En Sıcak Konular

Görüşme sonrası ilk açıklama

6 Haziran 2012 16:44 tsi
Görüşme sonrası ilk açıklama Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile AK Parti Genel Merkezi'nde bir araya geldi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşme sona erdi.

AK Parti Genel Merkezi'ndeki görüşmeye, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın yanı sıra CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Genel Başkan yardımcıları Faruk Loğoğlu ve Sezgin Tanrıkulu katıldı.

Görüşme, yaklaşık 1 saat sürdü.

A.A.

GÖRÜŞME SONRASI İLK AÇIKLAMA
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşmenin olumlu geçtiğini belirterek, MHP'nin sürece katılması gerekliliğinin altının çizildiğini söyledi.

LOLOĞLU'NUN AÇIKLAMALARI
Biz açıklamaları baştan beri izlliyoruz. Türk toplumunun halkımızın beklentilerine cevap verecek bir çıkış yolu bulmak konusunda olduğunu söylüyoruz. Burada hep bunu da vurguladık. Bizim önerimizin başlığı içeriği değişmez değil. Bu konuda diğer partilerin görüşleri yaklaşımları tartışılabilir.

Önemli olan tartışmaların sonunda Meclis çatısı altında 4 partinin de katılacağı bir komisyon kurabilmek. Meclis gelenekleri bakımından iç tüzük ihtisas komisyonlarına izin veriyor. Teammüli komisyonlar da var. Bu üçüncünün olabilmesi için bütün siyasi partilerin buna evet demesi lazım.

Görüşmenin atmosferi olumlu. Son zamanlarda artan gerginliği yumuşatma bağlamında CHP ve genel başkan özellikle özen göstermekte ve bunu sağlamak için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu bu bağlamda daha sağlıklı bir ortam oluşturmayı hatta Başbakan'la birlikte Uludere'ye gidebileceklerini belirtti.

Biz umudumuzu muhafaza ediyoruz. Girşimin sahiplenileceğini umut ediyoruz. Bunun için önümüzdeki günlerde gelişmeleri hep birlikte izleyeceğiz.

MHP görüşmeyi kabul etmiyor
MHP bu konuda bu girişimin şu şekilde başlatılmasını istiyorum derse bu öneri neticede TBMM çatısı altında bizim önerdiğimiz komisyona benzer bir komisyon noktasına varıyorsa biz değişikliğe hazırız. Yeterki bu işin içinde olacakları bir adım atsınlar.

Toplumsal mutabakat gereken bir konu. Bİz bu konuda MHP'ye görüşlerimizi aktaracağız. Görüşlerini de alacağız. MHP'nin katkıları önemli. O bakımdan ikna süreci sadece bizim işimiz değil. Tabiki elimizden geleni yapacağız ama herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor.

Bahçeli'nin eleştirisi
CHP'nin önerisi çözüm önerisi değil. İçeriğe ilişkin çözüm oluşturacak tek bir unsur yoktur. Bu bir pakettir. Bu bakımdan Bahçeli'nin görüşlerine bir itirazım yok ama birbiriyle karşılaşan iki kutup değil. Bahçeli görüşlerini ifade ediyor ve biz diyoruz ki bu görüşleri alsın Meclis çatısı altında ifade etsin. Biz de kendi görüşlerimizi ifade edelim.

Uludere konusu
Uludere konusunda Başbakan'ın bir tepkisi ve yorumu olmadı.

Daha önce söyledim biraz gelişmelere bakacağız. Bu konuyu ileri götürebilme yollarını tartacağız. Görüşmeden iki siyasi parti de eğilimlerini belirttiler. Bizim amacımız bu konuda sonuca ulaşmak. Biz bize düşeni yapacağız.

Bu öneri kabul edilmedi diye CHP terörün ve bu meselenin nasıl tarif edilirse edilsin çabalarından girişimlerinden vaz geçmeyecektir. Bunu B planı olarak değil çözüm planı olarak düşünmemiz lazım. Halk kan dursun istiyor. Bu konuda girişimlerimizden vazgeçmeyeceğiz.

Paketi neye göre hazırladınız?
Değişik ülkelerde terör bağlamında çalıştırılmış bir yöntemdir ve yararlı olmuştur. Biz de ondan etkilenerek Meclis çatısı altında akıllı insanlar olduğunu düşünerek yararlı olacağını düşünüp yaptık. Önemli olan öneri paketi içindeki bir unsura bir nedenle karşı çıkıyorlarsa bir karşı öneri bekleriz.

Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız ve terör sorunumuz var. Böyle yaklaşınca mesafe almamız mümkün olur.

Ne zamanda sonuç alınır?
Bu gelişimden şu veya bu nedenle sonuç alamadığımız takdirde günlerden haftalardan bahsediyoruz.

Başbakan'la tekrar görüşülecek mi?
Şartlı bir görüş bize iletilmedi ancak bu ziyaretin önemli ve yararlı olduğunu Sayın Başbakan söylediler. Gereken ölçüde gereken noktalarda CHP ve AK Parti arasında temasların sürdürüleceğini söylediler.

MHP'yi ikna etme konuşuldu mu?
Bu konunun gerçekleştirilmesi için MHP'nin ikna edilmesi lazım. MHP ikna edilemezse konunun hayata geçirilemeyeceğini muhattaplarımız bize söyledi.

Tutuklu vekiller
Tutuklu milletvekilleri bizim gündemimizde olmaya devam edecek. Federal Meclis üyesi Bitonish bir toplantı yaptı. Alman Parlamentosu'nun gündemine taşınacağını söyledi. Konunun sıkıntı oluşturduğunu beyan etti.

Suriye'deki olaylar
Öneriyi CHP yaptı. Biz bunu Meclis'te de gündeme getirdik. Genel Başkan'ın ve benim ağzımdan Türkiye'nin ön ayak olacağı İran ve Rusya'nın katılacağı Suriye'nin dostları toplantısından farklı olacağını söyledik. Bİr konferans düzenlenmesi şeklinde bir önerimiz oldu. Bu önerimiz kabul edilmedi. Ne olursa olsun biz Suriye'de şiddeti sona erdirecek bir girişimin arkasında oluruz.



Bu haber 872 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,518 µs