En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu cesur, hepiniz korkaksınız

6 Haziran 2012 17:37 tsi
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ''Hanginiz konuşabilirsiniz? Herkes konuşmaktan korkuyor'' sözlerini değerlendirirken, ''Kendileri kahraman, cesur. Bunlar konuşuyor, sizin hepiniz korkaksınız. Böyle

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) 19. Olağan Genel Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla Ankara Sheraton Otel'de gerçekleştirildi.

Yazıcı, burada yaptığı konuşmada kendisinden önce konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan'ın hükümete yönelik eleştirilerine cevap verdi.

Emin Haluk Ayhan'ın, ihracatçıların sıkıntılarından bahsettiğini dile getiren Yazıcı, ''Bu sıkıntılarınız uzun süre devam edecek dedi. Demek ki iktidar olabilme umutları yok. Bunu da ifade etti. Hani bir özdeyiş var. Bozuk saat bile günde iki defa doğruyu gösterir. O kadar gerçekle bağdaşmayan rakamlar içerisinde bu şekilde iki sözcükle de doğruyu ifade etmiş oldu'' dedi.

Söylenenleri en iyi ihracatçıların değerlendireceğini belirten Yazıcı, muhalefet partilerinin temsilcilerinin Türkiye'de son 10 yılda yaşananları çarpıtırcasına ifade etmelerini en iyi ihracatçıların bileceğini söyledi.

Türkiye'nin ekonomik alanda ulaştığı her şeyin rakamlarla belli olduğunu vurgulayan Yazıcı, dünyanın bir çok ülkesinin Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanmak istediğini ifade etti.

Bunları bilmeyenlerin, rakamlara bakması gerektiğini vurgulayan Yazıcı, şunları kaydetti:

''Bu arkadaşlarımız burada kendi rakamlarını değerlendirir, sonra da cevap beklemeden çıkıp giderlerse siz çok sabırlı olun, bu genel kurullarda hep aynı şeyleri dinlemek zorunda kalacaksınız. Notları okudu burada Emin Haluk Ayhan. Sanırım DPT'de uzmanken toparladığı şeyleri almış gelmiş burada okuyor. Böyle bir şey olabilir mi? Türkiye'de hane halkının geçimine bakın, kullanılan mobil telefona, internet ağına bakın, seyahatte kullanılan yöntemlere bakın, giyime kuşama bakın, yemeye içmeye bakın. Bunlar Türkiye'nin büyümesinin, gelişmesinin göstergesi. Bunları insanlar görmüyorsa bizim söyleyecek bir şeyimiz yok.
Yurt dışından birilerini, Türkiye'yi bilmeyen yurt dışından yabancıları veya uzaylıları alıp bu salonda oturtsaydık, bu iki muhalefet partisi sözcüsünü dinleselerdi, eminim ki dışarı çıkmaya korkarlardı. Biraz daha burada kalayım da biraz daha yaşayım derlerdi. Böyle bir şey olabilir mi? Biz Türkiye'yi hayal ettiğimiz yere getirdik iddiasında değiliz ama biz iyi şeyler yaptık, iyi planlamalar yaptık.''

RAKAMLAR ÇARPITILDI

Eskiden Afrika'nın bir çok ülkesinde Türkiye'nin diplomatik temsilcisi bile olmadığını anlatan Yazıcı, diplomatik temsilci bile olmayan bir ülke ile ticaretin geliştirilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Türkiye'de dün ile bugün kıyaslandığında ihracatın ithalatı karşılama oranının arttığına dikkati çeken Yazıcı, ''O rakam da çarpıtıldı. Yüzde 10 azaldı falan dendi. Şu an itibariyle yüzde 65'ler seviyesindedir ihracatımızın ithalatı karşılama oranı ve 2023'e giderken hedefimiz yüzde 80'' diye konuştu.

