoğun çatışmanın yaşanmaması ve hangi kökenden olursa olsun bütün Suriyeli kardeşlerimizin barışı ve huzuru için elimizden ne geliyorsa bugüne kadar yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Bir taraftan Suriye rejiminin bu saldırıları ve insanlık suçu niteliği taşıyan son katliamlara açık tavır alan ülkelerin oluşturduğu zeminde baskıyı artırmak, diğer taraftan Suriye üzerinde etkin güce sahip olan BM Daimi Konseyi'nin de üyesi olan Rusya ve Çin ile temasları sürdürmek ve tabi bölgesel inisiyatifler olarak da yeni adımlara planlamak için de birkaç aya yakındır çalışmalarımız sürüyor."

Suriye'de meselenin, iki taraf arasındaki mücadele olmaktan çıktığının altını çizen Davutoğlu, "Suriye halkının çok ağır silahlarla rejim tarafından katliamı şekline dönüşmüştür. Bunu görmemiz lazım. Aynı şekilde bölgesel bir gerilimin tarafları yok burada, mezhepsel ve din etkenli bir çatışma da yok. Yani bir tarafta Sünnilerin, diğer tarafta Nusayrilerin olduğu bir çatışmadan çok, kendi halkına zulmeden bir rejimle, hangi etnik köken ve mezhepten olursa olsun bu zulme muhatap olan halk kitleleridir." ifadelerini kullandı.

Suriye meselesinin uluslararası alanda da bir küresel kutuplaşma gerekçesi olmamasını istediklerine vurgu yapan Davutoğlu, şöyle devam etti: "Yani bir tarafta Batı ülkeleri ve Arap ülkeleri ve komşu olarak Türkiye, diğer tarafta Rusya ve Çin gibi bir kutuplaşmayı doğru görmüyoruz. Bu bir insanlık meselesi haline dönüşmüştür. Herkesin bunu bu şekilde anlamasına önem veriyoruz. Dolayısıyla da Rusya ve Çin ile de temas halindeyiz. Onlarla da aynı perspektiften olayları değerlendirebilmemiz için bu temaslarımızı sürdüreceğiz. Suriye sorunu kimsenin dışlanmadığı, herkesin sorunun içerisinde olduğu, ancak herkesin de uluslararası temel ilkeler etrafında, insan hakları ve sivillerin korunması çerçevesinde yaklaşmasını bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde bu konudaki aktivitelerimizin arttığı bir dönem olacak. Her halükarda şuna izin vermeyeceğiz; bir rejim son derece gayri insani yöntemlerle kendi insanını katlederken buna seyirci olmayacağız. Ne Türkiye, ne Arap Ligi olarak, ne de bütün aktörlerin içerisinde bulunduğu uluslararası aktörler olarak buna seyirce kalmayacağız."

ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANI İLE GÖRÜŞMESİ

Suriye konusunda Çin Dışişleri Bakanı ile dün telefonla bir görüşme yaptığı bilgisini veren Bakan Davtoğlu, görüşmenin detaylarına ilişkin soru üzerine de şunları söyledi: "Türkiye ve Çin'in Ortadoğu Bölgesi ile ilgili kaygıları ortaktır. Dünkü görüşmemizde de bunu tekrar tespit ettik. Çin için de Türkiye için de Ortadoğu'da istikrar önemlidir. Ama maalesef kendilerine de vurguladığım gibi Esed yönetimi bir istikrar değil, istikrarsızlık faktörü haline dönüşmüştür. Çin Dışışleri Bakanı temel ilkelerini vurguladığında bu konularda da örtüşme var. Biz de Çin de Suriye'nin toprak bütünlüğüne, egemenliğine bir halel gelmesini istemiyoruz. Rejim ve yönetim ne olursa olsun biz Suriye'nin toprak bütünlüğüne çok önem veriyoruz. Ayrıca, iki ülkede de Suriye'de sürmekte olan bu katliamlara net bir tutum içerisindedir. Ama bu tutumun sürmesi konusunda yöntem farklılıkları olabilir." 

Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,377 µs