En Sıcak Konular

Benzine neden indirim yok?

3 Haziran 2012 14:35 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, benzin fiyatlarının neden düşmediğini açıkladı.

Bakan Yıldız, indirim için ham petrol fiyatı ili dövizin TL karşısındaki seviyesini birlikte değerlendirdiklerini söyledi. TÜPRAŞ'ın, otomatik fiyatlama sistemine tabi bir kurum olduğunu belirten Yıldız, Cenova'daki normal Akdeniz havzasındaki piyasayla beraber hareket edildiğini kaydetti.

Bakan Yıldız, şöyle devam etti: "Türkiye, yalnızca düşen petrol fiyatlarıyla değil aynı zamanda bütün girdi kaynaklarını açık pozisyonuyla değerlendiren bir ülkedir. Nedir açık pozisyon? Bankacılıkta olduğu gibi… Bizim dolarla alıp TL ile sattığımız bir üründür bu. Şu anda dolarda parite açıkça söyleyeyim bizim istemediğimiz seviyelerde. İhracatçımız için 1.65 – 1.75'ler seviyesinde olması makuldür, ama bizim enerji girdilerimiz açısında 1.80'lerde seyretmesi kalemlerimizi pahalılaştırmaktadır. O yüzde bu iki paritenin hem ham petrol fiyatları ve hem de döviz fiyatlarıyla beraber değerlendirilmesi gereken bir konudur. Döviz fiyatları TL karşısında değer kazandıkça bütün o ham petrol fiyatlarındaki düşüşü balanse etmektedir. Biz her iki kaleme yani bu sepete beraberce bakıyoruz. İnşallah fiyatlar düşer ve yeri geldiğinde 14-17 kuruşluk indirimlerle karşılayan TÜPRAŞ da o fiyattan indirecektir. Otomatik fiyatlama mekanizması işleyecektir."

Petrolün 124–127 dolarlar civarında olduğu dönemde herkesin beklentisini 150 dolarlara çevirdiğini hatırlatan Yıldız, "Ülkenin etrafında özellikle Arap baharıyla bölgesindeki sıkıntıların siyasi istikrasızlıkların gittiği andan itibaren bu petrol fiyatlarını geriye döneceğini söylemiştik. Çekilmiş bir lastik gibi elastikiyetini kaybetmedikçe onlar geriye döner demiştik. Şu anda bu oluyor. Öngörülerimiz doğrultusunda iyi bir tahminde bulunduğumuzu da söyleyebiliriz" dedi.

cihan

Bu haber 762 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,033 µs