En Sıcak Konular

Başbakan'dan zirve sonrası ilk açıklama

6 Haziran 2012 22:46 tsi
Başbakan'dan zirve sonrası ilk açıklama Başbakan, terör zirvesinden, kürtaja kadar önemli açıklamalarda bulundu.

Başbakan Erdoğan, CHP tarafından terör sorunuyla ile ilgili getirilen taslağın bir öneri paketi değil, çeşitli tespitlerin bulunduğu 10 maddelik bir çalışma olduğunu söyledi.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir özel televizyon kanalında gazetecilerin sorularını cevapladı. Erdoğan, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet tarafından yapılan ziyaret sırasında kendilerine getirilen terörle ilgili taslak hakkında konuştu. CHP tarafından getirilen çalışmanın içerisinde önerilerin değil, tespitlerin bulunduğunu belirtirken şöyle konuştu:
 
"Bugün gerek sayın genel başkan gerekse yanındaki arkadaşların getirmiş olduğu, daha öncede zaten kendi sitelerine de düştüğü gibi bir öneri paketi olarak ifade edilen 10 maddeden müteşekkil bu evrak, kendileri de bu konuda 'evet bu bir öneri paketi değil' dediler. Bu 10 madde bir öneri paketi değil ve burada bir tespit var, teşhis var. Ölüm sayılarını veriyor, bugüne kadar çözüme kavuşturulamamış bir olay gibi. Burada öneri olarak ne var? Öneri olarak en sonunda birşey söylüyor, toplumsal mutabakat komisyonu öneriyor, bir de TBMM dışında akil insanlar grubu öneriyor."
 
Toplumsal Mutabakat Komisyonu Kendiliğinden Çöktü”
 
Terör konusunda yapılan görüşme çağrılarına olumsuz yanıt veren MHP Lideri Devlet Bahçeli'yi eleştiren Başbakan Erdoğan, MHP'nin uzlaşmaması nedeniyle Toplumsal Mutabakat Komisyonu'nun kendiliğinden çöktüğünü savundu. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
 
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin uzlaşıya yaklaşmadığını belirten Erdoğan, "Toplumsal Mutabakat Komisyonu dendiği anda MHP Genel Başkanı hemen sert bir açıklamayla her tarafı toz dumana kavuşturdu. Ben artık üzülüyorum, muhalefetin içinde böyle bir genel başkanının ağzından bu tür ifadelerin, 'ihanet üçlüsü', 'şeytan üçgeni' gibi ifadelerin kullanmasını kendisine yakıştıramıyorum. Bu tarz randevuları kabul etmeyebilirsiniz. Ben 3 kez randevu talebinde bulundum Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak, bu randevu taleplerimin hiçbirine olumlu yanıt vermedi. MHP'nin bu cevabından sonra zaten Toplumsal Mutabakat Komisyonu da kendiliğinden zaten düşmüş oluyor. Parlamento içindeki partiler arasında böyle bir mutabakat demekki sağlanamıyor. Akil insanlar grubuna gelince, o da buna bağlı olarak düşmüş oluyor. Terörle mücadele konusunda parlamento içerisinde elini taşın altına koyan insanlar olarak, aldığı ilimle, siyasette verdiği mücadeleyle de hepimiz zaten akil insanları oluşturuyoruz."
 
“Habur, BDP’nin Provokasyonuna Kurban Gitti”
 
Habur'da yaşananların istismar edildiğini savunan Başbakan Erdoğan, Habur'un Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'nin bir parçası olduğunu ancak başarılamadığını belirtirken, şöyle konuştu:
 
"Habur aslında bizim Milli Birlik ve Kardeşlik Projemizin en önemli uygulamalarından bir tanesiydi. Biz burada bir samimiyet ortaya koyduk. MHP bizim projemizi, 'ihanet projesi' olarak sundu. Habur'da biz, Kuzey Irak'tan geleceklerin, kendi kendilerine teslim olacakların, biliyorsunuz bununla ilgili yasa var zaten, bu yasaya göre girişlerini sağlayalım. Ama bu ne yazıkki bir taraftan terör örgütü, öbür taraftan uzantısı olan BDP'nin provokasyonuna kurban gitti. Bizim orada niyetimiz çok samimiydi. Özellikle Kuzey Irak'taki, başta Mahmur Kampı olmak üzere buradan ülkesine dönmek isteyenlerin önünü açalım, derdimiz buydu. Ama maalesef provoke edildi. Bu işte biz, orada başarılı olamadık. Ama bunu kalkıpta bir siyasi istismar vesilesi yapmayı ben muhalefet partilerine yakıştıramadım. Çünkü Habur'daki niyetimizin ne olduğu çok açık net ortadaydı.
 
“Uludere Salt Kaçakçılık Olayı Değil”
 
Uludere olayında hata olduğunu dile getiren Erdoğan, hükümet olarak gerekenin yapıldığı söyledi. Konuyla ilgili soruşturmanın sürdüğüne dikkat çeken Başbakan Erdoğan şöyle konuştu:
 
