En Sıcak Konular

'250. madde ile ilgili bir çalışma doğru'

2 Haziran 2012 20:59 tsi
'250. madde ile ilgili bir çalışma doğru' Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Ceza Muhakemesi Kanunu 250 kapsamındaki mahkemelerin durumuyla ilgili bir çalışma olduğu ama henüz sonuçlanmadığını belirterek, ''Nihayete erdiği zaman kapsamı nedir ne değildir, onu hep beraber göreceğiz. Şu anda Adale

Bozdağ, çeşitli temaslar için geldiği Karadağ'ın başkenti Podgoritsa'da, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ofisinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bekir Bozdağ, hükümetin Ceze Muhakemesi Kanunu 250. madde kapsamında bir değişiklik planı olup olmadığına ilişkin soru üzerine, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250. maddesi ve devamı maddelerine göre görev yapan mahkemelerin Türkiye'de tartışıldığını, tartışmaların devam ettiğini, bu konuda yapılacak her şeyin ilgi çektiğini söyledi.

TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen kanun tasarısına bakıldığında 250. madde kapsamındaki suçlar ve bunların soruşturulmasına ilişkin konularda bazı değişiklikler olduğunu, onların da yapıldığını belirten Bozdağ, tasarının Adalet Komisyonu'nda kabul edildiğini, mecliste de kabul edilirse yürürlüğe gireceğini vurguladı.

''250. maddeye ilişkin neler yapılabilir, nasıl yapılabilir, bunlara ilişkin herkesin değerlendirmesi var ama bir şey gerçek, 250. madde kapsamında kurulan mahkemeler ihtisas mahkemeleri'' diyen Bozdağ, şöyle konuştu:

''Bu mahkemeler esasında Türkiye'de olmaması gereken mahkemeler ama zaruret nedeniyle kurulmuş bulunan mahkemelerdir. İhtiyaç bulunduğu sürece de bunun devam edeceğini daha önce de ifade etmiştik. Çünkü hukuk devletinde mahkemelerin kendi içinde de bir hiyerarşisinin olmaması lazım. Mahkemelerin ona göre de bir durumunun olması son derece önemli. CMK 250 kapsamındaki mahkemelerin durumuyla alakalı bir çalışmanın olduğu doğru ama bu çalışma henüz nihayete ermedi. Nihayete erdiği zaman kapsamı nedir ne değildir, onu hep beraber göreceğiz. Şu anda Adalet Bakanlığı bu konuyla ilgili bir çalışma yapıyor.''

-''Daraltma gerektiği zaman o da yapılabilir''-

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, düzenlemenin kapsamına ilişkin soru üzerine de şunları söyledi:

''Bu düzenleme neleri kapsayacak neleri kapsamayacak, yapıldıktan sonra ortaya çıkar. Şu anda kesinleşmiş, şöyle olacak şu şekilde olacak değil. Biz 250 kapsamıyla ilgili bir adım atılması ve bu konuda bir çalışma yapılmasını sadece bugün söylemedik daha önce de söyledik. Türkiye'nin ihtiyacı var. Bu mahkemeler ihtiyaç olduğu sürece devam edecek dedik. Ama bu mahkemeleri övücü bir açıklamamız bugüne kadar olmadı. Ama bu mahkemelerin ihtiyaçtan doğmuş ihtisas mahkemeleri olduğunu söyledik. İhtiyaç ortadan kalktığında bu mahkemeler ilişkin düzenleme yapılabilir veya daraltma gerektiği zaman o da yapılabilir. Bu konularla alakalı Türkiye uzun zamandan beri tartışmalarını yapıyor. Bu konuyla ilgili de henüz ortaya çıkmış netleşmiş bir şey yok ama bir çalışmanın devam ettiği herkes tarafından biliniyor.

