En Sıcak Konular

Oğul Pehlevi İsrail'den yardım istedi

8 Haziran 2012 18:00 tsi
Son İran Şahı'nın oğlu Obama'yı Tahran'la diyalog kurmaya çalıştığı için sert şekilde eleştirirken, İsrail'den İran muhalefetine destek istedi.

Son İran Şahı Rıza Pehlevi'nin oğlu, İsrail'den İran muhalefeti için destek istedi. Halen ABD'de yaşayan oğlu Rıza Pehlevi, İsrail gazetesi Jarusalem Post'a konuştu.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde "insanlığa karşı suç" işlediği iddiasıyla Ali Hamaney aleyhine dava açmak için girişimde bulunan oğul Pehlevi, Hollanda ziyareti sırasında verdiği röportajda, İran konusunda ABD Başkanı Barack Obama'nın politikası sert sözlerle eleştirdi. Obama'nın "demokrasi yanlısı güçleri desteklemekten korktuğunu" iddia eden Rıza Pehlevi, hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

İran rejimini devirmek için sürgünde yeni bir İran muhalefet hareketi başlatacağını da kaydeden Pehlevi, babası döneminde "yanlış giden birçok şey" olduğunu da itiraf etti.

İran gizli polisi SAVAK'ı suçlayan ve babası döneminde "çok fazla baskı ve işkence" olduğunu kabul eden Rıza Pehlevi, yine de "Şah'ın eylemleri o zaman bağlamında değerlendirilmeli" görüşünü savundu.

Rıza Pehlevi "Taht peşinde olmadığını," İslam Devleti giderse nasıl bir pozisyonda olacağına İran halkının karar vereceğini anlattı. Son Şah'ın oğlu böyle bir durumun "herhangi bir Amerikan başkanının yaptıkları sayesinde oluşmayacağını" da söyleyerek Washington yönetimine sert eleştiriler yöneltti.

Beyaz Saray'ın İran'da neler olduğu konusunda "sistemik hata" yaptığını savunan Rıza Pehlevi, Obama'nın da bir istisna olmadığını ileri sürdü.

"Barack Obama sadece George Bush olmadığını kanıtlamak için İran rejimiyle konuşmaya çok hevesli. Bu problemi çözmez. İran halkının beklentisi bu değil" diyen Pehlevi, "İran halkı yardım isterken, Obama Hamaney'le konuşabileceğini göstermeye çalışıyor. Bu 1979 yılındaki Jimmy Carter'ın zihniyetiydi ve 2012 yılında hala bu zihniyet var" şeklinde konuştu.

Rıza Pehlevi "İran'a demokrasi getirmek için çalışanalara destek vermesi için İsrailli dostlarına" da çağrıda bulundu.

İranlılar'ın İsrail'den nefret etmediğini ileri süren Pehlevi, "rejim öyle düşünmenizi istiyor" dedi, Pers halkının tarihte "zalim rejimden" Yahudileri kurtardığı gibi İsrail'in de aynısını yapması gerektiğini savundu.

Rıza Pehlevi, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde Hamaney'e yönelik "insanlığa karşı suçlarla" ilgili 43 sayfalık bir dosya da sundu. İran liderleri üzerinde baskı kurmaya çalışan Şah'ın oğlu, Hamaney'i "siyasi baskı, eşcinsellere zulüm ve muhaliflere yönelik sistemik işkence" ile suçluyor. Hamaney'e dava açılabilmesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin davayı mahkemeye göndermesi gerekiyor ve Rıza Pehlevi bu sonuç için kulis yapacağını belirtiyor.

"İdeolojik, ırkçı diktatörya" olarak nitelediği İran rejimine karşı yeni bir muhalefet kareketi başlatmaya hazırlanan Pehlevi, bir askeri saldırıya ise karşı çıkıyor.

dünya bülteni



Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,681 µs