En Sıcak Konular

Umarım diğer ülkeler de Türkiye'yi örnek alır

31 Mayıs 2012 13:30 tsi
Somali Başbakanı Abdiveli Muhammed Ali, ''Somali'de Türkiye'nin faaliyetleri somut bir örnek oluşturmuştur. Umarım diğer ülkeler de Türkiye'yi örnek alırlar'' dedi.

İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen ''2. İstanbul Somali Konferansı''nın açılışında yaptığı konuşmada Muhammed Ali, Türkiye'ye Somali'ye verdiği destekten ve Somali'nin geleceği konulu toplantıya ev sahipliği yaptığından dolayı teşekkür etti.

Muhammed Ali, Somali'nin Türkiye ile bağının uzun bir geçmişe dayandığını belirterek, Somali'nin 16. yüzyılda Sultan Selim'in başkanlığında Osmanlı İmparatorluğu'nun himayesi altında olduğunu söyledi.

''Somali'nin ne zaman ihtiyacı olsa Türkiye arkasında olmuştur'' diyen Muhammed Ali, Somali'nin geleceği için Türkiye ile Somali'nin birlikte hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

Uluslararası toplum, Somali için ortak tavır alırsa Somali'nin geleceği için ortak hareket ederse ancak başarılı olur'' diyen Ali, şunları söyledi:

''Somali'de Türkiye'nin faaliyetleri somut bir örnek oluşturmuştur. Umarım diğer ülkeler de Türkiye'yi örnek alırlar. Somali gelişmeye hazırdır. Uzun vadeli gelişme olmazsa kısa vadeli krizlerle mücadele edip durursunuz. Son yıllarda Somali halkı büyük bir direnç göstermiştir ve dünyaya bu konuda örnek olmuştur. Bölgede yönetim boşluğu vardır. Yönetim boşluğu tekrar olursa yine çatışma başlar. Bunlar ulusal uzlaşma planında ele alınmalı ve yeni bölgelerde de bütün aktörlerin etkili olmasını isteriz. Yeni Somali'de bizim odak noktamız güvenlik, ekonomi, hayvancılık ve tarım, bilimsel ve teknolojik gelişme konularında olmalıdır.''

Doğu Afrika bölgesinde, küresel ekonomik bölgeye dahil olmak istediklerini belirten Ali, ithalattan ziyade ihracata ağırlık vermek istediklerini, böylece hem doğu hem batı ile ilişki içerisinde olmak istediklerini ifade etti.

Somali'deki mevcut yönetim boşluğuna dikkati çeken Muhammed Ali, yeni Somali'de bu boşluğun oluşmaması gerektiğini kaydetti. Ali ''Somali yeni bir doğuşun eşiğindedir. Son 9 aydaki gelişmelerden ve barıştan dolayı çok güzel sonuçlar elde ettik. Türkiye'ye ve dostlarımıza teşekkür ediyorum'' diye konuştu. 

Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,724 µs