"Ulure olayı çok farklı zeminlere çekiliyor. Ben şunu çok açık net söylüyorum, Biz bugüne kadar hiçbir bu tür olayın üstünü örtmedik ve asla da örtmeyiz. Bunun adli, idari incelemeleri, bütün süreç zaten devam ediyor. Burada birşeyi de hassasiyetle değerlendirmemiz lazım. Burası ne bölgesidir? Bir defa bu bölge bir terör bölgesidir ve bu terör bölgesinden, kaçakçılar gidip geliyormuş. Olabilir, ama unutmayın ki, biz bir Hantepe yaşadık. Biz bir Gediktepe yaşadık. Hantepe'de, Gediktepe'de katırlarla doçkalar taşındığında, onu uçaklarla, helikopterlerle bombalamadığı için, oradaki Tümgeneral bir açıklama yaptı, 'Biz katır zannettik, çoban zannettik, bundan dolayı ateş altına almadık' Bu olay günlerce konuşuldu ve şu an o general içeride. Bununla ilgili bir çok yazılar yazıldı. Bu güvenlik güçlerimizin elinde önemli bir delildi, burada atacağı adıma da dikkatle bakıyor. Ben DVD'lerini izledim. İzlediğinizde, orada ne olduğu anlamanız mümkün değil. Sadece orada bir hareket görüyorsunuz. Zaten giyim kuşam hemen hemen aynı. Katırlarda ne vardır? Bunu da bilemezsin. Anlık istihbarat yok, orada bir hafta on gün, onbeş gün önce gelen istihbaratlar var. Bunu ben defahatle açıkladım. Sağ kalanlardan bir tanesinin yaptığı bir açıklama var, 'Sınıra 5 kilometre kala biz atışları duyduk' diyor. Ama bu atışları duymuş olmalarına rağmen 'Biz devam ettik' diyor. Atışlar duyuluyor ama devam ediliyor. İşte bu noktada, uçaklar da devam edildiğine göre demekki, teröristler sınırı geçip atılması gereken adımı atacaklar. Burada bir hata var, bunu biz hepimiz kabul ettik, söyledik. Bunun yanında atılması gereken adımlar neyse, attık. Burada illa 'faili kim' gibi bir tutturmayı yine malum partiler yine istismar vesilesi yapıyorlar. Fakat bir soruşturma süreci devam ediyor. Bunun neticesini tabiki bekleyeceğiz. Yargı verdikten sonra kararını, bunu kamuoyuyla da paylaşırız."
 
Uludere'de özür konusunun sorulması üzerine Başbakan Erdoğan, "Dönemimizle ilgili olmadığı halde Dersim konusunda bir özür açıklaması yaptık. Zannediyor musunuz, şu anda aynı kelime kullanılmış olsa bu işler sulh olacak? Böyle birşey yok."
 
Erdoğan, Uludere olayının bahsedildiği gibi salt bir kaçakçılık olayı olmadığını ifade ederken, kaçakçılığın önüne geçmek ve bölgedeki sınır ticaretini canlandırmak için 3 yeni sınır kapısı açıldığını söyledi.
 
“Kılıçdaroğlu ile Pekçok Sorun Bölgesine Gidebiliriz”
 
Terör zirvesinde CHP lideri Kılıçdaroğlu, Başbakan’a 'birlikte Uludere'ye gitme' teklifinde bulunmuştu.
 
Kılıçdaroğlu'nun bu teklifinin 'laf arasında geçtiğini' ifade eden Erdoğan, "Kendisine 'bu işi birlikte yapalım, birlikte çok yere gideriz' dedim. Pekçok sorun bölgesine birlikte gidebiliriz" şeklinde konuştu.
 
"Barzani de Rahatsız"

 
“Irak'ın kuzeyinden istediğimiz ölçüde olmasa da terörle ilgili olumlu adımlar atılıyor.” Diyen Başbakan, Kuzey Irak'ı hiçbir zaman dışlamadıklarını söyledi.
 
Başbakan Erdoğan, “Barzani de terör örgütünden rahatsız. Onlar da sabırlarının sonlarındalar.” dedi.
 
“Alacaksanız Beni Alın”
 
250. Madde ile ilgili çalışmaların MİT Müsteşarı'nın ifadeye çağrılmasının ardından başladığını kaydeden Başbakan, "MİT Müsteşarına emri ben verdim. Alacaksanız beni alın" dedi.
 
Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: "Ben terörle mücadele ediyorum ve mücadelede tüm herşeyi kullanmak zorundayım. Bizim elimiz ayağımız konumunda olan böyle kurumları bir şüpheye sevk edersek bu insanlar yarın nasıl çalışacak. Bu insanlar bir çok yere canlarını ortaya koyarak gidiyorlar. Bu tabi ister istemez bizi demek ki bu madde haddinden fazla bir yetki alanı doğuruyor, biz devlet içinde devletiz havasına sokuyor. Ben Cumhurbaşkanına varıncaya kadar hepsini istediğim anda buraya çağırırım. Bu da var. Çağırır. Mesele buradaki nasıl yorumluyorsun nasıl anlıyorsun."
 
“Sen Onu Öldüremezsin…”
 
Kürtajla ilgili soruları da cevaplayan Başbakan, şunları söyledi:
 
"’Vücut benimdir’ yaklaşımının ahlaki, felsefi ve dini bir temeli yoktur. Cenin artık senin olmaktan çıkmıştır. Çünkü o da artık bir candır. Sen onu öldüremezsin, öldürdüğün anda bu cinayettir."
 
Tecavüz sonucu oluşan gebeliklerde çocuğa devletin bakacağını kaydeden Başbakan Erdoğan, çocuğun engelli ya da sağlıksız bir şekilde dünyaya gelme ihtimali karşısında kürtaja izin verilip verilmeyeceğine yönelik soruya, "Engellidir diye yok edersek bu bir ötanazidir. Nice down sendromu çocuğu olan anneyi görüyorum, çocuklarını büyük bir sevgiyle büyütüyorlar" yanıtını verdi.

trthaber


Bu haber 1,075 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,256 µs