En Sıcak Konular

Kritik zirvede bir öneri de Başbakan'dan

6 Haziran 2012 18:36 tsi
Kritik zirvede bir öneri de Başbakan'dan
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki terörle mücadelenin görüşüldüğü zirve sona erdi. Görüşmenin ardından AK Parti kanadından açıklamayı AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik yapt

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, CHP'nin terör sorunun çözümüne katkı vermeye yönelik tutum sergilemesinin memnuniyet verici olduğunu söyledi.
 
CHP'nin bir çözüm önerisi değil, yöntem önerisi getirdiği belirten Çelik, Öneride yer alan Toplumsal Mutabakat Komisyonu'nun ve Akil Adamlar Komitesi'nin kurulmasının MHP ve BDP'nin vereceği cevaba bağlı olduğunu kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki terörle mücadelenin görüşüldüğü zirve sona erdi. Görüşmenin ardından AK Parti kanadından açıklamayı AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik yaptı. Çelik, CHP'nin bir çözüm önerisi değil getirdiği yöntem önerisi getirdiği belirterek, ilkesel olarak bu öneriye olumlu baktıklarını söyledi. Öneride yer alan Toplumsal Mutabakat Komisyonu'nun ve Akil Adamlar Komitesi'nin kurulmasının MHP ve BDP'nin vereceği cevaba bağlı olduğunu belirten Çelik, diğer muhalefet partilerinin olumlu yanıt vermemesi halinde ise CHP ile AK Parti arasında görüşmeleri sürdürecek bir istişare komisyonun kurulacağını kaydetti. Ömer Çelik, meclis dışı bir mekanizma olacak bu komisyonda ise bugün görüşmeye katılan isimlerin yer alacağını bildirdi.

Görüşmenin ardından basın mensuplarının karşısına çıkan Ömer Çelik, görüşmede gündemin CHP'nin getirdiği yöntem önerisine göre şekillendiğini ifade etti. CHP'nin bir takım tespitler içeren bir yöntem önerisi getirdiğini belirten Çelik, sorunun tartışılması için bir Toplumsal Mutabakat Komisyonu ve Akil Adamlar Komitesi'nin kurulmasının tavsiye edildiğini ifade etti. CHP'nin sorunun çözümüne katkı vermeye yönelik tutum sergilemesinin memnuniyet verici olduğunu belirten Ömer Çelik, AK Parti olarak milli birlik ve beraberlik projesini başlattıklarından beri bütün siyasi partilerin katkısını çok önemsediklerini dile getirdi. "Mecliste olsun olmasın her partinin görüşü bütün sivil toplum kuruluşlarının görüşü alındı. Ajandamıza girdi bu görüşler." diyen Ömer Çelik, Başbakan'ın da sürekli bunun tek partinin meselesi olmadığını, milli bir mesele olduğunu ve çözüm için ortak çaba gerektiğini söylediğini anımsattı.

KOMİSYONUN KURULMASINA İLKESEL OLARAK OLUMLU BAKIYORUZ

"Meselenin çözümünde herkese açık olduğumuz bir kez daha beyan ediyoruz" diyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, ancak CHP'nin önerisiyle ilgili bir çıkmaz söz konusu olduğunu, önerilerin hayata geçmesi için meclisteki partilerin tam mutabakatının gerektiğini belirtti. MHP'nin de bu girişime olumsuz baktığını hatırlatan Çelik, bütün siyasi partilerin, muhalefet partilerinin yöntem üzerinde uzlaşması halinde komisyonun kurulmasına ilke olarak karşı olmadıklarını kaydetti. Ömer Çelik, "Eğer CHP, MHP VE BDP ile yöntem üzerinde mutabık kalırlarsa komisyonun kurulmasına ilke olarak olumlu bakıyor AK Parti" dedi.

Akil Adamlar Komitesi'nin oluşmasının da ancak Toplumsal Mutabakat Komisyonu'nun kurulmasıyla mümkün olacağına dikkat çeken AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, bu komitenin resmi olmayan, resmi sıfat taşıyan kişilerin yapamayacağı görüşmelerin yapılması için kurulacağını dile getirdi. Ancak komisyon olmazsa Akil Adamlar Komitesi'nin de olmayacağını belirten Çelik, bu yüzden CHP'ye diğer iki partiyi ikna etme görevi düştüğünü dile getirdi.

'MHP VE BDP İKNA EDİLMEZSE CHP'YLE İSTİŞARE KOMİSYONU KURULACAK'


Bütün bunların sağlanmaması halinde Başbakan Erdoğan'ın dördüncü bir yöntem önerisini ilettiğini söyleyen Çelik, partilerin kabul etmemesi halinde, sadece CHP de olsa, her kesimin katkısına açık olduklarının göstergesi olarak bugünkü görüşmeye katılan heyetlerden oluşacak bir istişare komisyonunun AK Parti ve CHP arasında kurulmasının önerildiğini belirtti. Ömer Çelik, bu komisyonun meclis dışında bir mekanizma olarak görüşmeleri sürdürebileceğini kaydetti.

CHP'NİN MHP VE BDP İLE UZLAŞMASI GEREKİYOR, AKSİ TAKDİRDE YÖNTEM ÇÖKER

Çelik, "CHP, BDP ve MHP'yi ikna ederse Toplumsal Mutabakat Komisyonu'na olumlu bakıyoruz. Kabul etmezlerse CHP ve AK Parti arasında istişare komisyonu kurulacak" dedi. Görüşmede ayrıca sorunun bir milli mesele olduğunun belirtildiğini, güvenlik eksenli politikalarla yürümediğinin altının çizildiğini belirten Çelik, Başbakan'ın ayrıca bu konuda çözüm için atılan adımların özetini verdiğini aktardı. Bu sorunun çözümünde diyalog eksikliğinin giderilmesine, diyalogun artırılmasına ve mekanizmaların kurulmasına olumlu baktıklarını belirten Çelik, "Toplumsal MutabakaT Komisyonu'nun hayata geçmesi için CHP'nin bu girişim çerçevesinde MHP ve BDP ile uzlaşması gerekiyor. Aksi takdirde yöntem çöker." dedi.

Ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Çelik, MHP ve BDP'yi ikna etmenin de CHP'nin görevi olduğunu dile getirdi.

'BAŞBAKAN VE KILIÇDAROĞLU'NUN BİRLİKTE ULUDERE'YE GİTMESİ GÜNDEMDE YOK'

Görüşmede CHP Genel Başkanı'nın Başbakan Erdoğan'a birlikte Uludere'ye gitme teklifi yaptığına ilişkin bir soruya ise Çelik, "Başbakan konuyla ilgili yorum yapmadı. Gündemimizde yok. Zaten hanımefendi ve bazı bakanlar Uludere'yi ziyaret etti. Gündemimizde ikili bir ziyaret yok" dedi.

CHP'nin sadece BDP'yi ikna etmesi durumunda BDP'nin ikili istişare komisyonuna katılıp katılmayacağının sorulması üzerine ise Çelik, bu durumu çıkacak tabloya göre değerlendireceklerini kaydetti.

Görüşmeler için de kendileri açısından bir takvim olmadığını belirten Çelik, girişimi de yeni bir sayfa olarak nitelendirmediklerini, zaten ortada bir "milli birlik ve kardeşlik" projesi olduğunu ifade etti.

cihan


Bu haber 1,078 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,546 µs