En Sıcak Konular

Türkiye'nin 2023 hedefi 8 nükleer reaktör

7 Haziran 2012 13:53 tsi
Rusya'da bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen uluslar arası nükleer enerji forumuna (ATOMEXPO) katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Türkiye'nin 2023'e kadar 8 nükleer reaktöre sahip olacağını söyledi.

Cihan Haber Ajansı(Cihan)'na açıklamada bulunan Kilci, Mersin Akkuyu'da Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu beklediklerini, lisans hazırlık süreci ile eş zamanda yapılacak çalışmaların ardından inşaat sürecinin 2013'ün ilk aylarında başlayabileceğini söyledi.

Rosatom Genel Müdür Yardımcısı ve Uluslararası Ticaret Geliştirme Bölümü Başkanı Kirill Komarov da yaptığı değerlendirmede Türkiye'de taşeron olmadıklarını, 20 milyar dolarlık projenin güvenliğini her şeyin üzerinde tuttuklarını ifade etti.

AKKUYU'DA SAHİP OLUNAN EN MODERN SİSTEM KULLANILACAK

Akkuyu bölgesinde depreme karşı her türlü sismik araştırmaların yapıldığını, bölgenin yapısına göre en sağlam projeyi uygulayacaklarını ifade eden Komarov, "Çalışmalarımızı Türk yetkililere de ilettik. Olumlu sonuçlar alıyoruz. Şu an sahip olduğumuz en modern güvenlik uygulamalarını burada kullanacağız. Kendi ülkemizde kurduğumuz projenin ve denenmiş olan projenin aynısını kuracağız. Yeni nesil 3+ model santrali olacak bu. Şu anda hükümet ile görüşüyoruz ve bizim bu güvenlik projelerimizi sunuyoruz. Ayrıca bölgeye özel güvenlik statüsünün kazandırılması gerektiğini savunuyoruz, Rusya'daki projelerimiz bu uygulamaya tabii tutuluyor. Polis ve diğer güvenlik güçleri bu işin içinde oluyor ve herhangi bir terör saldırılarına karşı da önlem alınmış oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

Akkuyu'ya çok güvenli bir nükleer santral kuracaklarından emin olduklarını ifade eden Rus yetkili, "Çok güvenli bir santral kuracağımızdan eminiz. İnanın biz Türkler kadar bu projenin güvenliliğinden yanayız. Çünkü biz onu bir taşeron şirketi gibi kurmayacağız. Biz santrali kendimiz için kuruyoruz. Ve herhalde 20 milyar dolar yatıracağımız projenin güvensiz olmasından yana olamayız. Aslında bu en güzel kanıt. Çünkü kendi paranı harcıyorsan projeyi gerçekleştirmek için kullandığın teknolojilere güveniyorsun demektir" şeklinde konuştu.

KAZMA 2013 BAŞINDA VURULUR

Kilci de yaptığı değerlendirmede, ÇED raporunun hazırlandığını, sürecin yıl sonu ya da 2013'ün başına kadar tamamlanabileceğini söyledi. ÇED raporuna paralel olarak lisans çalışmalarının da sürdüğünü ifade eden Kilci, "Temel atma töreni bu yıl içerisinde olması için şirket yoğun şekilde çalışıyor. Hatta şirket bunun için planlanan tarihlerin önünde çalışıyor. Ama bu yıl içerisinde bunun yetişmesi oldukça güç. Önümüzdeki yılın ilk aylarında bu gerçekleşebilir. Bu yıl da gerçekleşirse tabii iyi olur" dedi.

FUKUŞİMA NÜKLEER FACİA DEĞİL, TABİİ AFET

Fukuşima olayının tüm dünyada son derece üzücü değerlendirmelere yol açtığını vurgulayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Kilci şu ifadeleri kullandı: "Burada bir kısım yanlış anlamalar ve bilgi eksiklikleri oluştu. Fukuşuma olayı bir nükleere facia değildi, bir tabii afetti. Tsunami kaynaklı bir olaydı. Maalesef biz bunu kendi kamu oyumuza açık bir şekilde anlatamadık.

Şeffaflık konusunda çalışmalarımızı hızlandırarak daha profesyonel hale getirmek istiyoruz. Bunun için bakanlığımız bünyesinde özel bir ekip kurduk. Kamuoyunu daha zamanında, daha açık ve daha şeffaf bir şekilde nasıl bilgi veririz gibi çalışmaların içerisindeyiz. Bu konuda eksikliğimizin olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Şu anda Sinop'ta bir merkezimiz var, proje şirketi Akkuyu'da da bir bilgilendirme merkezi kurdu. Akkuyu'daki merkez daha da büyütülecek. Fakat bizim devlet olarak ve bakanlık olarak yapmamız gerekenler de var. Bunun için de olabildiğince daha sık anlatmak ve kitle iletişim araçlarından mümkün olduğunca istifade ederek halkımızı daha çok bilgilendirme yönünde çalışmalarımız olacak."

ÇALIŞMALARA AKTİF KATILMAK İSTİYORUZ

Çalışanların büyük bir kısmının yerel vatandaşlardan olacağını ifade eden Kilci, "Bizim bu konudaki görüşmelerimiz devam ediyor. Biz Ruslara sadece iş gücü katkımızın çok ötesinde ülkemizin sanayi alt yapısı olarak çok fazla katkı sağlama kabiliyetimiz olduğunu söylüyoruz. Rusya'da yaptığım görüşmelerde bu konuyu gündeme getirdim. Dolayısıyla sanayimizin bu sürece katılımını sağlamamız lazım. İnşaat bu işin yarısı ise, inşaatın tamamen yerel imkanlarla yapılması söz konusu. Fakat bizim için yeterli değil, sadece inşaat ya da taşeronluk yapmak, ya da işçileri çalıştırmak bizim için yeterli değil, biraz teknoloji konularında da yer almamız gerekiyor. Karşı tarafta da büyük anlayış görüyoruz bu konuda" değerlendirmesinde bulundu.

2023'E KADAR HEDEFİMİZ 8 REAKTÖR

2023'e kadar Akkuyu'da dört reaktörün ve Sinop'ta da dört reaktörün devreye alınmasını ümit ettiklerini ifade eden Kilci, nükleer enerji çalışmalarının kolay olmadığını, mevcut çalışmalar çerçevesinde bu hedefe ulaşabileceklerini söyledi. Kilci, 20 milyar dolarlık yatırımla bölgenin olağanüstü değişim yaşayacağını da hatırlattı.

cihan


Bu haber 679 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,804 µs