En Sıcak Konular

'Diyarbakır önümüze kırmızı çizgiler koydu'

2 Haziran 2012 16:20 tsi
'Diyarbakır önümüze kırmızı çizgiler koydu' Başbakan Erdoğan, Diyarbakır'da konuştu..

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı 4. Olağan Kongresi ile 256 proje ve 39 tesisin açılışına katılmak üzere Diyarbakır'a geldi.

Erdoğan, Diyarbakır İl Kongresi'nde konuşmasından satır başları:

AK Parti'yi kurarken en anlamlı mesajları aldığımız şehirlerin başında Diyarbakır geliyordu. AK Parti'nin fikriyatının oluşumundan Diyarbakır'ın ve Diyarbakırlı kardeşlerimin çok etkisi verdı. Diyarbakır bizim önümüze kırmızı çizgiler koydu, bir ve beraber olma idealini önümüze koydu.

Geride bıraktığımız 10 yılda Türkiye'yi daha fazla büyüttük, daha fazla özgürleştirdik, daha fazla kalkındırdık. Biz hiçbir zaman Diyarbakır halkının fikirlerini önemsemezlik yapmadık.

Karanlık odaklar, yerl iyabancı menfaat şebekeleri sadece AK Parti'yi değil Türkiye'nin birliğini, bütünlüğünü hedef aldı. Milletimizin desteğiyle tüm girişimleri akamete uğrattık. Karşısındakini siyasi rakip değil düşman zanneden zihniyet AK Parti bünyesinde faaliyet göteren Kürt kökenli kardeşlerime türlü türlü zulümler yaptılar. Diyarbakır teşkilatımız kurulduğundan beri zor günler yaşıyor. Daha dört gün önce il başkanlığımızın önünde ses bombası patladı. Teşkilat yöneticilerimiz kaçırıldı, milletvekillerimiz tehdit edildi. Şırnak İl Başkan Yardımcısı olan kardeşimiz alçakça bir saldırıyla şehit edildi. Kardeşlerimizin kaçırılması, öldürülmesi bizi daha da perçinledi. Bu teşkilat bu saldırılara boyun eğmedi, eğmeyecek.

Sizler Diyarbakır'ı büyütmek için kahramanca mücadele verdiniz. Herbirinizi tek tek tebrik ediyorum. Allah yar ve yardımcınız olsun diyorum. AK Parti'ye daha kurulmadan Diyarbakır kucağını açmıştı.

Diyarbakır'a Başbakan olarak 12. ziyaretim. Çünkü biz Diyarbakır'a aşığız, Diyarbakır'ın hizmetkarıyız. Diyarbakır'da her zaman gönül diliyle konuştum. 41 sahabenin huzurunda konuşuyorum. Burada Mekke'den, Medine'den, Kudüs'ten sonra İslam dünyasının en önemli şehirlerinden biri olan Diyarbekir'de olmanın hassasiyetiyle konuşuyorum. Diyarbakır'daki her konuşmamı bu hassasiyetle yaptım. Buraya sizin bir kardeşiniz olarak geldim konuşuyorum. Devletin diline başvurmadan, sadece ve sadece bir kardeşiniz olarak konuşuyorum.

Bizim aracılara ihtiyacımız yok. Biz birbiri ile siyaset diliyle konuşanlardan değiliz. Bizim sevgimiz siyasetten, particilikten, örgütçülükten gelmiyor. Biz birbirimizi Allah için seviyoruz. Gönülden seviyoruz. Türkçe de, Kürtçe de, Zazaca da konuşsak kalp diliyle iletişim kuruyoruz.

Diyarbakır'la bizim aramıza kimse giremez. Birileri çıkmış Diyarbakır'dan Başbakan'ın beklentisi yok diyor, Başbakan Amed'e gelemez diyor, Kürtler sokağa çıkmasın diyor, sen kimsin, kim oluyorsun? Ben buraya kardeşlerimle kucaklaşmaya geldim. Milletimle aracısız kucaklaşmaya geldim. Bir tanesi adeta tehdit edercesine AK Parti'nin kongresine kimse gitmesin diyor. Demokratik bir kongreden neden bu kadar korkuyorsunuz. Hani siz demokrasiden, özgürlükten yanaydınız? Siz fikirden, düşünceden neden bu kadar korkuyorsunuz? Bunların söyleyecek sözü yok, onun için şiddete özendiriyorlar. Kendileri ortaya bir şey koymaz, koyanı da tehdit olarak görüyorlar. AK Parti çözüm ürettiği için var güçleri ile AK Parti'ye saldırıyorlar.

