En Sıcak Konular

Mahmud Abbas'tan BM'ye çağrı!

5 Haziran 2012 13:40 tsi
Mahmud Abbas'tan BM'ye çağrı! Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, BM'ye Filistin'in üyeliğini kabul etmesi çağrısında bulunarak, ''Çünkü bu, bizim halkımızın doğal talebidir'' dedi.

Mahmud Abbas, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrasya Dünya Ekonomi Forumu'nun açılış oturumundaki konuşmasında, Erdoğan'a, böyle bir toplantıya katılım daveti için teşekkür ederek, Türkiye'nin bölgede barış ve istikrar için büyük bir özveriyle çalıştığını dile getirdi.

İsrail işgalinden kaynaklı sorunlar nedeniyle ülkenin ekonomik anlamda ilerleme kaydetmediğini ancak yatırımın açık bir konu olduğunu kaydeden Abbas, turizm, gayrimenkul, tarım, sanayi, iletişim, bilgi teknolojisi, elektrik üretim ve dağıtımı ve su konusunda yatırım olanakları bulunduğunu belirtti.

Abbas, ''Filistin dini değerleriyle ve özellikleriyle başta semavi dinler olmak üzere bir çok kesim tarafından turizm bölgesidir ve bizler 10 milyar dolardan fazla bir meblağla bu anlamda yatırımı geliştirebiliriz. 2 milyar dolardan fazla bir yatırım ile de otellerin yönetilmesi gerçekleştirilebilir'' diye konuştu.

Şu ana kadar yapılanların sınırlı kaldığına işaret eden Abbas, ''İşgal olmasaydı çok daha fazlasını yapabilirdik'' dedi.

Abbas, Filistin'deki projelere ve yatırımlara değinirken, katılımcılara şöyle seslendi:

''Sizleri Filistin'i ziyarete çağırıyorum. En azından geldiğiniz zaman Filistin'deki olayları yakinen görme fırsatı bulacaksınız ve kendiniz de yatırım olanakları teşhis etme fırsatı bulabileceksiniz. Böylece elele vererek, kazançlı ortak yatırımlara ve ortaklıklara adım atabiliriz. Biliyoruz ki, bu tür ilgi ve ekonomik güçlenmeyle, halkımızın şimdiye kadar sabrederek beklediği ümidi az da olsa gerçekleştirmiş olacağız.

Sizin Kudüs'teki cezaevindeki tutsakları da ziyaret etmenizi istiyorum. Bunun ne dini ne de siyasi bir amacı olabilir. Bugün 5 Haziran Batı Şeria'nın işgalinin üzerinden 45 yıl geçti. Maalesef 2 devletli bir çözüm, birçok sorunla karşı karşıya.

Bunun tek engelleyicisi de İsrail'in meşru dayanağa sahip olmayan yerleşim yerlerini genişletmesidir. Doğu Kudüs'ü bütün Arap bölgesinden ayırmayı arzuluyor İsrail... Kudüs'ü ve Kudüs halkını tecrit ederek onları bölgeyi ve vatanlarını terk etmeye zorluyor. Rica ediyorum, bizi ziyaret edin. İsrail, oranın tarihi ve dini dokusunu da değiştirmeye çalışıyor. Batı Şeria'da ve Doğu Kudüs'te çeşit saldırıları uyguluyor.''

''Ümidimiz, başkenti Kudüs olan bir Filistin''

İsrail'in uluslararası mercilerin kararlarına uymadığını dile getiren Abbas, Filistin'in 133 devletin kabul ettiği bir kurumsal yapıya büründüğünü söyledi.

Abbas, ''Bütün dünya yaklaşık olarak bizi tanıyor ama onlar kabul etmiyor. Maalesef, ülkemizin bağımsızlığını ve egemenliğini ilan etmesi tamamıyla İsrail'in işgaline son vermesiyle ilintilidir. Ümidimiz, başkenti Kudüs olan bir Filistin'' dedi.

BM'ye Filistin'in üyeliğini kabul etmesi çağrısında bulunan Abbas, ''Çünkü bu, bizim halkımızın doğal talebidir. BM'de temsili olmayan tek devlet biziz dünyada... Bu istek, herhangi bir ülkeye karşı yapılan bir ister değildir, bir müzakerenin de alternatifi değildir. Bu doğal bir istektir. BM'ye gitmemizle, devam edebilecek bir müzakereye başlamamız arasında bize göre bir fark yoktur'' diye konuştu.

Abbas, çabalarının meyvesini verebilmesi için uluslararası toplumdan daha çok çaba harcamasını, özellikle de ABD'den gayret sarfetmesini istediklerini ifade ederek, BM Güvenlik Konseyi'ndeki diğer güçlü devletlerin ve üyelerin gayretlerini de beklediklerini söyledi.

aa

Bu haber 787 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,678 µs