En Sıcak Konular

Rekabet Kurumu 'şikayetler'den şikayetçi!

7 Haziran 2012 15:33 tsi
Rekabet Kanunu kapsamında değerlendirilme imkanı olmayan çok sayıda başvurunun Rekabet Kurumu'na iletilmesi, kurumu da şikayet eder konuma getirdi...

Rekabet Kurumu ''kapsam dışı şikayetler''den şikayetçi

Rekabet Kanunu kapsamında değerlendirilme imkanı olmayan çok sayıda başvurunun Rekabet Kurumu'na iletildiği belirtilerek, ''tüketicinin korunması'', ''haksız rekabet'' veya ''düzenleme yapılmış sektörler'' konularındaki başvuruların Rekabet Kurumu'nun yetkileri kapsamına girmediği bildirildi.

Rekabet Kurumunun internet sitesinden yapılan açıklamada, 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un temel amacının rekabeti sınırlayıcı anlaşmaları, hakim durumun kötüye kullanılmasını ve rekabeti önemli ölçüde azaltacak birleşme ve devralmaları önlemek olduğu belirtildi.

Buna rağmen kuruma, Rekabet Kanunu kapsamında değerlendirilme imkanı olmayan çok sayıda başvurunun yapıldığı ifade edilerek,kapsam dışı olan başvurular ''Tüketicinin korunması ile ilgili Tüketici Kanunu kapsamındaki başvurular'', ''haksız rekabetin şikayet edildiği Ticaret Kanunu kapsamındaki başvurular'', ''ilgili idari otoritelerce düzenlenen sektörlere ilişkin başvurular'' olarak sıralandı.

Mesafeli satış sözleşmelerinin de Rekabet Kanunu kapsamında değerlendirilemediğinin altı çizilen açıklamada, yanlış ve yanıltıcı reklamların şikayet edildiği başvurular konusunda da kurumun herhangi bir işlem tesis etmeye yetkili olmadığı ve bu tür reklamlar hakkında işlem tesis etmeye yetkili idari otorite olarak, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde ''Reklam Kurulu''nun teşkil edildiği ifade edildi.

Ayıplı mal veya hizmetlere ilişkin düzenlemelerin ise Tüketici Kanunu'nda yer aldığına dikkat çekilen açıklamada, bu konuda da Rekabet Kurumu'nun herhangi bir yetkisinin bulunmadığı, şikayetlerin ''Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri'' veya ''Tüketici Mahkemeleri'' tarafından değerlendirilebileceği anlatıldı.

Tüketici Kanunu kapsamında değerlendirilebilecek taksitle satış, devre tatil, paket tur, kampanyalı satış, kapıdan satış gibi satımlarda oluşabilecek ihtilaflarda da kurumun müdahale imkanı olmadığı bildirildi.

Avukatlık ya da eğitim - öğretim faaliyetleri gibi reklam yasağı bulunan çeşitli meslek gruplarında bu yasağa aykırı davrananlar hakkında, sigorta işlemlerinde sigorta bedelinin ödenmemesi ya da geç ödenmesi konusunda, bankaların müşterilerinden tahsil ettiği hesap işletim ücreti ya da kredi kartı ücretleri konusunda, kamu ihalelerinde ihaleyi düzenleyen kurumun yeterince rekabetçi ihale şartları belirleyememesi, belirli teşebbüs veya kesimleri kayıracak nitelikte ihale şartnamesi hazırlanması gibi hallerde, sağlık alanında hizmet sunan kamu ve özel sektör kuruluşların müşterilerin eksik bilgiye sahip olmasını kötüye kullanması gibi durumlarda, ilgili düzenleyici kurumlara başvurulması gerektiği ifade edildi.

Kaynak: AA



Bu haber 971 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,182 µs