En Sıcak Konular

TARP Projesi’nde İsrail’e ne oldu?

6 Haziran 2012 12:03 tsi
TARP Projesi’nde İsrail’e ne oldu? Türkiye-İsrail arası savunma projesini iptal eden İsrail Savunma Bakanlığı’na Türk Hava Kuvvetlerinden dudak uçuklatan fatura…

Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterindeki F-4E2020 uçaklarının modernizasyonunu, aktif elektronik harp sistemi olan EL/M-8022′yi, uzun menzilli hassas güdümlü füzesi Popeye’yi, radarsavar dron sistemi olan Harpy’yi, Barış Kartalı uçaklarının ESM sistemini, Türk Hava Kuvvetleri’nin hizmetindeki halen aktif en stratejik İHA sistemi olan Heron’u, belli bir müddet Aerostar taktik İHA sistemini ve M-60 ana muharebe tanklarının modernizasyonunu gerçekleştiren İsrail savunma sanayii, ilişkilerin kopmasından sonra derin bir darboğaza girmiş, en son Azerbaycan ile sadece ve sadece 1.6 milyar Dolarlık bir anlaşmaya imza atabilmiştir.

İptal edilen TARP projesi için kesilen ceza da, söz konusu Azerbaycan sözleşmesini gölgede bırakarak İsrail savunma sanayiine büyük bir darbe vuracak gibi görünmektedir.

Türk Hava Kuvvetleri’nin,  “yolun yarısı”nı geçmiş olan RF-4ETM Işık tipi taktik keşif uçakları, TARP sistemi olmadan KS tipi ıslak film kamera sistemleri ile her hava şartı ve koşulda görevlerini ifa ederek ulusal Ağ Destekli Yetenek kapsamında bir kuvvet çarpanı olmaya devam edecekler.

Türk Hava Kuvvetleri İsrail’i batırdı

Türkiye-İsrail arası savunma projesini iptal eden İsrail Savunma Bakanlığı’na Türk Hava Kuvvetlerinden dudak uçuklatan fatura…

İsrail Savunma Bakanlığı’nın, İsrailli savunma sanayi firmaları IAI ile Elbit’in Türk Hava Kuvvetleri’ne istihbarat sistemi satışına dair ihracat lisansını iptal etmesinin ardından Ankara’dan karşı hamle geldi.

Öncelikle İsrailli firmanın 8,5 milyon dolarlık teminat mektubu ‘yakıldı’. Yani bu para, projenin ana yüklenicisi Aselsan tarafından geri alındı. Daha önce avans olarak ödenen 55 milyon doların iadesi için IAI ve Elbit’e verilen sürenin dolmasına birkaç gün kaldı. Bu miktar da Aselsan tarafından tahsil edilecek. Geri alınan miktarlar ya doğrudan Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na (SSM) aktarılacak ya da SSM ve Aselsan arasındaki mahsuplaşmada kullanılacak.

İsrail firmaları, Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan F-4 savaş uçaklarına monte edilmek üzere istihbarat ve keşif amaçlı kamera sistemleri üretiyordu. İsrail firmalarıyla 2008′de 165 milyon dolarlık sözleşme imzalandı ve bir yıl sonra da avans ödemeleri yapıldı. Fakat Türkiye ve İsrail arasında yaşanan siyasi krizin ardından ihaleyi kazanan iki firmanın ihracat lisansı İsrail tarafından iptal edildi. Böylece proje durmuş oldu.

Söz konusu sistemlerin sahip olduğu teknolojiyle, kilometrelerce derinlikteki bir alandan çözünürlüğü yüksek görüntü alınabiliyor. Şu an F-4 uçaklarında kullanılan sistem ise, dijital görüntülemeyi içermiyor. Görüntülerin üsse aktarılması için uçakların öncelikle iniş yapması şart.

Ardından çekilen görüntüler kartlara basılıyor. Alınması düşünülen sistemde ise, 150 kilometre mesafeden dijital fotoğraf çekilebilecekti ve bilgi aktarımı için uçakların üslerine dönmesinin beklenmesine gerek kalmayacaktı. Projenin iptalinin ardından SSM, elindeki B planını devreye soktu. Söz konusu sistemler ya hazır olarak ABD’den alınacak ya da Aselsan’a 3 yıl süre verilecek ve yerli sistemler beklenecek. Fakat Aselsan’ın da ‘yerli üretiyorum’ dediği birçok sistemi yurtdışından getirip sadece Türkiye’de montaj yaptığının bilinmesi savunma bürokratlarını sıkıntıya sokuyor.

Timetürk



Bu haber 1,679 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,137 µs