En Sıcak Konular

Mübarek'in kader kararı yarın açıklanıyor

1 Haziran 2012 17:29 tsi
Yarın mahkemenin açıklayacağı Mübarek kararı için üç senaryo kuruluyor...

Mısır'da Yargıç Ahmed Rifat'ın Mübarek davası hakkındaki kararı yarın açıklanması bekleniyor. Kararla ilgil üç ayrı senaryodan söz ediliyor. Mahkeme kararının açıklanması, karar tarihinin tecil edilmesi veya yargılamanın tekrarına karar verilmesi.

3 Ağustos 2011 tarihinde başlayan ve Mübarek'in sedye'de mahkeme salonundaki kafese getirildiği dava, bütün dünya tarafından yakından takip edilmişti.

Mübarek, 25 Ocak Tahrir Devrimi esnasında göstericileri öldürmekle ve ülkeyi demokratik sistemden babadan oğula geçme veraset ve saltanat sistemine çevirme girişimiyle de suçlanıyor.

Mübarek'in avukatı Ferid el Dib'in kendisine, hakkında ceza verilebileceği şeklinde uyarıda bulunduğu, eğer ceza verilirse umudunu yitirmemesi gerektiğini salık verdiği söyleniyor.

Yüksek Askeri Konsey Başkanı Hüseyin Tantavi ve İstihbarat eski şefi Ömer Süleyman mahkeme tarafından tanık olarak dinlemiş ve iki isim de Mübarek'in göstericilere ateş emri vermediğini ifade etmişti.

Savcının Mübarek'in idamını talep ettiği davada, Mübarek'in avukatı El Dib, 1971 anayasası mucibince Mübarek'in halen Mısır Cumhurbaşkanı olduğunu iddia ederek, beraatini istedi.

Gözlemciler Mübarek'in idama çarptırılma ihtimalinin az olduğuna işaret ediyor. İdam cezası verilmesi durumunda, temyize gitme, yaş haddinden affedilme veya cumhurbaşkanı tarafından affedilmesi söz konusu.
İçişleri eski bakanı Habib el Adli ve diğer altı yardımcısı ile ilgili farklı öngörüler var.

Polis şeflerine silah ve kurşun dağıtıldığı ve bazı bölgelere keskin nişancıların yerleştirildiği, dikkate alınarak, içişleri eski bakanının durumunun daha kritik olduğu belirtiliyor.

İçişleri bakanı Adli'nin avukatları, göstericilerin üzerine Tahrir Meydanı'nın hemen bitişiğinde yer alan Amerikan Üniversitesi korumalarının ateş açtığı gibi gülünç bir savunma yaptı. İnternet ve cep telefonlarının 28 Ocak 'Cuma öfkesi' gösterileri esnasında kesilmesine ise İsrail'in casusluk girişimleri gerekçe gösterildi.

240 bin çevik kuvvet polisi ve askerinin olaylarda görevlendirildiği olaylar esnasında 1600 polis şefine silah ve 4300 kurşun teslim edildiği iddia edildi. Eğer şahitler bu iddiaları doğrular yönde ifade verdiyse, Adli'nin idam cezasına çarptırılabileceği tahmin ediliyor.

dünya bülteni



Bu haber 705 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,830 µs