En Sıcak Konular

Mardin'de tarihi bulgu

7 Haziran 2012 11:20 tsi
Mardin’de M.Ö. 500 bin yıl öncesine ait yontma taşlar bulundu.

Mardin’de Milattan Önce (M.Ö.) 20 bin ile 500 bin yılları arasındaki döneme ait, Taş Devri'nden (Paleolitik Çağ) kalma yontma taşlar bulundu.
 
Mardin Müzesi arkeologları tarafından Artuklu Üniversitesi yerleşke arazisi içinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan taşların yontma taş devrine ait olduğu ve en az 80 bin yıl tarihi geçmişi bulunduğu ortaya çıktı. M.Ö. taş devrinde insanoğlunun savunma amaçlı ve yemek ihtiyacını karşılamak için avcılıkta kullandığı ilk silah olan yontulmuş taşlar dünya tarihine yeniden ışık tutacağı belirtildi.
 
Kazılarda gün ışığına çıkarılan taşlar, Mardin Müzesi'nde kendilerine ayrılan ve kimsenin girişine izin verilmediği özel odada muhafaza altına alındı. Yetkililer yerleşke alanında ortaya çıkarılan taş devrine ait kalıntıların şu ana kadar ortaya çıkarılan dünyanın en eski yerleşim alanı olduğunu açıkladı.
 
80 BİN YILLIK YONTMA TAŞ BULUNDU
 
Üniversite yerleşke alanında bulunan Harebe Halele mevkiinde yapılan kazılarda ortaya çıkan taş devrine ait kalıntılar ve yontma taşlar nedeniyle bir açıklama yapan Mardin Kültür ve Turizm İl müdürü Davut Beliktay, Mardin’de yapılan arkeolojik kazılar kapsamında üniversite yerleşke alanında Milattan Önce 20 bin ile 500 bin yılları dönemine ait taş devrine ait yontma taşlar ve kalıntılar bulunduğunu belirtti.
 
Dünya tarihine ışık tutacak yeni bir tarihi kalıntılar bulduklarını belirten Kültür ve Turizm İl Müdürü Davut Beliktay, "Şu ana kadar dünyada yapılan kazılarda en eski çağ olan orta taş çağı bilinen diğer isimleri yontma taş devrine ait kalıntılar Mardin’de ortaya çıkarıldı. Ortaya çıkarılan kalıntılar ve taşlar bölgenin ne kadar eski olduğunu yani taş devrinde Mardin'de yerleşik bir düzene sahip olduğunu gösteriyor. Bu da Mezopotamya ve Mardin ovası denizle kaplı iken Mardin'de yaşamın var olduğunu kanıtlıyor. Bu demektir ki bulunan taşlar ve kalıntılar en az 20 bin ile 500 bin yılları arasında bulunan döneme ait olduğunu gösteriyor. Bu taşın şu an ki tarihi geçmişi 80 bin yıl olduğunu tahmin ediyoruz.” dedi
 
KAZILAR DURDURULDU
 
Dünyanın en zengin en bereketli topraklara sahip Mezopotamya ovasının denizden bin metre yükseklikte bulunan Harebe Halele bölgesinde yapılan kazılar şu an durdurulduğu belirten Beliktay, "Özellikle bu taşı gördükten sonra Mardin’in yağış şekilleri inceledikten sonra Mardin ovasında deniz olduğu kesinlik kazandığını ifade etti. Ortaya çıkan kalıntılar bölgenin taş devrine ait bir yer olduğunu yapılan kazılarda ortaya çıktığını belirten Beliktay, "Burada çakmak taşları yapıldığı ve ticaretin yapıldığı yer olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla insanlar su kenarlarında yaşarken. Yapmış olduğu yaşam alanlarında ve yaptıkları bu taş çalışmalarından anlayabiliriz. Tabiiki bu taşın bulunduğu yerde özellikle yaşam alanlarının olduğu ve bu taşın değeri ve bu taşın hazırlandığı döneme baktığımız zaman 80 bin yıllık geçmişe sahip. Dolayısıyla Mardin’in geçmişi 80 bin yıldan daha eski olduğunu söyleyebiliriz. Bu taş yırtıcı hayvanlardan korunmak, kazı kazmak, ağaç kesmek için, hayvan avlamak için o tarihte kullanılıyordu. Taşın tutuş şekli sivri ucundan anlaşılıyor. Bu taş bir fosil ve yontularak bu hale getirilmiştir. Şu anda buluna yontma taşlar Mardin müzesinde özel bir odada muhafaza altına alındı. Kendilerine özel bir bölüm açtıktan sonra Müzede sergilenecektir.” diye konuştu
 
TAŞ DEVRİ KALINTILARI 3. DERECE SİT ALANI OLARAK TESCİLLENDİ
 

Halk arasında Harabe Halele olarak adlandırılan yerleşim alanı, çeşitli yapılara ait kalıntılar, kuyu ve sarnıçlar ile arkeologların dikkatini çektiğini kaydeden Beliktay konuşmasını şu şekilde sürdürdü : "Yerleşim alanı içinde çeşitli dönemlere ait kalıntılar, kuyu ve sarnıçlar ortaya çıkması ardından Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kurulunca 3. Derece Sit alanı olarak tescil etti. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın konuyla yakından ilgilendiği ve buluntularla ilgili gelişmeleri ilgiyle takip ediyor. "
 
DÜNYANIN İLK OYUNCAĞI VE TAPUSU MARDİN’DE BULUNDU
 

Mardin’de 2 ay önce Kızıltepe ve Nusaybin’de yapılan kazılarda bulunan, pişmiş çamurdan yapılmış 7 bin 500 yıl öncesine ait oyuncak araba ve dünyanın ilk tapu senedi olduğu belirtilen 2 bin 800 yıllık çivi yazılı tablet ortaya çıkarıldığını hatırlatan Beliktay, "Mardin’in tarihi geçmişinin yapılan kazılarda bulunan eserlerle gün geçtikçe daha da eskiye gidiyor. Üniversite yerleşkesinde yapılan arkeolojik kazılarda Mardin tarihinin ilkel dönemlerde bile yaşam olduğunu ortaya çıkarıldık. “
 
cihan


Bu haber 684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,837 µs