Biz her fırsatta sizlerle konuşuyoruz, konuşmaya devam edeceğiz. Biz hep birlikte ne kadar Fatih Sultan Mehmet'in yol arkadaşıysak o kadar Selahaddini Eyyubi'nin de yol arkadaşıyız. Biz aynı gökkubbe altında beraberiz, kardeşiz. Biz bu yola Kasımpaşa'dan çıktık. Ne kadar Kasımpaşa'nın evladıysan o kadar Benuse'nin evladıyım. 2001'de, 2005'te, 2009'da neredeysem, tam bir yıl önce Diyarbakır'a geldiğimde neredeysem tam o yerdeyim.

Dicle kenarında yavrusunu yitirmiş koyunun hesabı bizim üzerimizdedir, bunun bilincindeyiz. Bizim için söz senettir. Parti programımızda ne dediysek aynen arkasındayız. Kürt meselesini, Güneydoğu meselesini, terör meselesini çözmek için hangi adımı attıysak çok engellerle karşılaştık. Bazılarını siz de gördünüz. Bizim Rabbimizden başka kimseye verilecek hesabımız yoktur. Kürt kökenli vatandaşlarımızın hakkını savunduğunu söyleyen bir parti var. Anayasa görüşmeleri sırasında devamlı Meclis'ten kaçtı. Partilerin kapatılmasını engelleyecek yasanın görüşmesi sırasında Meclis'i terk etti. Bugün çıkıp bizim partimizi kapatacaklar diyorlar. Bunlar dürüst değil. CHP'nin BDP'den bir farkı var mı?

Terör örgütünün bu mesele çözülmesin diyerek şiddeti nasıl tırmandırdığını en yakından Diyarbakırlılar biliyor. Bu meselenin içinde sadece terör örgütü yok, Türkiye'nin hasmı olan odaklar, Türkiye'nin büyümesinden rahatsız olan ülkeler var. Bu çözüm için ne kadar yoğun mücadele ediyorsak bunlar çözümsüzlük için o kadar mücadele ediyorlar.

78 vilayetten biz milletvekili çıkardık. 12 Haziran'da yedi coğrafi bölgenin yedisinde AK Parti birinci oldu. Siz bütünleşmenin temsilcisisiniz.

Türkiye'de terör sorunu, PKK sorunu vardır. Kürt kökenli kardeşlerimin nezdinde birinci parti AK Parti. Biz bu emanetin sorumluluğunu hakkıyla yerine getiriyoruz. Biz bu dünyadan sadece kefenle göçeceğimizi biliyoruz, kibir, tepeden bakma bize musallat olamayacak. Öfkemiz de, sevdamız da, milletimizin hissiyatıydı. Biz demokratikleşme mücadelesinde hep yalnız kaldık. Hep kösteklendik, hep engellendik. Biz Kürtçe televizyon kurarken, onlar yapamaz dediler. Biz üniversitelerde Kürtçe enstitüler kurarken alay ettiler. Biz tarihi adımlar atarken ya yok saydılar ya da engellemek için ellerinden geleni yaptılar. Bizi taşlamaktan geri durmadılar. Anneler evlatlarıyla Kürtçe konuşamazken yayınladığım genelgeyle bunun yolunu açan ben oldum. Hani siz Kürtleri düşünüyordunuz, hangi hayırlı adımı attınız?

Cumhuriyet döneminde Kürt meselesinde en büyük kazanımları AK Parti iktidarı yapmıştır. Elbette daha yapılacak çok şey var. Batı'nın da, Doğu'nun da sorunları var, bunların hepsini biliyoruz. Güneydoğu, Doğu'ya yaptığımız toplam rakam eski rakamla 25 katrilyonu buldu. Diyarbakır farklı bir hale bürünüyorsa, hastanelerimiz, okullarımız Diyarbakır'da artıyorsa bu Diyarbakır'a olan sevdamızdandır.

