En Sıcak Konular

Televizyon, öğrencinin başarısını düşürüyor

31 Mayıs 2012 12:24 tsi
Seydişehir'in Gevrekli İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencileri, öğretmenleri Kevser Bozkurt gözetiminde yaptıkları 'televizyon-aile-öğrenci ilişkisi' anketinde çarpıcı sonuçlar elde etti.

Öğrencilerin 172 hanede yüz yüze görüşerek yaptığı anket sonuçlarına göre, televizyon sahibi 171 hanede ailelerin yüzde 70'i akşamları ortalama 3 saat televizyon seyrediyor. Televizyon seyredilen saatlerde çocuklar, ya aynı odada ders çalışıyor ya da ders çalışmaları için başka odaya gönderiliyor.

Gevrekli İlköğretim Okulu Fen ve Teknoloji Dersi Öğretmeni Kevser Bozkurt, aynı zamanda sınıf öğretmeni olduğu 8/B öğrencilerinden 'proje ödevi' olarak 'televizyon-aile-öğrenci ilişkisi'ni ele alan bir anket yapmalarını istedi. Öğrenciler, Gevreklilerden örneklem yöntemiyle 172 hane seçti ve çalışmaya başladı. 172 hanede, aile bireyleriyle yüz yüze görüşen öğrenciler, anket çalışması çerçevesinde ailelere 10 soru yöneltti.

Önyargısız, artniyetsiz, beklentisiz ve tamamen duru bir ortamda yapılan anket çalışmasında görüşülen 172 haneden 171'inde televizyon olduğu belirlendi. Ankette 'gündüz kaç saat televizyon izleniyor?' sorusuna '49 hane 2 saat, 42 hane 3 saat, 44 hane de 4 saat' cevabı verdi. Gündüz saatlerinde izlenen programlar sorusuna, 113 hane haber programları, 71 hane diziler diye cevap verirken 48 hane çizgi filmlerin gündüz daha çok izlendiği karşılığını verdi. Kadın programları bu soruda 36 cevapta kaldı.

Ankette televizyon sahibi hanelerin 65'inin akşam kuşağında 3 saat, 51'inin 4 saatini televizyon izleyerek geçirdikleri belirlendi. 'Akşam saatlerinde hangi programlar izleniyor?' sorusuna katılımcılardan 138'i haberler, 129'u diziler, 19'u yarışmalar, 15'i çizgi filmler, 15'i tarım ve hayvancılık programları, 7'si sağlık programı, 3'ü eğitim yayınları, 15'i spor programı 3'ü dini yayınlar, 2'si tartışma programları, 1'i belgesel içerikli yayınlar cevabını verdi.

Ankete katılan 172 hane sahibine evlerinde ilk veya orta öğretim öğrencisi olup olmadığı da soruldu. Bu soruya 107 hane sahibi 'evet var' cevabı verdi. Evinde öğrenci bulunan katılımcılara 'çocuğun rahat ders çalışabilmesi için herhangi bir düzenleme yapıyor musunuz?' sorusu yöneltildi. 86 hane bir düzenlemeye gidildiğini belirtti. Bu soruya evet cevabı veren 86 hane sahibinden 34'ü, çocuğu ders çalışırken televizyonu kapattığını, 37'si ders çalışan çocuğu başka odaya gönderdiğini, 1'i ise 'dersini çalış sonra televizyon izle' şartı getirdiğini söyledi. 16 hane çocuk ders çalışrken nasıl bir uygulamaya gittiğini belirtmezken 21 hane hiçbir uygulamaya gitmediğini beyan etti. Hane sahiplerinden 47'si de 'çocuğunuz ders çalışırken aynı odada televizyon izleniyor mu?' sorusuna 'evet' cevabı verdi.

Gevrekli İlköğretim Okulu Fen ve Teknoloji Dersi öğretmeni Kevser Bozkurt, anket sonuçlarını 'İnsanlar maalesef televizyon denilen cihazı hayatlarının merkezine oturtmuş durumda. Yüzde 99,9'un evinde televizyon var, yüzde 94'ü de televizyonu en çok vakit geçirdikleri oturma odasına yerleştirmiş. Gündüz ortalama 2 saat 48 dakika televizyon izleniyor. Akşam ise ortalama 3 saat 4 dakika televizyon izleniyor. Sonuçlara göre ailenin hep bir arada olduğu birkaç saatlik akşam kuşağında televizyon yatma saatine kadar kapanmıyor." sözleriyle değerlendirdi.

'AİLELER, ÇOCUKLARININ BAŞARISI İÇİN TELEVİZYON ALIŞKANLIKLARINI DEĞİŞTİRMELİ'


Anketin en çarpıcı ve en düşündürücü sonucunun 'aile-öğrenci-televizyon ilişkisini' irdeleyen sorulara verilen cevaplarla ortaya çıktığını vurgulayan Kevser Bozkurt, "Ailelerin yüzde 44'ü çocuğun ders çalıştığı odada televizyon izliyor. Halbuki pedagojik araştırmalara göre bir öğrencinin verimli ders çalışabilmesi için görsel ve işitsel uyaranların ortamda bulunmaması gerekiyor. Öğrenci başka bir odada ders çalışsa bile yan odadan gelen televizyon sesinden etkilenir, odaklanamaz, dikkatini toplayamaz. Televizyon bağımlısı aileler, bilerek veya bilmeyerek çocuklarının başarısızlığına zemin hazırlamaktadır. Özellikle öğrencili evlerde, aileler çocuklarının başarılı olmasını istiyorlarsa televizyon alışkanlıklarını gözden geçirmeliler." dedi.

Gevrekli İlköğretim Okulu 8/B sınıf öğrencileri, araştırma neticesinde ulaştıkları sonuçları öğretmenleriyle birlikte inceledikten sonra ailelere gerekli bilgilendirmeyi yapmak için seferber oldu. Anket için gittikleri evleri tek tek dolaşmayı kararlaştıran öğrenciler, ailelere çocuklarının okul başarısını desteklemeleri için televizyonu daha az ve daha kontrollü izlemeleri gerektiğini anlatacak.

cihan

Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,513 µs