En Sıcak Konular

CHP’den 10 maddelik dosya

4 Haziran 2012 08:40 tsi
CHP’den 10 maddelik dosya
Kılıçdaroğlu, Başbakan’la randevusuna Kürt sorununun çözümü için 10 maddelik bir dosyayla gidecek.

Dosyada Meclis’te Mutabakat Komisyonu ve Meclis dışında da Akil Adamlar Grubu önerileri bulunuyor.

Kürt sorununun çözümü için Meclis’te Mutabakat Komisyonu, Meclis dışında da Akil Adamlar Grubu kurulmasını öneren CHP, önerilerini Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e sunarken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan konuyla ilgili görüşmek üzere randevu talebinde bulundu. Olumlu yanıt Başbakanlık’tan yapılan yazılı açıklama ile duyuruldu. Erdoğan’a “Terör konusunda bütün siyasi partilerin ortak çaba harcamaları gerekiyor” mesajını vermesi beklenen, Kılıçdaroğlu’nun 10 maddelik çözüm paketinde, TBMM bünyesinde bir ‘Toplumsal Mutabakat Komisyonu’ ile TBMM ile bağlantılı ve koordineli şekilde faaliyet gösterecek bir ‘Akil İnsanlar Grubu’ oluşturulması öngörülüyor. CHP’nin önerileri şöyle:
 
6 aylık çalışma sonrası rapor
 
- Hükümet; terörün sona erdirilmesi ve silahsızlandırma konuları dahil, Kürt meselesinin çözümüne ilişkin düşünce ve önerilerini TBMM Başkanının oluruyla Toplumsal Mutabakat Komisyonu’na iletecektir.
 
- Hükümetin yaklaşımı Toplumsal Mutabakat Komisyonu tarafından ele alınacaktır. Ayrıca devletin ilgili kurum ve kuruluşları da görüşlerini Toplumsal Mutabakat Komisyonu’na ileteceklerdir.
 
- Akil İnsanlar Grubu, öncelikle TBMM’de temsil edilmeyen siyasi partilerin görüşlerini alacaktır. Bu arada hem kendisi düşünce ve öneri üretecek, hem Mutabakat Komisyonu’nun kendisine vereceği görevleri yerine getirecektir. Sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarımız da katkılarını Akil İnsanlar Grubu üzerinden yapacaklardır.
 
- Toplumsal Mutabakat Komisyonu çalışmalarını, göreve başlamasından itibaren altı ay içinde bitirerek, hazırlayacağı raporu TBMM Genel Kurulu’na sunacaktır. Genel Kurul, görüşmelerini tamamladıktan sonra, mutabık kalınan önerileri, uygulanma isteği ve amacıyla Hükümete iletecektir.
 
- Bu önerilerin hayata geçirilmesi bakımından bütün siyasi partiler mutabakatın unsurları doğrultusunda Hükümete yardımcı olacaklardır.
 
‘Akil Adamlar’ önerisi ilk önce  Öcalan’dan geldi
 
Görüşmede CHP’nin getireceği teröre çözüm önerileri arasında yer aldığı belirtilen “akil adamlar” önerisi, ilk kez PKK’nın İmralı’da yatan lideri Abdullah Öcalan tarafından 2007’de gündeme getirildi. Öcalan 2007’de İmralı’da avukatları ile yaptığı görüşmede isim dahi önermiş, emekli büyükelçi İlter Türkmen ve Finlandiya eski Başbakanı Martti Aahtisari’yı akil adam olarak istemişti.
 
Kapatılan DTP de çağrı yapmıştı
 
Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmelerde “akil adam” önerisini yaptığı ifadeleri şöyle: “Akil adamlar komisyonu kurulmalıdır. Bu akil adamların kimlerden oluşacağı çok önemli. Ben sadece biz seçelim, bizim seçtiğimiz insanlardan oluşsun demiyorum. Devletin de seçeceği kişilerden oluşan bir komisyon olur. Örneğin İlter Türkmen olabilir. Neden İlter Türkmen’i örnek olarak veriyorum? Çünkü İlter Türkmen bu devlete hizmet etmiş biridir, bu devleti de bizi de iyi tanıyor. Demokratik ilkeler çerçevesinde taraflar arasında görüşmeler yapabilirler. Onların belirleyeceği esaslar çerçevesinde silahlar bırakılabilir. Bu komisyonun belirleyeceği esaslar çerçevesinde gerekli adımlar atılır. Bu yeni bir şey değil, aslında dünyada kullanılan bir yöntem. İrlanda’da, Kosova’da, Güney Afrika’da akil adamlar komisyonuyla sorunun çözümüne gittiler. Bu komisyona AB’den doğru da, Ahtisari gibi, ki özellikle onu öneriyorum. Eğer bu 2 ay içerisinde bu komisyon kurulup bazı adımlar atılabilirse, halklarımıza dev bir demokratikleşme, kardeşlik , özgürlük adımı hediye edebiliriz.” Eski DTP Genel Başkanı Ahmet Türk de 2008 Ocak ayında TBMM grup konuşmasında Başbakan Erdoğan’a akil adamları toplaması için çağrıda bulunmuştu.

star


Bu haber 792 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,681 µs