En Sıcak Konular

Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi başlıyor

5 Haziran 2012 13:04 tsi
Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi'ne katılmak üzere Pekin'e gelen Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile görüştü.

Hu, Atambayev'i Büyük Halk Sarayı'nda askeri törenle karşıladı. Törenin ardından heyetler arası görüşmeler yapıldı. Görüşmelerin ardından ise iki ülke arasında dört işbirliği anlaşması imzalandı.

Yarın başlayacak ve iki gün sürecek zirveye katılacak Atambayev, geçen yıl göreve geldiğinden beri Çin'i ilk kez ziyaret ediyor. Ziyareti öncesi Çin medyasına verdiği demeçte Kırgız lider, ŞİÖ'nün, bölgesel barış ve istikrarın korunması adına önemli ve etkili bir uluslararası grup ve ticaretin ilerletilmesi ile halklar arası etkileşimi güçlendiren bir yapı haline geldiğini söyledi. Atambayev, ŞİÖ'ün tüm üyelerine karşılıklı siyasi güven, güvenlik işbirliğinin derinleştirilmesi ile ticaret ve ekonomi ve diğer alanlarda çok taraflı işbirliğini destekleme çağrısında bulundu.

Hu Jintan bugün ayrıca yine zirveye katılmak için gelen Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahmonov için de bir karşılama töreni düzenlenmişti.

PUTİN ÇİN'DE-

Öte yandan Hu, bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i askeri törenle karşıladı. Hu ve Putin ikili görüşme gerçekleştirecek.

Rusya'yı ''uçurumun kenarından kurtaran kudretli siyaset adamı'' olarak niteleyen Çin medyasına göre, Rusya liderinin ziyareti tarihi öneme sahip olacak. Zira, petrol ve doğalgazın yanı sıra yeraltı madenleri bakımından da zengin bir ülke olan Rusya'nın, Çin'in vereceği destekle büyük bir sanayi ve teknoloji hamlesi başlatacağı belirtiliyor. Putin'in Çin ziyaretinde enerji işbirliği Çin ve Rus liderler arasındaki görüşmelerin ana gündem maddesini oluşturacak.

TÜRKİYE'NİN DİYALOG ORTAKLIĞI STATÜSÜ KARARA BAŞLANACAK-

2001'de kurulan ŞİÖ'nün Pekin'deki liderler zirvesinde Türkiye'nin ''diyalog ortağı'' statüsü karara bağlanacak.

Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın 1996'da oluşturduğu örgüt, Şanghay Beşlisi olarak anılıyordu ve 2001 yılında Özbekistan'ın katılımıyla üye sayısını altıya çıkardı. Zirveye İran, Pakistan ve Moğolistan, örgütün gözlemci ülkeleri olarak katılıyor. Belarus ve Sri Lanka, 2010'da örgütün diyalog ortağı ülkeleri olmuştu. Ayrıca İran, Hindistan ve Pakistan, örgüte tam üyelik başvurusu yaptı.

Örgüt, doğunun NATO'su olarak nitelendiriliyor. Dönemin Rusya Devlet Başkanı Putin, örgütün Ağustos 2007'deki Bişkek Zirvesi'nde "Tek kutuplu dünya kabul edilemez." demiş ve örgütün misyonu hakkında ipucu vermişti.

Zirveye Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, onur konuğu olarak katılacak.

Öte yandan Pekin'deki zirveye Birleşmiş Milletler (BM), Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), Avrupa-Asya Ekonomik Topluluğu ve Kolektif Güvenlik Sözleşme Örgütü'nün temsilcileri katılıyor.

Bu arada, örgütün Genel Sekreteri İmanaliev Muratbek, örgütün ikinci 10 yılına girmesi dolayısıyla Pekin Zirvesi'nin yeni bir sayfa açacağını söyledi.

ZİRVE'NİN GÜNDEMİNDE NELER VAR?

ŞİÖ orta vadeli stratejik kalkınma planının onaylanacağı zirvenin gündemini güvenlik ve enerji gibi önemi konular oluşturuyor. Zirvede dostluk işbirliğinin derinleştirilmesi ve örgütün gelecekteki kalkınması konularında fikir alışverişinde bulunulmasının yanı sıra Afganistan'a gözlemci statüsü tanınması da karara bağlanacak. Zirvede ayrıca ŞİÖ Kalkınma Bankası kurulması da konuşulacak.

cihan


Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,505 µs