En Sıcak Konular

Bilderberg sonrası Kuzey Irak hamlesi

9 Haziran 2012 09:12 tsi
Bilderberg sonrası Kuzey Irak hamlesi Koç Holding Başkanı Mustafa Koç, büyük potansiyel gördüğü Kuzey Irak'ın, uğraşılırsa küçük Dubai olacağını belirtiyor ve başta petrolde olmak üzere bir dizi yatırım yapacaklarını söylüyor

Türk işadamlarının Kuzey Irak'taki projeleri son sürat devam ediyor. Önceki gün Koç Holding Başkanı Mustafa Koç ile sohbet ederken öğreniyoruz ki Koç Holding de bölgede petrol sahası yatırımına girişecek. Mustafa Koç, Kuzey Irak'ta büyük bir potansiyel gördüğünü ve eğer gerçekten uğraşılırsa gelecekte küçük bir Dubai olabileceğini söylüyor. Yeni açtıkları Divan Oteli'nin doluluk oranının yüzde 50'ler seviyesinde olduğunu, yerel otoritenin belli sayıda odayı kendi misafirleri için yıllık olarak almak için temasa geçtiğini anlatan Mustafa Koç, Kuzey Irak'ta elektrik santralı ve petrol sahaları için çeşitli yatırım planları olduğunu açıkladı. Koç Holding'in hali hazırda Divan'ın yanı sıra Avis'in oto kiralama işinin yatırım çalışmaları ve Aygaz'ın bölgeyle ilgili bir proje hazırlığı var. Öğreniyoruz ki büyük bir Duty Free mağazası açan Setur'un da satışları çok iyi gidiyormuş. Koç, bölgedeki perakendenin yükselişine Beymen Mağazası'nı da örnek veriyor ve Cem Boyner'den Erbil'deki Beymen'in İstanbul ve Ankara'dan sonra en iyi ciroyu yapan mağaza olduğunu öğrendiğini söylüyor.

Petrolde izlenecek yol!
Peki Erbil'deki petrol sahası yatırımını Koç'un hangi şirketi yapacak? Tüpraş olabilir mi? Mustafa Koç, Tüpraş'ın halka açık bir şirket olduğu için şu anda bir şey söylemelerinin doğru olmadığını vurguluyor ve bölgede iki tür yatırım için çalıştıklarını söylüyor. Koç, "Mevcutta yatırım planları olan şirketler 'gelip ortak olun' diyorlar. Tabii orada Kuzey ve Güney arasında ticaret konusunda ciddi sıkıntılar var" diyor.

"Know-how vereceğiz!"
Mustafa Koç, Kuzey Irak'ta hastane ve okul konusundaki ihtiyaçlara dikkat çekerek, doğrudan hastane açmayı düşünmediklerini ancak Amerikan Hastanesi'nin know-how'ını vermek için görüşmeler yaptıklarını söylüyor. Koç, Yapı Kredi'yi bölgeye taşıyacak mısınız şeklindeki bir soruya ise, 'Öyle bir düşüncemiz şu anda yok. Bize banka olarak gelin dediler. Ancak İtalyan ortağımız ile görüşmedik. Tabii önce temsilcilik ofisi açmak gerekli düşüncesindeyim' diye yanıt veriyor. 

Davos gerilimi geride kaldı!
Mustafa Koç, İstanbul'da gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu toplantısını önemsiyor. "En geniş katılımlı organizasyonlardan biri çünkü" diyor ve ekliyor: "Bilhassa Türkiye'nin bu kadar çok konuşulması bile çok önemli. İlk defa Dünya Ekonomik Forumu 3 bölgeyi bir araya topluyor. Başbakan Erdoğan ve Davos arasındaki gerilimin artık geride kaldığını düşünüyorum."

Yunanistan bizi doğrudan etkiler!
Mustafa Koç'tan, Bilderberg toplantılarında en çok Avrupa'nın ve ABD'deki başkanlık seçiminin konuşulduğunu öğreniyoruz. Yunanistan'ın durumu için, "Bir şey olursa Türkiye'yi direkt etkiler" diyen Koç, Avrupa'daki kriz ortamında Denizbank'ın satışı ile girecek paraya dikkat çekildiğinde ise şunları söylüyor: "
Yatırım araçları olarak baktığınızda Türkiye'den bankaların ne kadar verimli çalışıp kâr ettiğini görüyorsunuz. Yatırımcı olarak baktığınız zaman yatırım yapılabilecek en iyi noktalardan biri Türkiye'de banka satın almak. Bilderberg toplantılarında çok üst düzey katılım vardı. Ancak insanlar Avrupa ile ilgili çok karamsarlar. ABD seçimleri az çok konuşuldu. Avrupa'da çok acilen bir şeyler yapması gerektiği konusunda herkes hemfikir. Seçimlerin olması, işi biraz zora sokuyor. Bir de herkes Almanya'dan bir şeyler bekliyor. ABD seçimlerinden ötürü bir tedirginlik yok. Elbette Obama'nın kazanmasını isteyen ve istemeyenler var. Ancak ABD'de ekonomi bu şekilde devam ettiği sürece Obama'nın kazanmasının çok yüksek göründüğü konuşulan konular arasında." 