Bu terör örgütü ve avanesi yatırımları yaparken müteahhitlerin iş makinelerini yaktılar, biz yenisini getirdik. Onlar yolları kestiler, biz duble yollar yaptık. Onlar protesto ettiler, biz inadına havaalanı yaptık. Oraya uçağın gelmesini neden istemiyorsunuz? Diyarbakır Havalimanı'nı çok daha modern hale getiriyoruz. İhalesi falan yapıldı. Biz sipraiş üzere iş yapmayız, görevimizi biliyoruz. Onlar çözümü engellemek için şiddete başvurdular, biz daha fazla demokrasi için adıma attık. Terör örgütü ve uzantısı malum parti BDP, bu coğrafyanın CHP'si olmak için ellerinden geleni yaptılar. 197 sivil, masum vatandaşımız son 5 yıl içerisinde terör sebebiyle hayatını kaybetti. Diyarbakır'da dershane önünde bomba pattılar, çoğu öğrenci 7 kardeşimiz vefat etti.

Terör benim Kürt kardeşime acı ve gözyaşından başka ne verdi?

CHP sık sık kurultay yapıyori bir kurultay daha yapsın BDP ile birleşsin.

CHP benden randevu istedi, arkadaşlarıma dedim, verin randevuyu. Bugüne kadar neredeydiniz? Biz gelin birlikte bu sorunu çözelim dediğimizde neredeydiniz? CHP Genel Başkanı önce Güneydoğu'nun illerini öğrensin. Haritada Mersin'in nerede olduğunu öğrensin. İmam Ali diyeceği yerde büyük İslam düşünürü Ali diyenle nereye gidebilirsin.

100 yıl önce hayal olanlar gerçeğe dönüştü. Bu süreçte kimin samimi olduğuna siz karar vereceksiniz.

Gençleri dağa teşvik edenlerin istismar siyasetine aldanmayın. İnanmayın. Bizim dönemimizde hiçbir şey karanlıkta kalmayacak. Hiçbir şeyin örtülmesine izin vermeyin. Bunlar çözüm sürecini sabote etme çabalarıdır. Ulusal ve uluslararası komplolara asla prim vermeyin.

Burada işsizlik fazla, buraya yatırım gelmiyor. Adam korkuyor, ya yakılırsa, ya bombalanırsa diyor. Bir tek geri adım atmadan sürekli ileri gidecek, daha güzel günler göreceğiz.

Demokratikleşme yolunda devrim niteliğinde adımlar attık. İnkar ve asimilasyon politikalarına biz son verdik. İşte reform süreci hız kesmeden sürüyor. 3. adalet paketini TBMM'ye sevk ettik. Üçüncü paketin içeriği basında yer aldı. Basın yayın özgürlüğünü daha da güçlendiriyoruz. Rüşvetle mücadeleyi yoğunlaştırıyoruz. Bıçak parası gibi adlar altında ameliyat için para isteyenlere ağır cezalar geliyor. 4. paket üzerinde de çalışıyoruz. İlk Bakanlar Kurulu'nda görüşeceğiz. AİHM'de verilen kararları inceledik. İşkence ve kötü muamaelenin önlenmesi için yeni önlemler alacağız. Yargıtay üzerindeki iş yükünü eritiyor, yargılamyı hızlandıracağız. Yargıda iddia makamı ile savunma makamı arasında bir denge getiriyoruz. Düşünce ve vicdan önündeki engelleri kaldırıyoruz. İfade ve basın özgürlüğünü çok daha ileri safhaya götürüyoruz.

Bu vücut benimdir ben tercih hakkımı kullanırım diyorlar, daha çok fenimist kesim bunun propagandasını yapıyor. Biz yaşam hakkını savunuyoruz. Bir vücutta ceninin öldürülmesine karşıyız. Bu kesim aynı zamanda annelik makamını da kabul etmeyen kesim. Ne demek anne? Neden kadın değil de anne diyorsunuz diyorlar. Biz annelerin ayakları öpülür diyoruz, cennet annelerin ayakları altındadır, babanın değil. Biz muhafazakar demokrat bir partiyiz. Halkımıza bunu anlatıyoruz. Parti programında böyle bir şey yoktu, nereden çıktı bu iş. Siyaset dinamik bir iş, programınızda olmayan şeyler zaman zaman yerini alır.

Sezaryen olayı nüfusu dondurmaya yönelik bir adımdır. Sezaryenle doğum yaptık, bir-iki tane olabilir diyorlar. Dert money money aslında. Oralardan daha iyi para götürüyorlar. Özel hastanelerde yüzde 90'a kadar sezaryenle doğum var. Devlet hastaneleriyle birlikte yüzde 50. Nüfusumuz artmalı, genç dinamik nüfusa ihtiyacımız var.

Bu haber 1,369 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,733 µs