En Sıcak Konular

ABD askeri gücü ağ atıyor....

5 Haziran 2012 17:40 tsi
ABD askeri gücü ağ atıyor.... ABD Özel Operasyon Komutanlığı, müttefik ve ortak ülkelerle birlikte özel harekat kuvvetlerini birbirine bağlayan dünya çapında bir ağ kurmaya hazırlanıyor

Amerika Birleşik Devletleri Özel Operasyon Komutanlığı (SOCOM) başkanı Amiral Bill McRaven ve yardımcısı Tuğgeneral Sean Mulholland, müttefik ve ortak ülkelerle birlikte özel harekat kuvvetlerini birbirine bağlayan dünya çapında bir ağ kurmak istediklerini açıkladı.

Böyle bir ağ kurulması durumunda, NATO özel harekat kuvvetleri (SOF) benzeri bir yapı oluşması, bölgesel güvenlik koordinasyon merkezlerini kapsaması bekleniyor. Mulholland göre, bu merkezler komuta işlevi görmekten ziyade "eğitim, istihbarat ve bölgesel sorunlara bölgesel çözümler sunmak için koordinasyon" merkezleri olacak. Bazı gözlemciler küçük bir rakam olduğunu savunurken, ABD böyle bir sistem için yıllık 30 milyon dolar gerektiğini söylüyor.

SOCOM'un projesinde ilk ayak 2013 yılında Miami'de açılacak ABD Güney Komutanlığı.. Merkezde Orta ve Güney Amerika ülkeleri özel kuvvetleri ile "entegre" çalışmalar yapılması planlanıyor.

75 ÜLKEDELER...

Dünya genelinde 75 ülkede görev yaptığı açıklanan ABD özel kuvvetler askerlerinin yıl sonuna kadar 120 ülkede görev yapması bekleniyor. Amerikan ordusunun sadece yüzde 3'ünü oluşturmalarına rağmen, Irak ve Afganistan'a atanan güçlerin yüzde 7'den fazlasını Özel Operasyonlar Komutanlığı güçleri oluşturuyor.

Özel Operasyonlar için Nisan ayında yayımlanan rapora göre, daha önceki dokuz "çekirdek aktivite" listesinin genişlediğini ve "güvenlik gücü yardımı", "yabancı güvenlik güçlerinin gelişimi yardımı, ve "kontrgerilla aktiviteleri" ilaveleriyle 11'e yükseldiğini gösteriyor.

Florida merkezli SOCOM'un yaklaşık 66 bin askeri ve sivil personeli var, ve bunların yaklaşık 9.000 Afganistan'da olmak üzere 12 bini dünyanın farklı ülkelerine dağılmış durumda.

KOMUTANLARA KARAR YETKİSİ

ABD'nin gizli savaşının sürdüğü Yemen'de en az 20 ABD özel operasyon askeri uydu görüntüleri, insansız uçak videoları, gizli dinleme sistemleri kullanarak hedef belirliyor. ABD güçleri Yemenli komutanlara "eğitim" de veriyor. Obama, Yemen topraklarında "ABD botları" olmayacağını söylese de, General David Petraeus'un gizlice ülkedeki ABD özel operasyon birliklerini ülkeye gönderdiği WikiLeaks tarafından sızdırılan belgelerle ortaya çıkmıştı.

Wall Street Journal, ABD ordusunun giderek artan sayıda ABD özel kuvvetler askerinin "dünyanın sorunlu noktalarına" dağıtımını hızlandırmak için yeni öneriler geliştirdiklerini bildirmişti.

Bu öneriler arasında özel harekat kuvvetlerinin gönderildikleri bölgelerde muharip komutanlar emrinde olması, "bir kriz durumunda" bu komutanların resmi bir süreçten geçmeden hareket emri verme yetkisinin olması da var.

Bu haber 1,877 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,140 µs