TÜRKİYE KONUŞAN BİR ÜLKE VE KONUŞMAYI ÖNEMSİYORUZ

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun ''kaliteli demokrasi'' kavramından söz ettiğini anımsatan Yazıcı, şöyle devam etti:

''Anayasa'nın egemenlik hakkını düzenleyen maddesi. Egemenlik kayıtsız şartsız millete aittir. Millet bu egemenliği yetkili organlar eliyle kullanır. Orada da yasama, yürütme, yargı. Orada da sıralamayı yanlış okudu. Yürütme, yargı, yasama diye geçti ve tuttu bir şey daha ilave etti buraya. Bir kuvvet daha ekledi buraya, o da medya dedi. Anayasa'da böyle bir şey yok. Medyaya 4. kuvvet deniliyor ama Anayasa'da böyle bir şey yok. Onu oradan ilave etti ve ondan sonra soru soruyor? Diğeri de öyle yaptı. 'Hanginiz konuşabilirsiniz? Herkes konuşmaktan korkuyor' Kendileri kahraman, cesur. Bunlar konuşuyor, sizin hepiniz korkaksınız. Böyle bir mantık olabilir mi? Türkiye konuşan bir ülke ve konuşmayı önemsiyoruz ama konuşmanın da bir sınırı var. Hakaret etmeyeceksin, iftira atmayacaksın. Bilgi, belge elinde varsa ama bunu söylemekten de çekinmeyeceksin.''

HER İŞİ YAPARIM DEME ZAMANI GEÇMİŞTİR

Bakan Yazıcı, muhalefet partisi temsilcilerinin ''kaliteli eleman yetiştirilmesi'' konusu üzerinde durduğunu da belirterek, ''Takıldı kaldılar buna. 4 4 4, programda var mı? Orada var mı? Burada var mı? Yahu bırak programı. Bu doğru mu değil mi? Millet bunu istiyor mu istemiyor mu?'' dedi.

Bugüne kadar sanayicinin ara eleman ihtiyacını karşılayamadığını vurgulayan Yazıcı, şöyle konuştu:

''Artık vatandaş istihdam edilmek üzere başvurduğunda, 'her işi yaparım' deme zamanı geçmiştir. Her işi yapan, hiçbir iş yapamaz. Eğitimi neyse onu alması lazım. Bu eğitim sistemi 4 4 4, bunu sağlayacak. Bir örnek daha verdi buradan. 'Boynuna poşu taktı diye ceza almış. Böyle bir ülkede hukuktan bahsedilir mi?' diyor. TOBB'da da söyledi bunu. Orada da cevap verdim. Dinlese beni veya yanındaki danışmanları konuşmamı götürseydi eminim ki bunu tekrarlamazdı. Basında yer alan o kişiyi ben de gerçekten hukukçu kimliğimle inceledim. Kesinlikle ne iddianamesinde ne kararda kişinin poşu takmış olması dolayısıyla bir yaptırım talebi veya bir yaptırım yok. Terör örgütüne yardım ve yataklık, silah kullanma, bir başka bir şey daha vardı o şimdi aklımda yok. Onlardan ötürü hüküm giymiş bir kişi. Yani gazetelerde yer alan bilgilerle bunları değerlendirmemek gerekir diye düşünüyorum.''

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Yeni Türk Ticaret Kanunu'na ilişkin düzenlemeleri daha önce bir iki kez Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na (EKK) taşıdıklarını hatırlatarak, ''Pazartesi günü de yine son kez EKK'da görüşeceğiz'' dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Sheraton Otel'de gerçekleştirilen 19. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Yazıcı, Türkiye'nin en önemli gücünün genç nüfusu ve dinamik müteşebbisleri olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bu potansiyelini iyi değerlendirdiğine dikkati çeken Yazıcı, bunun altında da güven ve istikrarın yattığını ifade etti.

Yeni Teşvik Sistemi'ne de değinen Yazıcı, bu sistemde ilk kez sadece ekonomik gelişmişliğin değil, sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyinin de dikkate alındığını bildirdi.

Bakan Yazıcı, Türk Ticaret Kanunu'na ilişkin açıklamalar da yaptı.

Bu yılın başından itibaren bir çok önemli interaktif toplantılar yapıldığını, sonuçta işin sonuna gelindiğini belirten Yazıcı, ''Daha önce bir iki kez daha bu konuyu Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na (EKK) taşımıştık. Pazartesi günü son kez EKK'da görüşeceğiz'' dedi.

