En Sıcak Konular

Darbe komisyonu Mehmet Ağar'a gidecek

6 Haziran 2012 19:14 tsi
TBMM Darbeleri Araştırma ve İnceleme Komisyonu Sözcüsü, AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, 28 Şubat ve 27 Nisan bildirileri ve Mehmet Ağar'la ilgili açıklamalarda bulundu.

TBMM Darbeleri Araştırma ve İnceleme Komisyonu Sözcüsü, AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, 28 Şubat ve 27 Nisan alt komisyonunun gelecek hafta içinde çalışmalarını İstanbul'da gerçekleştirme kararı aldığını söyledi.

Şahin, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Komisyon çalışmaları hakkında bilgi verdi. Şahin, bugünkü toplantılarında alt komisyonların 1 hafta içinde yaptığı çalışmalar ve tespitlerin gündeme geldiğini belirtti.

İdris Şahin, ''1960 ve 71 muhtırası araştıran komisyonumuz pazartesi günü Ahmet Er'i Manisa'daki konutunda dinleme kararı vermiştir. 1960 komisyonuyla birlikte 1980 alt komisyonu üyesi olan Selçuk Özdağ da bizzat Manisa'ya gitmek suretiyle bu arkadaşlarımızı, Ahmet Er'i dinleyeceklerdir'' dedi.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i yarın Güniz Sokak'taki evinde Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu olarak ziyaret edeceklerini anımsatan Şahin, Komisyon Başkanı Nimet Baş'ın bizzat bu ziyarete katılacağını söyledi.

Şahin, yer konumu da dikkate alınarak, arzu eden herkesin hiçbir istisna göstermeksizin ziyarete katılmalarını konuştuklarını dile getirerek, ''Öncelikle yarın için gelmek istemeyen bir kaç arkadaşımızın dışında Nimet Baş'ın başkanlığında Yaşar Karayel, İdris Şahin, Mehmet Şeker, Ahmet Toptaş, Selçuk Özdağ, Süleyman Çelebi, Enver Yılmaz, Cengiz Yavilioğlu ve İdris Bal'dan oluşacak bir heyetle 9. Cumhurbaşkanımız Demirel'i konutunda ziyaret edeceğiz. 1980 darbesi başta olmak kaydıyla 1971 muhtırası, 60 ihtilali ve özellikle de 28 Şubat sürecindeki bilgi ve görgüsüne müracaat edeceğiz.

Bunun dışında 28 Şubat ve 27 Nisan alt komisyonu önümüzdeki hafta içinde çalışmalarını İstanbul'da gerçekleştirme kararı aldı. Hem zaman kazanmak açısından hem de 28 Şubat ve 27 Mayıs muhtırasıyla alakalı dinlenecek kişi sayısının fazla olması sebebiyle İstanbul'da yoğun bir çalışma temposu içerisinde olacağız. Nerede dinleyeceğimize dair bilgileri de önümüzdeki günlerde paylaşacağız.''

-Ferruh Bozbeyli dinlenecek-

Şahin, 1960 darbesi ve 1971 muhtırası için Ferruh Bozbeyli'nin de dinlenmesine ana komisyonca karar verildiğini söyledi.

28 Şubat sürecine ilişkin alt komisyonun ise siyasileri 1 hafta-10 günlük sürede dinleme kararı aldığını açıklayan Şahin, şöyle konuştu:

''Bunlar, yarın dinleyeceğimiz 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in dışında eski başbakanlardan Mesut Yılmaz, yine eski başbakanlardan Tansu Çiller, eski parti liderlerinden Recai Kutan, eski Meclis başkanlarımızdan Mustafa Kalemli ve Hüsamettin Cindoruk, eski bakanlar Hasan Celal Güzel, Hüsamettin Özkan, Hasan Ekinci, Oğuzhan Asiltürk, Süleyman Arif Emre, Mehmet Ağar, Meral Akşener, Cavit Çağlar ve Nahit Menteşe. O döneme ilişkin çok net bilgi ve görgüye sahip bu isimlerin öncelikle dinlenmesi, akabinde oluşturacağımız rapora teknik olarak destek sağlayabilecek bilgileri de kendilerinden alabileceğimizi düşünüyoruz.''

-Mehmet Ağar görüşmesi-

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorusunu yanıtlayan Şahin, Mehmet Ağar ile yapılacak görüşmeye ilişkin şu bilgileri verdi:

''Bahsedilen isimlerin öncelikle nerede olduklarının tespiti yapılacak. Öncelikle tercihimiz Meclis'te dinlemek. Araştırma komisyonumuz, bir an önce verilere ulaşmak, dinlemek istiyoruz. Dolayısıyla İstanbul'da olanlar varsa önümüzdeki hafta İstanbul'da çalışacağımız için burada dinleyebileceğiz. Ama Mehmet Ağar Bey tutuklu. Dolayısıyla Mehmet Ağar ile görüşme yapabilmek, onun bilgi ve görgüsüne başvurabilmek için illaki önümüzdeki hafta içinde demiyorum. Ama karar aldırdığımız isimler arasında, siyasetçiler içinde Mehmet Ağar da var. Elbette ki cezaevine gerekirse gidip dinlemeyi düşünüyoruz. Bunun içinde gerek alt komisyondan bir komisyon oluşturmak kaydıyla gerekse birini ve teknik ekibi görevlendirmek suretiyle yasal izinler de alınmak kaydıyla Sayın Mehmet Ağar'ın bilgi ve görgüsüne başvuracağız.''

