En Sıcak Konular

'Esad gitmeli'

7 Haziran 2012 14:16 tsi
'Esad gitmeli' "Sürmekte olan bu zulme karşı uluslararası toplumun tek bir sesle cevap vermesi elzemdir. Aksi halde 90'lı yıllarda Bosna'daki gibi sessiz kalmamız durumunda uluslararası sistem ahlaki açıdan çok sıkıntı yaşar"

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Suriye Devlet Başkanı Esad'ın gitme zamanının geldiğini belirtirken, Esad'ın bir an önce ülkeyi terk etmesini istedi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Clinton, ortak basın toplantısı düzenledi. İkilinin açıklamalarında Suriye ön plana çıktı.

Terörle Mücadele Küresel Forumu Koordinasyon Komitesi'nin Conrad Otel'deki toplantısının ardından eşbaşkanlar Davutoğlu ve Clinton ortak basın toplantısı yaptı. Hillary Clinton ve Ahmet Davutoğlu daha sonra soruları cevaplandırdı.

ABD ve Türkiye arasındaki işbirliğine vurgu yapan Clinton, "Türkiye'nin PKK'yla mücadele olan mücadelesinde yanındadır, desteklemektedir" diye konuştu.

Hillary Clinton, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın iktidarı bırakarak ülkeyi terk etmesini istedi.

Clinton, şu ifadeleri kullandı:

"Bence herkes için gayet açık ki, Suriye'de şiddet devam ediyor. Daha da kötüleşiyor. Henüz başarılı olamadık. Kesinlikle birlikte olduğumuzun altını çizmek ve diğer uluslara mesaj vermek gerekmektedir. Esad'ı destekleyen ülkelere de mesaj vermeliyiz.

RUSYA İLE İŞBİRLİĞİ

Clinton, Esad hükümetinin demokrasiyi kabul etmesi şartıyla yola çıkıldığı takdirde Suriye Geçiş Konferansı'nda Rusya'yla çalışmaya hazır olduklarını ifade ederek, "Kofi Annan ve Annan'ın Suriye planına son desteğimizi vermeliyiz" dedi.

Biz daha fazlasını yapmamız gerekenin farkındayız. Türkiye'nin muhalefetle bir toplantı yapacağını söyledim. Suriye'deki muhaliflerin ülke dışında bir toplantıya katılmaları zor. Kofi Annan ve planına son desteği vermemiz gerekiyor. İran'ın dahil edilebilecek bir katılımcı olduğunu düşünmüyorum. Esad'ın destekçilerine karşı diplomasiyi kullanmalıyız."

DAVUTOĞLU: SURİYE'DEKİ ZULÜM DURDURULMALI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise Suriye'de yaşanan zulmün durdurulması gerektiğini ifade etti.

Davutoğlu, şöyle konuştu:

"14 Nisan'dan beri sürdürülen Annan Planı ihlal edilmiştir. Ateşkes ilanı sağlanamamıştır. 10 ay Suriye'ye telkinde bulunduk, sonra Arap Ligi'yle harekete geçtik. Daha sonra da BM Güvenlik Konseyi'ne gittik. Rusya'nın desteklediği bir Annan Planı devreye sokuldu. Ama sonuç alınamadı.

Katliamlara sessiz kalınması uluslararası toplumda zaaf oluşturuyor. Esad'ın yöntemleri bölgesel istikrarı tehdit ediyor. Rusya'yla temaslarımızı sürdüreceğiz. Zulme karşı tek bir ses ve tek yöntem belirlenmesi elzemdir. Annan Planı konusunda bir takvimlendirme şarttır."

 

Bu haber 722 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,507 µs