En Sıcak Konular

Suriye için yeni plan ''Kontak Grubu''

7 Haziran 2012 09:04 tsi
Suriye için yeni plan ''Kontak Grubu'' Kofi Annan, ilk planının işlememesi üzerine yeni bir plan hazılıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) ile Arap Birliği'nin (AB) Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın 6 maddelik Suriye planının işlememesi üzerine özel temsilcinin yeni bir plan üzerinde çalıştığı öğrenildi.
 
Barış planı yerine "Kontak Grubu"
 

Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre Annan, ölmek üzere olan barış planı yerine bu defa ''kontak grubu'' oluşturulmasını teklif edeceği öne sürülüyor. Ancak Annan'ın kontak grubu içerisinde ismini zikrettiği ülkeler arasında İran'ın da olması başta Amerika olmak üzere İsrail ile Suudi Arabistan tarafından olumlu karşılanmayacağı öngörülüyor.
 
Grupta Rusya ve İran da yer alıyor
 
Bugün BM Güvenlik Konseyi'ne Suriye'deki son durumla ilgili olarak bilgi verecek olan Annan, Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin (ABD, İngiltere, Rusya, Fransa, Çin) yanı sıra İran, Suudi Arabistan, Katar, Arap Birliği ile Türkiye'nin de aralarında bulunacağı kontak grubunun oluşturulması çağrısında bulunması bekleniyor.
 
Annan'ın sunacağı yeni planın içeriği konusunda henüz diplomatik kaynaklar ayrıntı vermez iken BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un sözcüsü Martin Nesirky, kontak grubu planının olup olmadığı sorusuna ''Annan'ı bekleyelim, görürüz'' diyerek böyle bir girişimin olduğunu imalı olarak kabul etti.
 
Annan bugün Güvenlik Konseyi'ne Suriye'deki son durum hakkında bilgi verdikten sonra açıklaması öngörülen kontak grubu planını aktardıktan sonra Washington'a geçerek Amerikalı yetkililer ile bir araya gelecek. Annan'ın Washington'da kontak grubu planı ile ilgili olarak görüş alış-verişinde bulunacağı tahmin ediliyor.
 
Amaç Şam'a baskı oluşturmak
 
Annan'ın kontak grubu oluşumuna Rusya ile İran'ı dahil ederek Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed üzerinde en etkili olan iki ülkenin de çözüm arayışlarına ortak olarak Şam'a baskı yapılmasına olumlu katkılarının alınmasını hedefliyor.
 
İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mark Lyallgrant da Annan'ın yürürlükte olan barış planı için ''bitkisel hayata'' ifadesi Batılı ülkelerin artık mevcut ateşkes antlaşmasını vakit kaybı olarak gördüğünü ifade ediyor.
 
Suriye'deki durumun bu haliyle devam etmesinin kabul edilemeyeceğini belirten Büyükelçi Lyallgrant, Annan'ın önümüzdeki ay dolacak olan görev süresinin de bu şartlarda uzatılmamasının dahi sözkonusu olduğunu dile getirdi. Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, bu ayın 18-19 tarihlerinde Meksika'da yapılacak olan G 20 zirvesinde liderlerin Suriye konusu ile ilgili olarak özel bir oturumda yapacakları öğrenildi.

trthaber


Bu haber 745 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,946 µs