Şahin, ''İstanbul'da görüşülecek isimler belirlendi mi?'' sorusu üzerine ''Şu anda sadece davet edeceğiz. Bulundukları konum itibariyle yerler itibariyle bizlere dönecekler. Önümüzdeki hafta içinde İstanbul'da dinlenmesi gerekiyorsa, İstanbul'da dinleyeceğiz. 'Yok biz Meclis'te bilgi ve görgümüzü paylaşacağız' diyorlar ise de burada TBMM'de bir takvim çıkartacağız, 'şu günde misafir edip, dinleyebileceğiz' deyip o şekilde davetimizi kendilerine bildireceğiz'' dedi.

-Rahşan Ecevit-

''Rahşan Ecevit, davete cevap verdi mi? Süleyman Demirel gibi Rahşan Ecevit'in de evine mi gideceksiniz?'' sorusunu da Şahin, şöyle yanıtladı:

''Henüz Rahşan Hanım'dan resmi olarak bizim davetimize cevap vermedi. Ama basından öğrendiğimiz kadarıyla 'benim söyleyecek çok bir şeyim yoktur'' diyor. Biz Meclis Araştırma Komisyonu olarak Anayasa'nın bize verdiği yetkilerle İçtüzük'le bağlıyız. Bizim görevimiz araştırma. Soruşturma gibi bir yükümlülüğümüz yok. Zoraki de kimsenin herhangi bir bilgi ya da görgüsüne de başvuracak değiliz. Ama tarihimize ışık tutacak çok önemli bir komisyon olduğumuzu düşünüyoruz. Gelecek nesilleri en azından artık darbe sözüyle muhatap kılmama adına herkesin, TBMM'nin bu konuda yasayla kurulmuş, İçtüzüğe göre kurulmuş araştırma komisyonuna bilgi ve görgüsünü aktarmasının uygun olacağını düşünüyoruz. Kendileri bu konuda olumsuz cevap veriyorsa bu konuda yaptıracağımız her hangi bir yaptırım da söz konusu değil. Bunu da özellikle kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.''

-28 Şubat'ın asker ayağı-

Şahin, ''28 Şubat'ın askeri ayağına'' ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine ''Özellikle siyasetçilerimizden o günü birebir yaşayanlardan bazı bilgileri aldıktan sonra teknik detayları, asker kökenliler de mutlaka olacaktır, bürokrat olacaktır. 28 Şubat süreciyle alakalı yaklaşık 180'e yakın ismin bilgi ve görgüsüne müracaat edeceğimizi daha da önce de ifade etmiştim. Bahsettiğim isimler sadece bunlar içerisinde 15-16 tanesi. Geri kalan isimlere de zaman içinde mutlaka müracaat edilecek'' yanıtını verdi.

 -Süleyman Demirel'e yöneltilecek sorular-

İdris Şahin, Süleyman Demirel'e yöneltilecek soruları öğrenmek isteyen gazetecilere de ''Sayın Demirel 1960'ı, 1971'i, 1980'i ve 28 Şubat'ı yaşayan ülkemizdeki en önemli aktör. Dolayısıyla herkesin de ona soracak mutlaka bir sorusu var. Komisyondaki arkadaşların da bu konuda bir sınırlandırmaya gidilmemesi noktasında talepleri oldu. Takdir edersiniz ki Sayın Cumhurbaşkanı'nın konumu, bizi misafir edeceği mekan, uzun süreli bir diyaloğun gerçekleşmesine belki mani olabilir. Arkadaşlarımıza, her alt komisyona sınırlı sayıda soru sormak suretiyle bu görüşmelerin tamamlanması konusunda tavsiyede bulunduk. Ancak tabii ki sayın milletvekilleri yarın orada doğal olarak farklı sorular sorabilir. Ona da mani olabilecek bir durumumuz söz konusu değil. Orada doğaçlama, farklı bir şeyler olabilir. Yarın öyle bir şey olursa da sizlerle paylaşırız'' yanıtını verdi.  

-Şentop yerine Yılmaz seçildi-

Öte yandan, Şahin, 1960 darbesi ve 1971 muhtırası için oluşturulan alt komisyonun başkanlığını yürüten Mustafa Şentop'un Anayasa Uzlaşma Komisyonu yazım heyetinde olması nedeniyle yerine İstanbul Milletvekili Enver Yılmaz'ın seçildiğini bildirdi.

aa

Bu haber 824 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,186 µs