'En kötü zamanda oradaydı'
Ali Koç'un Fenerbahçe yönetiminden ayrılmasıyla ilgili Mustafa Koç ne düşünüyor diye merak ettik. Fenerbahçe'deki tutumunu "Çok iyi bir davranış sergiledi" diyerek öven Koç, Ali Koç'taki Fenerbahçe sevgisinin büyüklüğüne atıfta bulundu ve "En kötü zamanında kulübünü yalnız bırakmadı. Ama artık 45 yaşında. Doğru olanı yaptı" yorumunda bulundu.

"Yerinde olsam tüm Avrupa'yı satın alırım"
Koç Holding Başkanı Mustafa Koç, ABD'de katıldığı Bilderberg toplantılarının hemen ardından Nakkaştepe'deki sohbet yemeğinde buluştuğumuzda, dünyanın önde gelen fonlarından birinin yöneticisinden söz etti. Toplantı esnasında söz konusu yönetici, Koç'a, "Yerinde olsam tüm Avrupa'yı satın alırım" diyor. Bu cümleyi sarf eden yönetici; daha önce yani 2006'da Ford hisseleri 4 $ seviyelerine kadar inmişken, "Gel beraber Ford'u satın alalım" diyen ve Mustafa Koç'un da "Dur bir dakika!" diyerek şaşkınlığını gizleyemediği yöneticinin ta kendisi. Koç bu konuşmayı hatırlarken, "Bugün Ford 20 $'ı geçti. Tabii işin esprisi. Onlar her işe satın alma olarak bakıyor" diyor ve yerli otomobille ilgili son durumun ne olduğuna ilişkin bir soruya da "Bu konuya ortağımızla birlikte ilgimiz devam ediyor. Detaylı bir şekilde değerlendiriyoruz" diye cevap veriyor. Fiat'ın yaklaşımını merak edince ise "Açıkçası Fiat ekonomik kriz nedeniyle öncelikle kendi durumunu takip ediyor. Ne ilginç ki Fiat, Chrysler'i batmaktan kurtardı. Şimdi Chrysler Fiat'ı taşıyor" diyor. Fiat'ın Türkiye'deki performansı ile ilgili ise yemeğe katılan CEO Turgay Durak söze giriyor ve şunları ekliyor: "Fiat'ın en kârlı operasyonu Brezilya'da. Türkiye ikinci sırada. Ford da Avrupa'da kârlılık olarak Türkiye ilk sırada. Traktör'de New Holland - Türk Traktör çok iyi durumda."

Son çeyrek hareketli olacak
Koç Holding'in ilk beş ayına baktığında geçen yıla göre biraz daha durgun ama bütçelere göre gayet iyi olduğunu anlatan Mustafa Koç, "Bekliyorduk zaten. İlk 2 ay çok zordu. Özellikle kış şartları, sömestr tatili gibi nedenlerle zorluk yaşandı ancak toparlandı. Tahmin ediyorum sonbaharda son çeyrek hareketlenecektir. Zaten bütçelerimizi de buna göre yaptık. Normalde işlerin gidişatı da son dönemde hep ivme alır" diyor.
Beyaz eşya ve otomotiv pazarındaki son durumu ise Turgay Durak şöyle özetliyor: "Beyaz eşyada ciddi bir gerileme yok az da olsa bir önceki yıla göre bir artış var. Otomotivde geçtiğimiz yıl tarihsel bir rekor yılı vardı. Özellikle kamyon satışları çok artmıştı. Bu yıl öyle bir satışı kimse beklemiyor. En çok satışları azalan ÖTV'si artırılan hafif ticari araçlar oldu. Ama toplamda otomotivde yüzde 20'lik bir daralma oldu."

Şelale Kadak / Sabah



Bu haber 1,572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,281 µs