En Sıcak Konular

Bakan Ergün, Libya'ya gidecek

31 Mayıs 2012 13:45 tsi
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Libya'nın yeniden yapılandırılması konusunun ele alınacağı ''2. Türk-Arap Sanayi İşbirliği Konferansı''na katılmak üzere 2 Haziran Cumartesi günü Bingazi'ye gidecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 2. Türk-Arap Sanayi İşbirliği Konferansı, Libya'nın Bingazi şehrinde 3-4 Haziran tarihlerinde Arap Ligine üye 22 ülkeden bakanlar seviyesinde katılımla gerçekleştirilecek. Türkiye de konferansa Bakan Ergün başkanlığında, sanayici ve işadamlarından oluşan yaklaşık 100 kişilik bir heyetle katılacak.

Türk işadamları demir-çelik, inşaat, petrokimya, makine, gıda, telekomünikasyon, tekstil, otomotiv, bankacılık ve medikal sektörleri olmak üzere geniş bir alanda Türkiye'yi temsil edecek.

Konferansın ilk gününde yapılacak Bakanlar oturumunun ardından, Libya'nın zarar görmüş sanayi tesislerinin yeniden yapılandırılmasına yönelik olarak; ''petrokimya'', ''demir-çelik'', ''inşaat malzemeleri'', ''bilgi ve iletişim teknolojileri'', ''sanayi bölgeleri'', ''KOBİ'ler'' ile ''yatırım ve ticaret'' başlıkları altında, öncelikli ihtiyaçların ve yatırım fırsatlarının ele alınacağı oturumlar gerçekleştirilecek.

Konferansın ikinci gününde ise Türkiye ve Arap Ligi ülkeleri genelinde işbirliği geliştirilebilecek sektörlerden, makine, otomotiv, tekstil, maden, yenilenebilir enerji, elektronik, standartlar ve kalite konularında paralel oturumlar düzenlenecek.

Açıklamaya göre, önümüzdeki dönemde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Libya'nın yeniden yapılanma sürecinde dost ve kardeş ülke olarak etkin rol alacak, tüm bilgi birikimleri ve teknik desteği paylaşacak.

Bununla birlikte, bu ülkedeki sanayi sektörünün yeniden yapılandırılması ve yeniden kurulması çalışmalarına katılım sağlanması, yeniden yapılanan Libya pazarından önemli oranda pay alabilmeleri bakımından Türk sanayici ve işadamları için de önemli fırsatlar ortaya konulacak.

-Hedef 5 yıl içinde 100 milyar dolar-

Son yıllarda taraflar arasında pek çok konuda gelişen ilişkilerin sanayi ve karşılıklı ticaret üzerinde de olumlu etkiler gösterdiği belirtilen açıklamaya göre, Türkiye ile Arap Ligi devletleri arasında 2002 yılında 6,6 milyar dolar olan toplam ticaret hacmi 2010 yılında 33 milyar dolar seviyesine yükseldi. Gelişen ikili ilişkiler sayesinde, 5 yıl içinde toplam ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkması hedefleniyor.

Türk-Arap Sanayi İşbirliği Konferansları'nın 3'üncüsü ise 2013 yılında Mısır'da düzenlenecek. Konferansta alınan kararların takibi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcilerinin de içinde yer aldığı bir İzleme Komitesi tarafından yapılacak.

-Türkiye, Libya'ya Sanayi Stratejisi hazırlayacak-

Açıklamada, geçen yıl Aralık ayında İstanbul'da yapılan 1. Türk-Arap Sanayi İşbirliği Konferansı sonrasında yayımlanan İstanbul 2011 Deklarasyonunda Libya'nın yeniden yapılandırılması konusunda Libya temsilcileri tarafından, sanayi stratejisi ve KOBİ'lerin yeniden yapılandırılmasına konularında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan destek ve tecrübelerin paylaşımının talep edildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

''Türkiye ve Libya'nın dış ticaret hacmi 2010 yılında 2,3 milyar dolara ulaştı. 2011 yılı içinde ise yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle ikili ticarette kaydedilen gerilemenin Libya'nın yeniden yapılanma süreciyle 2012 yılında iyileşmesi ve artması hedeflenmektedir. Türkiye'nin Arap ülkelerine gerçekleştirdiği ihracat listesinde 15'inci, müteahhitlik hizmetleri listesinde ise 2'inci sırada yer alan Libya bundan sonraki yapılanma sürecinde de ülkemiz açısından önemli bir yere sahip olacak.

Yapılan görüşmelerde Libya sanayisinin yeniden yapılandırmaya olan ihtiyacının yanı sıra iç karışıklık sırasında tamamen veya kısmen tahrip olarak üretim kapasitesini kaybeden 23 sanayi tesisinin Türkiye'nin de destekleri ile ayağa kaldırılması kararı alındı. Bu konu, Libya;da gerçekleştirilecek olan Konferansın önemli konuları arasında yer almaktadır.''

aa


Bu haber 487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,487 µs