En Sıcak Konular

Faruk Çelik, THY'de işten atmalara el attı

8 Haziran 2012 15:10 tsi
Türk Hava Yolları'nda iş akitleri fesh edilen çalışanların tekrar işe başlatılmadığı ve iş akti iptal olanlar içerisinde olayla ilgisi olmayanlar olduğu hatırlatılan Faruk Çelik şu açıklamaları yaptı...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nın son derece önemli olduğunu belirterek, ''Gün değil, saat çerçevesinde ele alınması gereken bir yasa. O kadar aciliyeti var. Şu anda yetki talebi 700'ü aşmış bulunuyor. 700 işyerinde yetki talebi söz konusu. Ama veremiyoruz'' dedi.

Bakanı Çelik, Yurt Dışı Türkler Sivil Toplum Buluşması kapsamında, ''Yurt Dışında Emeklilik ve İkili Sosyal Güvenlik Hakları'' konulu oturama katılmadan önce gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin ''Türk Hava Yolları'nda iş akitleri fesh edilen çalışanların tekrar işe başlatılmadığını'' hatırlatması üzerine Türk Hava Yolları'nda yaşanan hadisenin normal toplu sözleşme neticesindeki bir grevin sonucu olmadığını söyledi.

''İş bırakma şeklinde tanımlayabileceğimiz ve yargının vereceği karar neticesinde ortaya çıkacak bir tabloyla karşı karşıyayız'' diyen Çelik, konuyla ilgili yargının vereceğini kararın işveren ve çalışan da dahil olmak üzere herkesi bağlayacağını ifade etti.

Çelik, işten çıkarılan çalışanlarla ilgili Bakanlığa, ''bu olaylarla ilgisi yokken işine son verildiği'' şeklinde bilgiler geldiğini dile getirerek, ''Böyle bir şey varsa, ben yönetim kurulu başkanıyla görüştüm. Bunların araştırılıp, incelenip, işe başlatılması konusunda kendilerine söylenmesi gerekeni söyledim. Bu değerlendirme yapılıyor ve bu çerçevede durum netleşmiş olacak'' diye konuştu.

İşverenin grevden kaynaklanan bir iş bırakma olmaması nedeniyle yasanın iş aktini feshetmeyle ilgili yetkiler verdiğini söylediğini Çelik, sendikanın ise ''hayır böyle bir yetki yoktur'' görüşünü dile getirdiğini kaydetti.

Çelik, ''Konu yargının konusu. Ama burada aslolan bu iş akitleri fesh edilen kişilerin hangi şartlarda iş akitlerinin fesh edildiği noktasında bir adaletsizlik ve haksızlık uygulama söz konusuysa bunu düzeltilmesi gerektiğini söyledik dün. Bugün de aynı şeyi söylüyoruz'' şeklinde konuştu.

İşçi sendikalarının toplu sözleşme için yetki alamaması

Bakan Çelik, Toplu İş İlişkileri Yasası'nın çıkartılamaması nedeniyle çok sayıda işçi sendikasının toplu sözleşme yetkisinin alamadığının hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

''Toplu İş İlişkileri Yasa Taslağı son derece önemli bir yasa. İnanın gün değil, saat çerçevesinde ele alınması gereken bir yasa. O kadar aciliyeti var. Şu anda bizdeki yetki talebi 700'ü aşmış bulunuyor. 700 işyerinde yetki talebi söz konusu. Ama yetkiyi veremiyoruz. Neden, mevcut yasa çıkmadığı için. Bu endüstriyel ilişkileri son derece olumsuz etkilemektedir. Peki bu noktaya gelişin sebebi nedir? İşveren itiraz ediyor, işçi itiraz ediyor. Aslında Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nı birlikte hazırladık ve büyük ölçüde uzlaşıyla hazırladık. Şimdi itirazların olduğu özellikle komisyon sürecinden sonra itirazların olduğu ifade ediliyor.''

Konuya ilişkin ilgili taraflarla görüştüklerini anlatan Çelik, TİSK, TOBB, Türk-İş, DİSK VE Hak-İş'in yasanın çıkmasından yana olduğunu dile getirdi.

Çelik, ''Ben karşı olanı bilemiyorum ama bu görüşmelerden çıkan bir neticedir. Böyle bir tablo varken bu yasa neden çıkmaz. Ayrı bir gayret mi var onu bilemiyorum. Ama şu anda bahsettiğim Türk-İş Hak-İş DİSK, TİSK, TOBB'un yasanın çıkması konusunda samimi olduklarına inanıyorum'' diye konuştu.

Çelik, yasanın TBMM tatile girmeden önce çıkıp çıkmayacağına ilişkin soruyu yanıtlarken, ''Yasanın, çıkması gerekiyor. Aksi taktirde hiçbir toplu sözleşme yapılamaz'' dedi.

Kaynak: AA



Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,034 µs