En Sıcak Konular

Putin, Asya turuna başladı

5 Haziran 2012 12:17 tsi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus, Almanya ve Fransa'yı kapsayan Avrupa turunun ardından, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'e gitti.

Havalimanında Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov tarafından karşılanan Putin, ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi.

İki lider görüşmede uyuşturucu trafiğinin önlenmesi, Afganistan'dan uluslar arası askeri gücün 2014 sonunda ayrılmasının ardından alınacak önlemler ve bölge kaynaklı terörle mücadele konularını ele aldı.

Rusya basınında yer alan bilgilere göre Putin görüşmede yaptığı değerlendirmede, "Afganistan konusundaki endişelerinizi anlıyorum. Her şey sınırlarımızın hemen dibinde oluyor. Bunları değerlendirmek zorundayız" dedi.

Bölge kaynaklı terörün yerinde durmadığını, sınırları aşarak diğer ülkelere yayıldığını kaydeden Kerimov da, "Afganistan'dan uluslar arası güçlerin çekilmesinden önce güçlü bir ordu kurmamız ve önemli sorunları çözmemiz gerekiyor" önerisinde bulundu.

Orta Asya'nın stratejik ortağı Özbekistan'la ilişkilerin gelişmesinden memnun olduklarını ifade eden Putin, iki ülke ticari ilişkilerinin ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 arttığını da hatırlattı.

Putin'in görüşmelerde Özbekistan'ı Avrasya serbest ticaret bölgesine dahil olması ve ortak güvenlik çalışmalarına aktif katılması için talepte bulunduğu belirtiliyor. Liderler görüşme çerçevesinde iki ülke arasında işbirliğinin geliştirilmesine yönelik anlaşmalar da imzaladı. Taşkent'in 2012 sonuna kadar serbest ticaret bölgesine dahil olması bekleniyor.

Rusya lideri Taşkent temaslarının ardından Şaghay İşbirliği Örgütü zirvesine katılmak üzere Çin'in başkenti Pekin'e geçti.

cihan


Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,804 µs