En Sıcak Konular

''Çocukların milliyetleri yoktur''

1 Haziran 2012 11:40 tsi
''Çocukların milliyetleri yoktur'' Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''2. İstanbul Somali Konferansı''nda katılımcılara hitap etti...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dünya kamuoyunun dikkatini Somali'ye çekmek için çok yoğun bir gayret içinde olduklarını belirterek, ''Somali'de yaşanan yoksulluk dramını, ulaşabildiğimiz her ülkeye, her yetkiliye samimiyetle aktardık. Uluslararası her platformda, Somali'nin dertlerini, kendi meselemiz gibi bütün çıplaklığıyla ve bütün yalınlığıyla ortaya koyduk'' dedi.
 
Başbakan Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen ''2. İstanbul Somali Konferansı''nda yaptığı konuşmada, konferansa katılmak üzere Türkiye'ye, İstanbul'a gelen tüm devlet ve hükümet başkanlarına, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a, ülke ve uluslararası kuruluş temsilcilerine teşekkür etti.

Erdoğan, ''2. İstanbul Somali Konferansı''nın uluslararası toplumun değerli temsilcileri kadar, Somali toplumunun tüm kesimlerini ve temsilcilerini de bir araya getirdiğini söyledi.

Konferansa Somali Cumhurbaşkanı, Parlamento Başkanı, Başbakan ve bakanların yanı sıra Somali'de değişik kesimleri temsil eden liderlerin, kanaat önderlerinin, Türkçe'de ''ak sakallılar'' denilen tecrübeli önderlerin, aydınların, sivil toplum ve diaspora temsilcilerinin katıldığını belirten Erdoğan, Somaliland Cumhurbaşkanı ve heyetini de konferansta görmekten ayrıca memnun olduğunu, İstanbul'dan, Somali için umut dolu olarak dönmelerini temenni ettiğini dile getirdi.

Başbakan Erdoğan, geçen yıl Ağustos ayında Mogadişu'ya eşi Emine Erdoğan, ailesi, bakanlar, milletvekilleri, çeşitli kurumların yöneticileri, işadamları, sanatçılar, gazeteciler, yazarlar ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan kalabalık bir heyetle ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:

''Bir tam gün boyunca, Somali'de, Mogadişu'da, yaşanan sorunu, dramı, çekilen acıları yerinde görme imkanımız oldu. Türkiye, tarih boyunca Afrika ile her zaman iletişim ve işbirliği içinde olmuştur. Somali'yle, Somalili kardeşlerimizle de aynı şekilde tarih boyunca yakından ilgilendik. Ancak, son yaşanan kıtlıkla ortaya çıkan yoksulluk konusunda, ilgilenmenin ötesinde bir şeyler yapılmasının gerekliliğini yüreklerimizde hissettik.

Gerek Mogadişu ziyaretimiz öncesinde gerek sonrasında, dünya kamuoyunun dikkatini Somali'ye çekmek için çok yoğun bir gayret içinde olduk. Somali'de yaşanan yoksulluk dramını, ulaşabildiğimiz her ülkeye, her yetkiliye samimiyetle aktardık. Uluslararası her platformda, Somali'nin dertlerini, kendi meselemiz gibi bütün çıplaklığıyla ve bütün yalınlığıyla ortaya koyduk. Somali'yi görmeyenlere, görmek istemeyenlere, Somali'de yaşananları hissetmeyenlere; Somali'nin sesini, Somali'nin feryadını duyurmak için son derece samimi, hasbi, içten bir mücadele içinde olduk.''

-''Çocukların milliyetleri yoktur''-


Somali'ye gitmeyenlerin, oradaki manzarayı görmeyenlerin, durumun vahametini anlamalarının kolay olmayabileceğini belirten Erdoğan, ''Başkentin hemen içinde, on binlerce aile, çadırlarda yaşıyor. Çadır dedimse, o bildiğiniz bezden yapılmış çadırlar değil. Üç-dört ağaç dalı birbirine çatılıyor, üzerine naylon poşetler örtülüyor ve bu yapı, üç kişilik, beş kişilik bir aile için, lüks bir barınak haline geliyor. Bu tür çadırlara, bu tür barınaklara dahi sahip olamayan binlerce aile var. Çeşitli sorunlar nedeniyle alt yapı yatırımları gerçekleşemiyor. Bu kadar büyük bir nüfusun tamamına yardım ulaştırılamıyor, güvenlik sorunları nedeniyle, yardım kuruluşları her ihtiyaç sahibine ulaşamıyor'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, çadırlarda ziyaret ettiği çocukların, anne-babaların, sağlık ihtiyaçları bir tarafa, günlük beslenme ihtiyaçlarını dahi karşılamakta çok ama çok zorlandıklarını gördüklerini anlattı.

Dün Medeniyetler İttifakı İstanbul Toplantısı'nda da ifade etti gibi çocukların ırklarının olmadığını kaydeden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Çocukların milliyetleri yoktur. Çocukların, kendi derilerinin rengini, dillerini, inançlarını, yaşayacakları ülkeyi seçme hakları yoktur. Somalili çocuklar, mevcut manzarada hiçbir mesuliyetleri olmadığı halde, adeta dünyanın tüm yükünü o minicik omuzlarında taşıyorlar. Oyuncak, ilaç, kitap, defter, kalemden bahsetmiyorum. O çocuklar, günde 3-5 pirinç tanesi dahi yemeden, bir lokma ekmek yutamadan uykuya dalıyor ve maalesef bazıları sabaha çıkamıyor. Çadırlarda, o minicik ellere dokunan, o çocukların gözlerindeki hüzne şahit olan birisinin, inanın, o çocuklar orada öyle beklerken, gece rahat uyuması mümkün değildir.''

Başbakan Erdoğan, Somali ziyareti sırasında doktorların müdahale ettiği bir çadırda deri ve kemikten müteşekkil bir küçük çocuk gördüğünü, ayrıldıktan biraz sonra hastaneye götürülürken ölüm haberini duyduğunu anlattı.

aa


Bu haber 738 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,027 µs