En Sıcak Konular

Euro krizinin derinleşmesi Almanya'da paniği arttırdı

2 Haziran 2012 15:10 tsi
Avrupa Birliği'nde mali krizdeki ülkelerden üst üste gelen kötü haberler Almanya'da paniğe yol açtı. Alman basının neredeyse tamamının borç krizinin daha da derinleşebileceği yönünde haberlere yer vermesi bilhassa finans çevrelerinde yaşanan paniğin boy

Gelinen son durum itibariyle İspanya'daki bankacılık krizinin artık kontrol altına alamadığı netlik kazanırken, Yunanistan'ın iflasın eşiğine biraz daha yaklaştığı ve İtalya'nın da borç almada zorlanmaya başladığı gözleniyor. Yaşanan endişenin temelindeki en önemli etkenlerden birini de İspanyol ve İtalyan devlet tahvillerine uygulanan risk primlerinin yüzde 7'nin üzerine çıkması oldu.

Yatırımcılar İspanyol bankacılık sektörünün yaşanmakta olan belirsizlik nedeniyle kriz sürecindeki en riskli döneme girdiği konusunda hemfikir görünüyor. Bu da İspanya'nın devlet tahvillerine uygulanan risk primlerin Euro'ya geçilmesinden bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkmasından kaynaklanıyor. Tahvil faizlerinin yükselmesi bilhassa borç bulmakta zorlanan İtalya açısından sorun oluşturuyor. Çünkü bu artışlar alınan borçları normalde olduğundan daha da masraflı hale getiriyor. Buna paralel olarak önceki gün Avrupa'da birçok hisse senedi yükselişe geçerken, İspanya ve Yunanistan borsalarında ise düşüş yaşandığı gözlendi. AB genelinde zayıflayan ekonomik konjonktür ise krizdeki ülkelerin bütçesini toparlamak için atılacak yeni adımları neredeyse imkansız hale getiriyor.

BORSALAR SERT TEPKİ VERDİ

Finans piyasalarının panik halinde verdiği reaksiyonlar neticesinde Euro dolar karşısında son iki yılın en büyük değer kaybına uğrayarak yeniden 1,24 dolar sınırının altına indi. En büyük Alman şirketlerinin yer aldığı Alman Birleşik Borsa Endeksi'nin (DAX) yüzde 2 değer kaybına uğraması ise son gelişmelerin Almanya'daki olumsuz yansıması hakkında ciddi bir gösterge oldu.

Bunu takiben Euro bölgesinde önde gelen 50 firmanın hisselerinden oluşan EuroStoxx 50 endeksinin dün yüzde 0,73 oranında toparlanarak 2131,69 puana yükselmesi ise ekonomi çevrelerindeki sisli havayı dağıtmaya yetmedi.

PİYASALAR YUNAN SANDIKLARINA KİLİTLENDİ

Ekonomi uzmanlar geçen hafta belirginleşen bütün bu olumsuz gelişmelere bağlı olarak yaz aylarında krizin daha da derinleşebileceği uyarısında bulundu. Diğer yandan ise piyasaların büründüğü kriz perdesini Yunanistan'da seçmenlerin yeniden sandık başına gideceği 17 Haziran tarihinden önce aralaması mümkün görünmüyor. Çünkü AB Komisyonu'nun hala iflasın eşiğinde olduğunu belirttiği Yunanistan'a verilecek yardımların akmaya devam etmesi için bu ülkede seçimleri takiben iktidara gelecek olan hükümetin belirleyeceği somut yol haritası ve tasarruf hedefleri hayati önem taşıyor.



Bu haber 761 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,519 µs