iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Giderken ABD elini tutacak

5 Haziran 2012 11:28 tsi
Giderken ABD elini tutacak Ama çıkış kapısını şaşırmasın diye... iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Irak Başbakanı Maliki’nin gidiş sinyallerinin en kuvvetli hissedildiği birkaç güne giriyoruz. Irak meclisinde Maliki’ye güvenoyu sorgulaması için 172 imza toplandı ve Cumhurbaşkanı Talabani de bu imzaları meclise verdi.

Peki Maliki gidecek mi? Aslında bu soru bile yanlış. Çünkü, “bu zamana kadar Maliki nasıl kaldı” sorusu daha ilginç yanıtlar içerebilir. Maliki’nin Irak içindeki hemen tüm kritik dengelerle kavgalı olması, ülkenin Kuzey ve Güney dengelerini oluşturan kesimlele çekişmeli olması, başta Türkiye olmak üzere kritik ilişkileri zora sokması ve yönetiminin gittikçe baskıcı uygulamalara yönelmesi, gitmesini sağlamalıydı ama…

Asıl mesele örneğin İran’la ilişkileri ve yine örneğin Suriye konusundaki konumuydu. Kimse bir şey demese bile, ABD’nin bu konularda sessiz kalması meseleyi izleyenleri şaşırtıyordu. Ama görünen o ki ABD şimdi bir şey diyor ve bu pek Maliki’nin hayrına değil.

ABD’nin bu çekingen tavrı veya daha çok sessiz diplomasisi o kadar sessizdi ki, Maliki’ye karşı çıkmaya hazır bir çok kararsız vekil imza verirken ayak sürüdü. Şimdi de bu sinyalin güçlenmesi gerekiyor: çünkü güvenoylaması sırasında Maliki’nin kendi vekilleri dahi ona karşı oy verebilirler ama işte bu sinyali görmeleri lazım.

Peki Maliki gidiyor mu? Burası Ortadoğu ve değil birkaç gün saatler sonra dahi rüzgarın yönü değişebilir ama görünen o ki Maliki gidici. Zaten eskisi kadar güçlü olması da artık mümkün değil.

Bu değişim gerçekleşirken dikkat edilmesi gereken noktalar var. Birincisi de terör. Özellikle Şii-Sünni ayrımını alevlendirecek eylemler Maliki yönetimi tarafından kışkırtılabilir.

Yani gergin bir süreç ortaya çıkabilir. Bu yüzden ABD’nin Maliki’ye teşekkür etmesi gerekiyor! “Önemli bir temsilcisi” eliyle Maliki’ye kapıya kadar uğurlarsa herkes gerekli mesajı almış olur!

Ankara’ya gelince. Elbette memnun. Bilemeyiz ama gelişmelerde payı da olabilir. Şimdi biraz daha sessiz kalarak gelişmelerin nihayete ulaşmasını izlemek isteyecektir.

Ondan sonra da Ankara gidenin yerine kim gelecek sorusuna yanıt bulmaya çalışacak!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,293 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,581 µs