En Sıcak Konular

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan arasında zirve

8 Haziran 2012 20:25 tsi
Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan arasında zirve Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı sonrası üç ülkenin dışişleri bakanları adına açıklamayı Dışişleri Bakanı Davutoğlu yaptı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Bu üçlü mekanizma bölgesel anlamda Karadeniz, Kafkaslar ve Hazar bölgesinin bir barış, istikrar ve refah alanı dönüşmesi için de önemli bir imkan sağlayacak. Ümit ederiz ki diğer mekanizmalarla birlikte bölgede kalıcı barış istikrar ve refahı sağlayacak bir adım oluşturur'' dedi.

Davutoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vaşadze'nin katılımıyla yapılan görüşmenin ardından Atatürk Köşkü'nde bir basın toplantısı düzenledi.

Trabzonda tarihi bir adımı attıklarını ifade eden Davutoğlu, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın birbirini tanımalarının 20. yıl dönümünü kutladıklarını söyledi.  

Türkiye-Azerbeycan-Gürcistan 3'lü bir dışişleri mekanizması başlatıldığını belirten Davutoğlu, ''Bu 20 yıl içerisinde iki ülke arasındaki ilişkiler muazzam bir şekilde işledi. Çok güzel projeleri birlikte gerçekleştirdik. Baku-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum, Baku-Tiflis Kars projeleri gibi büyük bir stratejik vizyonu hayata geçirdik. Böylece Avrasya'nın en önemli hatları buluştu'' dedi.  

''Tarihi kadim İpekyolu'nun bütün hatlarıyla bir uyanışa geçtiğini'' dile getiren Davutoğlu, şunları söyledi:

''Bu anlamda Çin'den Londra'ya kadar gidecek olan büyük İpekyolu, bu kez demiryolu şekline dönüşmüş önemli bir proje. Üç bakan bütün bu işbirliği imkanlarını gözden geçirdik ve yürütmekte olduğumuz projelerde bulunduğumuz safhaları ele aldık, bu projelerin zenginleştirilmesi ve daha geniş alana yayılması için önemli kararlar da aldık. Bunun ulaştırma ve enerji alanları dışında turizm, kültür alanında da yaygınlaşması, üç ülke arasında sınır boylarındaki şehirlerin ilişkilerinin geliştirilmesi, üniversitelerarası ilişkiler geliştirilerek birbirini daha iyi tanıyan yeni bir neslin yetiştirilmesi, öğrenci değişim programları, ortak festivaller, sanat çalışmaları yapılması kararı aldık.''

 Önümüzdeki toplantıyı yılın ikinci yarısında Batum'da olacağını ifade eden Davutoğlu, ''Daha sonra 2013'ün ilk yarısında Azerbaycan'da bakanlar düzeyindeki toplantılara devam edeceğiz. Bu arada, ikinci toplantıya kadar teknik heyetlerimiz 2012-2015 yıllarını kapsayan üç yıllık bir eylem planı hazırlayacaklar, bütün işbirliği alanlarını kapsayan. Yeni projelerle de bunun desteklenmesi konusunda geniş kapsamlı bir eylem planı işbirliğinin geliştirilmesi için hazırlanacak'' diye konuştu.

''Bu üçlü mekanizman bölgesel anlamda Karadeniz, Kafkaslar ve Hazar bölgesinin bir barış, istikrar ve refah alanı dönüşmesi için de önemli bir imkan sağlayacaktır'' diyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

''Ümit ederiz ki diğer mekanizmalarla birlikte bölgede kalıcı barış istikrar ve refahı sağlayacak bir adım oluşturur. Hiçbir şekilde dışlayıcı bir mekanizma, herhangi bir ülke ya da tarafı dışlayıcı bir mekanizma değil. İşbirliği alanlarını genişletici bir çaba olarak değerlendiriyoruz. Bu üç ülke birlikte çok önemli barış, istikrar projelerine imza atmayı başarıyla gerçekleştirdi. Ümit ederiz bütün Kafkasya'da yeni bir barış ve istikrar dönemi sağlanır. Bu Trabzon deklarasyonu olarak anılacak bu süreç.''

aa


Bu haber 999 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,992 µs