En Sıcak Konular

En Nasır: Kofi Annan'ı dinleyeceğiz

6 Haziran 2012 21:44 tsi
BM Genel Kurul Başkanı Nasır Abdülaziz En Nasır, Suriye'deki krizi çözmek için bundan sonraki adımın ne olacağına BM'ye üye devletlerin karar vereceğini belirterek, ''Yarın hepimiz Sayın Kofi Annan'ı dinleyeceğiz'' dedi.

BM Genel Kurul Başkanı En Nasır, BM'de basın toplantısı düzenledi ve Suriye'deki krize ilişkin soruları yanıtladı.

Suriye'deki durumla ilgili BM-Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'dan, yarın BM Genel Kurulu'na bilgi vermesini istediğini dile getiren En Nasır, ''Kofi Annan'ın yetkisi 16 Şubat'ta Genel Kurul tarafından alınan 66/253 sayılı karara dayanmaktadır. O yüzden bize bilgi vermesi gerekiyor'' diye konuştu.

En Nasır, yarın BM Genel Kurulu'nda yapılacak toplantıya Annan'ın yanı sıra BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi, BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay'in de katılacağını söyledi.

Suriye'deki durumun hayal kırıklığı uyandırdığını ve Hula'daki katliamı şiddetle kınadığını dile getiren En Nasır, Arap ülkelerinin çoğunluğunun Annan Planı'nı desteklediğini, bu durumun da son Doha toplantısında ortaya çıktığını vurguladı.

En Nasır, ''Ancak Arap ülkeleri hem BM Güvenlik Konseyi (BMGK) hem de Genel Kurulun daha fazla harekete geçmesini istiyor. Bu ülkeler Suriye'de olan bitenden rahatsız'' dedi.

''Annan Planı'nın sorunu rejim değişikliğini istememesi mi?'' sorusu üzerine En Nasır, ''Burada rejim değişikliğinden bahsetmiyoruz. Biz şiddetin sona ermesini ve Annan Planı'nın tam olarak uygulanmasını istiyoruz. Bu konuda olumlu bir adım atılmıyor, hala şiddet devam ediyor. Bu, kabul edilemez'' ifadesini kullandı.

En Nasır, bundan sonraki adımla ilgili sorulara karşılık, ''Bundan sonraki adımın ne olacağına BM'ye üye devletler karar verecek. Yarın hepimiz Sayın Kofi Annan'ı dinleyeceğiz. Daha önce kendisi de 6 maddelik planının bir yere gitmediğini söylemişti'' diye konuştu.

-Uluslararası toplantı ve temas grubu-

En Nasır, Rusya'nın Suriye krizinin çözümü konusunda uluslararası toplantı düzenlenmesi önerisini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, Suriye'deki şiddeti sona erdirmeye yönelik bu tür yeni girişimlerden memnuniyet duyduğunu söyledi.

En Nasır, ''Annan Planı'nın güçlendirilmesi kapsamında, Suriye'deki siyasi geçiş sürecinin, İran'ın da aralarında bulunduğu bir 'Temas Grubu' tarafından müzakere edilmesinin öngörüldüğüne'' yönelik haberlerin anımsatılması üzerine ise şunları kaydetti:

''Suriye konusunda bu tür temas grupları ya da dostlar grupları oluşturulması BM Genel Kurul Başkanına düşmez. Yarın hepimiz Sayın Kofi Annan'ı, Sayın El Arabi'yi, Sayın Pillay'i ve Sayın Ban'ı dinleyeceğiz. Dediğim gibi Suriye'de bundan sonraki adımın ne olacağına BM Genel Kurulu üyeleri karar verecek. Ya da BMGK, Sayın Annan'ı dinledikten sonra nasıl tepki verecek, göreceğiz. Sayın Annan'ın ne diyeceğini ve El Arabi'nin bizden ne isteyeceğini henüz bilmiyoruz. Bakalım bütün bunlara BM'ye üye devletler nasıl tepki verecek ve ne yapmaya karar verecekler, hep beraber göreceğiz.''

zaman


Bu haber 688 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,770 µs