En Sıcak Konular

Zirve AB'yi sevindirdi

8 Haziran 2012 08:41 tsi
Zirve AB'yi sevindirdi
Flautre, Erdoğan-Kılıçdaroğlu zirvesinin Türkiye'de siyasi diyalog kalitesi açısından iyi bir işaret olduğunu belirterek, "Yetkililerin önerilere açık yaklaşımlarından memnunum" dedi.

TÜRKİYE-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun görüşmesinin Türkiye'de siyasi diyalog kalitesi açısından iyi bir işaret olduğunu söyledi. Avrupa Parlamentosu'nda Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu Başkan Yardımcısı Yusuf Alataş'la basın toplantısı düzenleyen Flautre, "Bu girişim Türk demokrasisi için bir gelişme çünkü nihayet ana muhalefet partisi (Kürt meselesinin çözümüne yönelik) bu öneriyi getiriyor. Bu, Türkiye'de siyasi diyalog kalitesi açısından iyiye işaret. Yetkililerin önerilere açık yaklaşımlarından da memnunum" dedi. Flautre, çözüm için TBMM'de kurulması önerilen komisyon ya da komisyonlara BDP'nin de dahil edilmesini istedi. Alataş ise "CHP'nin Kürt sorunuyla ilgili olarak bir rapor hazırlayıp bu konuda iktidarla diyalog kurmaya çalışması son derece önemli ve ümit vericidir" dedi.

Demirtaş: MHP'ye ipoteklemek yanlış

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Erdoğan ile CHP lideri Kılıçdaroğlu görüşmesi için, "Barış gibi önemli bir konuyu MHP'nin iradesine ipoteklemek son derece yanlış. MHP olmazsa bu ülkeye barış gelmeyecek mi?" dedi. Demirtaş, Kılıçdaroğlu'ndan randevu talebinin kendilerine ulaşmadığını belirterek görüşme talebi gelirse bunu parti organlarında değerlendireceklerini söyledi. Demirtaş, "Başbakan 'Kürt sorunu yoktur, terör sorunu vardır' diyor. Bu, MHP'nin söylemiyle aynı. Oysa CHP, Kürt sorunundan söz ediyordu. AK Parti ve CHP komisyon kurarsa ortada bir kafa karışıklığı var demektir" yorumu yaptı.

Arınç: Çok faydalı bir başlangıç oldu

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın terör konusunda bir araya gelmesinin 'çok faydalı bir başlangıç' olduğunu söyledi. MHP'nin de mutlaka bu konuda yapılacak toplantılara katılması gerektiğini savunan Arınç, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Bursa İl Müdürlüğü'nün açılışında şunları söyledi:
 
Ben ana muhalefet partisi genel başkanının iktidar partisi ile her türlü konuyu konuşmasını faydalı buluyorum. Siyaset uzlaşmaktır, paylaşmaktır.
 
Bu başlangıç çok faydalı ve halkı memnun eden bir gelişme oldu. Bir öneri paketi değil bazı tespitler içeren konuları sundular. Meclis'te grubu olan dört partinin uzlaşma sağlaması gerekir. AK Parti'nin kendi tavrı ortadadır.
 
MHP'nin de terörün bitirilmesi konusunda konuşulacak her söze ve toplantıya katılması gerekir. Terörle mücadelede herkesin katkısına önerisine ihtiyacımız var. Bir muhalefet partisi olarak MHP'nin buna karşı çıkmayacağını, çıkmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda söz söylemiyorum, konuşmuyorum, bir araya gelmiyorum tavrı muhalefet partisine yakışmaz.

'Politika dayatmadık yol haritası önerdik'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan'la önceki gün yaptıkları görüşmeyi dün Parti Meclisi toplantısının açış konuşmasında şöyle değerlendirdi:

Geleneksel yol
 
Biz parlamentonun geleneklerine uygun bir yol haritası belirledik. 'Şunu şöyle yapın' diye bir dayatma mantığı içinde de olmadık.
 
Elbette ki önerilerimiz var. Ama baştan söylesek tepkiye yol açabilirdi. Her parti önerilerini getirir, uygarca tartışırız.
 
Hazırladığımız yol haritası bütün partiler için geçerli. Şimdi bazı siyasal partiler (MHP), belli isimlere takılıp kalıyorlar. İsimler şart değil, ismi siz koyun biz kabul ederiz. Diyorsanız ki 'akil adamlar olmasın, Apo söyledi'. Akil adamları kaldırırız, kanaat önderleri, ak saçlılar komisyonu, düşünen adamlar komisyonu diyebiliriz. "Efendim Kürt meselesi demeyin, terör meselesi demeyin'. Ne diyelim? 'Can yakıcı mesele'. Hay hay. Sorun isimlerde değil, iyi niyetli bir araya gelelim.
 
(MHP ile görüşecek misiniz?) Yeri ve ortamı olursa elbette.

MHP kapıları kapattı

MHP, Grup Başkanvekili Oktay Vural, "İkinci PKK açılımı" olarak nitelediği girişime katılmayacaklarını "Bir yıkım tiyatrosu oynuyorlar; yokuz!" sözleri ile açıkladı. MHP lideri Devlet Bahçeli bu "oyunu" bozmak için, Antalya ve İsparta ilk olmak üzere mitinglere başlayacak. AK Parti, CHP ve BDP'yi "ruh üçüzü" olarak niteleyen Vural, şöyle dedi: "Karnınızdan konuşmayın ey AKP ve CHP. MHP, hiçbir bölücü proje ve terör örgütünü meşrulaştıran hiçbir zeminin içinde olmayacaktır. CHP'nin teşhisi yanlış olduğu için görüşme talebini kabul etmeyeceğiz. Başbakan, belki İmralı'yı da Kılıçdaroğlu ile beraber ziyaret eder, Oslo'daki görüşmelere katılırlar."

sabah


Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,500 µs