En Sıcak Konular

Türkiye'de en çok petrol çıkarılan il

6 Haziran 2012 08:43 tsi
Türkiye, petrol ve doğalgaz aramalarını hızlandırdı. Çalışmalar bir taraftan denizlerde sismik şeklinde, diğer yandan ise arama-sondaj olarak devam ediyor.

Denizlerde henüz petrol için sevindirici haber gelmezken karada açılan her 3 kuyudan birisinde petrol ve doğalgaz bulundu. Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (PİGM) verilerine göre 2011'de yerli-yabancı şirketler Türkiye'de 170 kuyu açtı. Bu kuyuların 42'sinde petrol, 21'inde ise gaz bulundu. 83 kuyudan olumsuz sonuç alınırken 24 kuyuda çalışmalar devam ediyor. Öte yandan Türkiye'de en istikrarlı petrol üretimi 1984 yılından bu yana günde bir varil üretimle Diyarbakır -Güneydoğu Şahaban-2 kuyusunda yapılıyor. En çok petrol üretimi de yine Diyarbakır'da günlük 698 varille Karacan-5 kuyusunda yapılıyor.

'Türkiye'de petrol var mı, yok mu?' tartışmaları devam ederken arama çalışmaları aralıksız sürdürülüyor. Petrol İşleri Genel Müdürlüğü 2011 yılı faaliyet raporuna göre geçen yıl Türkiye'de yerli-yabancı 81 petrol arama şirketi toplam 170 sondajla 299 bin 162 metre kazı yaptı. Bu çalışmalarda 63 kuyuda petrol ve doğalgaz bulundu. Raporda arama-sondaj çalışmalarıyla ilgili önemli bilgilere yer veriliyor: Buna göre, Türkiye'de 1934'ten bu yana yaklaşık bin 600 kuyuda üretim yapıldı. Halen yaklaşık bin kuyudan üretim devam ediyor.

Petrol fiyatlarının 100 doların üstüne çıkması, eskiden düşük rezervden dolayı betonla kapatılan kuyuları da ekonomik hale getirdi. Yetkililer, geçmişte Türkiye'de en çok tartışılan konuların başında 'Petrol kuyularının betonla kapatıldığı' bilgisinin yer aldığına vurgu yaptı. Aynı yetkililer konuya açıklık getirdi: "Bugün için günlük 1 varil petrol üretilen kuyu var. Geçmişte petrol varil fiyatının 12-13 dolar seviyelerinde olması sebebiyle üretimi verimli olmayan olan birçok kuyu betonla kapatıldı. TPAO, 2007'den itibaren petrol fiyatlarının 100 dolarları aşmasıyla betonla kaplanan kuyularda da yeniden üretim başladı. Bu kuyuların açılmasına da devam edilecek." 2011 yılı sonu itibarıyla toplam 380 adet arama ruhsatı, 81 adet işletme ruhsatı ve 5 adet jeolojik izin söz konusu. Ayrıca geçen yıl, 128 petrol sahasından 2 milyon 367 bin ton (16,4 milyon varil) ham petrol ve 65 doğalgaz sahasından ise 793 bin 397 bin metreküp doğalgaz üretimi gerçekleştirildi.

zaman

Bu haber 836 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,198 µs