En Sıcak Konular

İsrail'den siber savaşta büyük hamle

6 Haziran 2012 16:27 tsi
İsrail'den siber savaşta büyük hamle İsrail Savunma Kuvvetleri’nin, bünyesindeki askerleri, askeri iletişim ağlarını siber saldırılardan koruma konusunda eğittiği ve askerlere üzerine özel uygulamalar yüklenmiş akıllı telefonlar verildiği bildirildi.

Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, İsrail’in Heron insansız hava araçlarını da üreten en önemli savunma sistemleri şirketi Elbit’in kısa bir süre önce tasarladığı siber simülatör, İsrail ordusunun komuta, kontrol, iletişim, bilgisayar ve istihbarattan sorumlu C4I Direktörlüğü tarafından satın alındı.

Haberde, simülatörün hükümet ve ordu personeline, kritik öneme sahip altyapı birimlerini ve hassas bilgisayar ağlarını nasıl kullanacağı konusunda eğitim vermek için özel olarak geliştirildiği belirtildi.

İsrail ordusunun verdiği siber savunma eğitimini alan ve Nisan ayında mezun olan çeşitli kademelerden 30 İsrail askerinin de Elbit’in simülatörünü kullandığı ifade edildi.

İsrail Savunma Kuvvetleri’nin “düşmanlarımıza siber saldırılar düzenliyoruz” açıklamasından kısa bir süre gelen bu haber, Tel Aviv yönetiminin ve ordunun sanal savaşın daha da alevleneceğini öngördüğü şeklinde yorumlandı.
 
ÖZEL AKILLI TELEFONLAR GELİYOR

C4I Direktörlüğü’nün hayata geçirdiği yeni uygulamalar bununla kalmıyor.

Kısa bir süre içinde askerlere, düşman hedeflerin koordinatlarını diğer birliklere iletmeyi, müttefik güçleri savaş alanında bulmayı, savaş alanının üzerinde uçan insansız hava araçlarının çektiği görüntüleri canlı izlemeyi sağlayacak özel şifreli uygulamalar yüklenmiş akıllı telefonlar verilecek.

Böylece ordunun operasyonel kapasitesi iyileştirilecek. Dahası Motorola’nın İsrail ordusu için özel olarak geliştirdiği ve saha komutanlarının kullandığı dev “Dağ Gülü” telefonlarına da ihtiyaç kalmayacak.

ŞİFRELENEBİLİR TELEFON ARANIYOR

“Dağ Gülü” telefonları 2006’da İkinci Lübnan Savaşı ve 2009’da da Gazze’ye düzenlenen Dökme Kurşun Operasyonu sırasında kullanılmıştı. Sadece sesli arama için kullanılabilen bu telefonların yerini hangi akıllı telefonların alacağı konusunda ise görüşmeler sürüyor.

C4I Direktörlüğü’nden bir yetkili, Jerusalem Post’a yaptığı açıklamada, “Karşımızdaki en büyük sorun, bandı video ve ek veri taşıyacak kadar geniş olan şifrelenebilir ve güçlendirilebilir bir telefon bulmak” diye konuştu.

Hürriyet



Bu haber 1,164 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,841 µs