Bu konuyla ilgili bir çalışma var ama detayları henüz netleşmiş değil. O yüzden yapılacak yorumların hepsi yanıltıcı olabilir. Su anda bir çalışma sürüyor ne yapılacak, ne kadar yapılacak, bütün bunların hepsine bu çalışmanın sonucunda karar verilecek.''

Bozdağ, çalışmanın ne zaman biteceğine ilişkin soru üzerine de ''Bakalım. Şu an takvim verme imkanım yok. Ama çalışma devam ediyor'' dedi.

-''Birilerini affetmek veya birilerine imtiyaz sağlamak değil''-

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, 3. yargı paketine bir ekleme yapılarak 12 Eylül döneminde hüküm giymiş hükümlülerin serbest kalacağı, bundan ülkücülerin faydalanacağına ilişkin bazı haberler olduğunun anımsatılarak, böyle bir düzenleme olup olmadığına ilişkin soruyu da şöyle yanıtladı:

''Bu konu yanlış takdim ediliyor. Geçmişte Yargıtay'ın aynı konumda olan iki hükümlü hakkında, birisi sağcı olarak bilinen kesimden bir suç isnat edilmiş, yargılanmış hüküm giymiş, birisi de solda bulunmuş bir takım suç isnatlarıyla hüküm giymiş birisi. Geçmişte yapılan şartlı salıverme, bir takım düzenlemeler kapsamında bakıyorsunuz, sol düşüncede olanlara verilen hükümler o şartlı salıvermeden yararlandılar ve onlar tahliye oldu ama sağ düşüncede olanlarla ilgili aynı Yargıtay birisini yararlandırırken o hükümden, cezaların infazını ona göre hesap ederken, diğerleriyle ilgili aynı hesabı yapmadı, aynı uygulamayı yapmadı. Bana göre orada ideolojik bir duruş ortaya koymuş oldu. Şimdi Adalet Komisyonu'nda gündeme gelen konu esasında Yargıtay'ın mevcut mevzuat çerçevesinde düzeltmesi gerektiği halde düzeltmediği, aksine bir tarafın lehine düzeltip, diğer tarafın da aleyhine uygulayarak hukuk devletini bana göre ihlal ettiği bir hususta hukukun gereğini yapmaktır. Yoksa birilerini affetmek veya birilerini imtiyaz sağlamak değildir. Bir haksızlığa son vermektir.''

-Kürtaj tartışmaları-

Bozdağ, kürtaj tartışmasının dini yönüne ilişkin Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bir fetva hazırlığı olup olmadığına yönelik soru üzerine de ''Onu Diyanet İşleri Başkanı'na soracaksınız. Diyanet İşleri Başkanlığı kendisine sorulan sorulara Din İşleri Yüksek Kurulu vasıtasıyla cevap verir'' dedi.

Bekir Bozdağ, ''Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı'na yöneltilmiş sorular var mı yok mu onu bilmiyorum ama bu tartışmalar çerçevesinde sorular yöneltilirse Diyanet İşleri Başkanlığı soruyu yöneltenlere cevap verebilir. Ama biz Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan bu konuda herhangi bir açıklama istemedik, istememiz de doğru değil'' diye konuştu.
-Kürtaj tartışmaları-

Bozdağ, kürtaj tartışmasının dini yönüne ilişkin Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bir fetva hazırlığı olup olmadığına yönelik soru üzerine de ''Onu Diyanet İşleri Başkanı'na soracaksınız. Diyanet İşleri Başkanlığı kendisine sorulan sorulara Din İşleri Yüksek Kurulu vasıtasıyla cevap verir'' dedi.

Bekir Bozdağ, ''Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı'na yöneltilmiş sorular var mı yok mu onu bilmiyorum ama bu tartışmalar çerçevesinde sorular yöneltilirse Diyanet İşleri Başkanlığı soruyu yöneltenlere cevap verebilir. Ama biz Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan bu konuda herhangi bir açıklama istemedik, istememiz de doğru değil'' diye konuştu.

A.A



Bu haber 1,056 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,039 µs