Türk Ticaret Kanunu'nda yapılacak değişikliklerle ilgili kaygı duyulacak bir durumun olmadığını ifade eden Yazıcı, şunları kaydetti:

''İnternet sitenizde yer alacak bilgilerin içeriği, size zarar vermeyecek. Türk Ticaret Kanunu'na göre, Ticaret Sicili'nde yayınlanması zorunlu olan bilgileri internet sitenizde yayınlayacaksınız. Onun haricinde başka bir bilgi internet sitenizde yer almayacak. Yine şirket kuruluşunda yüksek tahsilli olma şartını kaldırdık. Hiçbir mantığı yoktu. Bu geçerli olsa Kayserililer ticaret dışına itilmiş olurdu. Çünkü okumayan Kayserili ticaret yapar derler.

Bunun da ötesinde bağımsız denetçilerin olumsuz rapor vermeleri halinde yönetim kurulunun 4 gün içerisinde genel kurulu toplaması ve istifa etmesi şeklindeki düzenlemeye ilişkin var olan eleştiriyi de ortadan kaldıracak ama bağımsız denetçinin rapor verme gerekliliğini de yok etmeyecek bir içeriğe kavuşturduk. Türkiye'de 800 bin civarında sermaye şirket var. Bunların 88 bini AŞ, diğerleri limited şirket niteliğinde. Bağımsız denetimin tüm bu şirketlerin tamamını kuşatacak şeklinde mi? olacağına ilişkin kaygılar vardı. Bunların sermaye yapıları, üretimleri gibi şeyler dikkate alınmak suretiyle büyük, orta, küçük diye kümelendirilerek hangilerinin bağımsız denetçi tarafından denetleneceğine ilişkin belirleme yetkisini de Bakanlar Kuruluna veriyoruz. Çünkü o alanın esnek olması lazım. Hiç kaygı duymayın. Türk Ticaret Kanunu'nda sizin yürüyüşünüze engel olmayacak, temponuzu artıracak, ticaret erbabı için adeta otoban işlevi görecek ve gerçekten giydiğiniz yakışmış, güzel elbise diyebileceğiniz bir tarzda inşallah bu kanunu TBMM olarak, hükümet olarak size takdim edeceğiz.''

MHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AYHAN

MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan da hükümetin faaliyetlerini eleştirdi. Son dönemde verilen teşviklere rağmen ülkenin altyapı yatırımlarına ve özelleştirme uygulamalarına özel sektörün ilgi göstermediğini iddia eden Ayhan, ''Sadece teşvik verelim, özel sektör yatırım yapsın anlayışıyla yaklaşmak, sorunun tam olarak tespit edilemediğini açık şekilde göstermektedir'' dedi.

İhracatın ithalatı karşılama oranının 2002 yılından bu yana en düşük düzeyde olduğunu öne süren Ayhan, Türkiye'nin dış ticarette fazla verdiği ülke sayısının azaldığını ifade etti.

Genel Kurul, açılış konuşmalarının ardından divan heyetinin oluşturulması ve yönetimin ibra edilmesine ilişkin oylamanın ardından sona erdi.

GENEL KURULDAN NOTLAR

Ankara Sheraton Otel'de, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen genel kurula Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, MHP Gurup Başkanvekili Oktay Vural, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, iş adamları ve bürokratlar katıldı.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı genel kurulda, katılımcılar 2 kapı dedetöründen geçerek salona girdi. Katılımcılar, daha sonra tanıtım kartlarını da alarak salona girdi.

Genel Kurul, TİM'in faaliyetlerini ve Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerini anlatan tanıtım filminin gösterimi, 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

İlk konuşmayı TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi yaparken, Büyükekşi'nin ardından Bakan Çağlayan ve Başbakan Erdoğan ,salondakilere hitap etti. Başbakan Erdoğan, konuşmasını yaptıktan sonra Bakan Çağlayan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız ile birlikte salondan ayrıldı.

Açılış konuşmalarının ardından Divan Heyeti oluşturuldu. Divan Başkanlığına seçilen Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Kahraman, konuşmaların zaten yapıldığını, dilek ve temenni konuşması yapmak isteyen de kimse olmadığını belirterek, yönetimin ibrası için oylamaya geçti.

Oylama sonucunda yönetim ibra edildi.



Bu haber 858 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,392 µs