En Sıcak Konular

Risklere dikkat!

4 Haziran 2012 11:03 tsi
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'dan uyarılar ve öneriler var...

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, küresel finansal kriz sonrası gelişmiş ülkelerin uyguladığı para, maliye ve finansal sektör politikalarının, makroekonomik temelleri sağlam olan dışa açık gelişmekte olan ülkelerde dahi finansal istikrarsızlık ihtimalini doğurduğunu belirterek, ''Merkez Bankası, bu risk unsurunu göz önünde bulundurarak, esnek bir para politikası çerçevesiyle hem fiyat istikrarını hem de finansal istikrarı gözetmiş, bu yolla sürdürülebilir büyümeye katkı sağlamıştır'' dedi.

Başçı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Brezilya Merkez Bankası, Finlandiya Merkez Bankası ve Journal Of Financial Stability tarafından ortaklaşa düzenlenen ''Financial and Macroeconomic Stability: Challenges Ahead-Finansal ve Makroekonomik İstikrar: Gelecekteki Zorluklar'' başlıklı konferansta yaptığı konuşmada, geçen yıl Kasım ayında finansal istikrar ve enflasyon hedeflemesi konulu konferans düzenlediklerini anımsatarak, ''O günden bugüne yaşanan ülke deneyimleri finansal istikrarın göz ardı edilmesinin iktisadi ve sosyal maliyetlerinin ne denli yüksek olduğunu bir kez daha göstermiştir'' diye konuştu.

Finansal istikrarın, makroekonomik istikrar açısından önemi ve değerinin politika yapıcılar açısından son derece yüksek olduğunu ifade eden Başçı, şunları aktardı:

''G-20, Uluslararası Para Fonu, Uluslarası Mutabakat Bankası gibi uluslararası platformlarda da destek bulan bu tespit, para politikası tasarımı ve uygulamasına yönelik birçok yeni soruyu ortaya çıkardığı gibi aynı zamanda akademik yazın açısından da araştırma gündemini beraberinde getirmiştir. Makroekonomik istikrarın temel unsurları olarak sürdürülebilir büyüme, düşük enflasyon, istikrarlı bir istihdam artışı, düşük işsizlik oranları ve dengeli bir kamu maliyesi gibi özellikleri sayabiliriz. Bu unsurların toplumsal refah açısından önemi, iktisatçılar tarafından anlaşılmış olmakla birlikte finansal istikrar 2008-2009 küresel krizine kadar arka plana atılmış durumdaydı. Krizle beraber finansal sektörün önemine vurgu artmış ve bu sektördeki istikrarsızlığın reel sektöre sıçramasının ağır bedellere yol açacağı iyi anlaşılmıştır. Bu nedenle önümüzdeki dönemde makroekonomik istikrar ve finansal istikrarın birlikte yürütülebilmesi, politika yapıcılar açısından zorlu bir görev olarak karşımızda durmaktadır. Bu iki istikrar hedefinin tutturulabilmesi için yeni politika araçları ve yeni politikalar geliştirmek gerekebilmektedir.''

"RİSKLER ÖNGÖRÜLMELİ"

Gelişmekte olan ülkeler açısından bakıldığında bu ekonomilerde finansal istikrarın çok önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Başçı, ''Yakınsama süreci sırasında bu ülkelerde hızlı bir finansal derinleşme yaşanmakta, küresel piyasalar ile bir bütünleşme gerçekleşmekte ve finansal işlemler ekonomik hayatın her alanında vazgeçilmez bir unsur haline gelmektedir. Bu sürecin iyi yönetilebilmesi ve finansal sektörden kaynaklanabilecek risklerin öngörülerek, ekonomi üzerindeki etkilerinin kontrol altında tutulması ekonominin genel sağlığı açısından önem taşımaktadır'' diye konuştu.

Başçı, finansal istikrarı tehdit eden bir diğer unsurun uluslararası sermaye hareketlerinin olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

''Sermayenin serbest dolaşımı, sermayenin en verimli olacağı yere doğru hareket ederek, gittiği ülkede ekonomik büyümeyi desteklemesine olanak tanımaktadır, ancak sermaye hareketlerinin istikrarlı olmadığı durumlarda ekonomiler oldukça büyük yaralar alabilmektedir. Özellikle kısa vadeli sermaye girişleri bir yandan krediye erişimi kolaylaştırarak tüketimi hızlandırırken, diğer yandan yerli para birimlerinin aşırı değerlenmesine yol açarak, iç ve dış talep arasında ayrışmaya yol açabilmektedir. Bu da dış dengenin bozulmasına sebep olabilmekte ve küresel risk iştahındaki ani değişimlere karşı ekonominin hassasiyetini artırarak, makroekonomik ve finansal istikrara dair tehdit unsuru oluşturabilmektedir. Bu gelişmeleri takip eden ani sermaye çıkışları, akademik yazında 'ani duruş' olarak adlandırılmış olup bu durumun örnekleri ülkemizde ve birçok gelişmekte olan ülkede defalarca yaşanmıştır. Dolayısıyla uluslararası sermaye hareketlerindeki aşırı oynaklığı kontrol etmek de finansal istikrar açısından önem arz etmektedir. Bu çerçevede yakın zamanda gündeme alınan makro ihtiyati politikalar çok büyük önem kazanmıştır.

Küresel finansal kriz sonrası gelişmiş ülkelerin uyguladığı para, maliye ve finansal sektör politikaları, makroekonomik temelleri sağlam olan dışa açık gelişmekte olan ülkelerde dahi finansal istikrarsızlık ihtimalini doğurmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, bu risk unsurunu göz önünde bulundurarak, esnek bir para politikası çerçevesiyle hem fiyat istikrarını hem de finansal istikrarı gözetmiş, bu yolla sürdürülebilir büyümeye katkı sağlamıştır. 2010 yılının sonlarından itibaren esnek para politikasının yanında BDDK'nın yerinde önlemleri ve mali disiplinin korunması da Merkez Bankasının elini güçlendirmiştir. İçinde bulunduğumuz 2012 yılının sonunda hem fiyat istikrarı hem de finansal istikrar açısından olumlu sonuçlar alınacaktır.''

haberturk

Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,181 µs