En Sıcak Konular

Doğalgazda yeni rota Katar

31 Mayıs 2012 16:59 tsi
Türkiye artan doğalgaz ihracatı için rotasını Katar'a çevirdi. İki ülke işbirliğine girmeye hazırlanıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin artan doğalgaz ihtiyacını önemli kaynak ülkelerinden biri olan Katar ile telafi etmek ve artırmak istediklerini söyledi.

Bakan Taner Yıldız, Çırağan Sarayı'nda Katar Enerji ve Sanayi Bakanı Muhammed Bin Salih El Sada ve Ukrayna Yatırım Ajansı Başkanı Vladyslav Kaskiv ile görüştü. Basına kapalı yapılan görüşme sonrası bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye'nin doğalgaz kaynaklarıyla ilgili taleplerini karşılamak için toplandık. Türkiye'nin artan doğalgaz ihtiyacını, önemli kaynak ülkelerinden biri olan Katar ile telafi etmek ve artırmak istiyoruz. Yaptığımız çerçeve anlaşmalarıyla spot ve uzun dönemli kontratlar için önemli mesafeler katettik. Bunu gerek fiyat, gerekse diğer konularda güçlendirmek gerekiyor" dedi.

İki ülkenin görüşmeler sırasında mükemmel bir iletişim yakaladığını belirten Katar Bakanı El Sada ise, "İki ülke arasındaki ilişkileri mükemmel bir şekilde devam ettirmeye katkıda bulunmak için buradayız. Doğalgaz konusunda başarılı bir görüşme oldu. İki ana alanda görüşmelerimizi sürdürdük. Mevcut LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) konusuna ilişkin anlaşmalar. İkinci konu ise, LNG tedariğine ilişkin anlaşmalardır. Katar'ın Türkiye'deki olası yatırımlarını ele aldık. Bu iki alanın da iyi bir şekilde ilerlediğini söylemek bana memnuniyet veriyor. Bu ilerlemeler her iki ülkenin taahhütleri sayesindedir" diye konuştu.

Ukrayna Yatırım Ajansı Başkanı Vladyslav Kaskiv de, "Biz Türk mevkidaşlarımızla yeni güzergahlar ve yeni projeler geliştirebileceğimizi düşünüyoruz. İnanıyoruz ki, olumlu sonuçların ortaya çıkması konusunda Ukrayna da yardımcı olacak. Katar ile işbirliğimizi yakın geçmişte başlatmamıza rağmen işbirliğimiz güçlü bir şekilde ilerlemektedir. Gelecek vaat ettiğine inanıyoruz bu işbirliğinin. Bu işbirliği LNG tedariğiyle sınırlı kalmayacak, bunun da ötesine geçeceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Bakan Taner Yıldız, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ukrayna ve Katar ile görüşmesi yapılan projenin detaylarından bahseden Yıldız, "Katar doğalgaz tedarikiyle ilgili farklı projeler geliştirebilir. Karadeniz'deki enerji terminalinden boğazlardan geçecek yükü olumlu karşılamadığımızı biliyorsunuz. Biz boğazların yükünü hafifletmek için uğraşıyoruz. Doğalgaz tedariki ile ilgili çalışma yapabileceğimizi, beraber heyetler dahilinde bu çalışmayı yürütebileceğimizi söyledik" şeklinde konuştu.

Türkiye'ye ne kadar bir LNG tedariği yapılacağı sorusu üzerine Katar Bakanı El Sada, "Biz Katar olarak LNG alanında iki konuda işbirliği yapıyoruz. Birincisi master gaz alım satımı, buna spot kontrat diyebiliriz. Bu kontrata göre gazın miktarı ihtiyaca ve zamana göre tespit edilecek. Ne zaman ihtiyaç olacak, o zaman LNG verilecek. Diğer anlaşma ise, 2 milyon tonluk anlaşma. Bunun üzerindeki görüşmeler devam ediyor" yanıtını verdi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın ( TPAO) Irak'ın Basra bölgesinde petrol arama ihalesini kazanmasıyla ilgili bir soruya Bakan Yıldız, "Dün farklı bir gelişme oldu. Merkezi Irak hükümetiyle girdiğimiz ihaleyi Kuveyt Enerji ile TPAO kazandı. Türkiye, Irak için herhangi bir ülke değildir. Kardeş ülkemizdir. Bizim enerji projeleriyle geliştirebileceğimiz bütün yapının merkezinin Irak hükümetiyle yapıldığını bir kez daha vurgulamak isterim. Bu ihalenin Türkiye tarafından alınmış olması, iki ülkenin kardeşliğine vurulmuş bir damga olarak nitelendirilebilir. TPAO'nun çıkaracağı petrolün varili başına 6.24 cent teklif verilmiştir. Bu bölge İran'a daha yakındır ve verimli olacağı kanaatini taşıyoruz" yanıtını verdi.

Bakan Yıldız, petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye'ye olumlu yansıyıp yansımayacağı ile ilgili soru üzerine de, "Ham petrol fiyatlarının eski yerine ulaşması bizim öngörümüzdü. Siyasi istikrarsızlıklar bölgemizde ve çevremizde azaldıkça, bunların eski fiyatlarına gerilmiş bir lastik gibi döneceğini söylemiştik. İnşallah daha da düşmesini isteriz. Ancak bizde bu sepet tek faktörden oluşmuyor. Aynı zamanda dövizle aldığımız için döviz fiyatlarının Türk Lirası karşısında düşüşü dengeyi oluşturuyor" ifadesini kullandı.



Bu haber 702 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,796 µs