En Sıcak Konular

''MİT, Öcalan'ı kullandı''

31 Mayıs 2012 11:34 tsi
''MİT, Öcalan'ı kullandı'' TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde kurulan Terör Alt Komisyonu, dünkü toplantısında 1999-2002 tarihleri arasında OHAL Valiliği yapan Gökhan Aydıner'i dinledi.

Eski Olağanüstü Hal Bölge (OHAL) Valisi Gökhan Aydıner, MİT'in 1980 öncesinde terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan'ı kullandığını ancak kontrol altında tutamadığını söyledi. Komisyon üyelerinin, Öcalan'ın "MİT beni kullanmak istedi ama ben onları kullandım." sözlerinin hatırlatılması üzerine Aydıner, "Evet kullanıldı, kurumsallaşmadan yok edilmeliydi." dedi.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde kurulan Terör Alt Komisyonu, dünkü toplantısında 1999-2002 tarihleri arasında OHAL Valiliği yapan Gökhan Aydıner'i dinledi. OHAL dönemi ve terör örgütlerine ilişkin çarpıcı bilgiler veren Aydıner, terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan'ın bir dönem MİT tarafından kullanıldığını, daha sonra ise kontrolden çıktığını açıkladı. Komisyon üyesi İhsan Şener'in Öcalan'ın bir dönem MİT'in elemanı olduğu ve 1978-1980 arasında PKK'nın devlet tarafından finanse edildiği yönündeki iddiaları hatırlatması üzerine, isim vermeden iddiaları doğrulayan Aydıner "1980'de PKK'nın adı yoktu. Rizgari, Kawa gibi örgütler vardı. İstihbarat örgütleri genelde bir oluşum içine adamlarını sokarlar, 'örgüt palazlansın, sonra toptan toplarız' anlayışında olurlar. Bence palazlanmadan çökertilmelidir. Eğer örgüt kişiye bağlıyken onları saf dışı bırakırsanız biter. Ancak kurumsallaşmamalı. İstihbarat böyle bir adam yakaladıysa, kullandıysa onun kanalıyla ona müsaade etmiş, göz yummuş olabilir." ifadelerini kullandı.

Komisyon üyesi Mehmet Metiner'in "Öcalan, bir kitabında 'MİT beni kullanmak istedi ama ben onları kullandım.' diyor. Gerçekten böyle bir bağlantı var mı?" sorusuna ise Aydıner, "Evet kullanıldı. Kurumsallaşmadan yok edilmeliydi." şeklinde cevap verdi. Aydıner, istihbarat örgütlerinin kimi zaman kendi adamlarını bir örgüte sokarak yükselttiğini ve bu şekilde örgütü kontrol altında tuttuğunu, tüm örgütün o kişiye bağlanması durumunda da örgütün tamamen saf dışı bırakıldığını söyledi.

Alt Komisyon Başkanı Naci Bostancı'nın, Şırnak ve Diyarbakır'ın Lice ilçesinde yaşanan olaylarla ilgili kendisine bir şikâyet gelip gelmediği sorusuna "Hayır hiçbir şikâyet gelmedi." diye karşılık veren Aydıner, AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner'in JİTEM'in varlığına yönelik bir soruya "JİTEM türü bir yasa dışı yapılanmanın varlığı veya yargısız infaz faaliyetlerinde bulunduğu şeklinde herhangi bir başvuru gelmedi." şeklinde cevap verdi. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat'ın, "OHAL keşke olmasaydı dediğiniz oldu mu?" sorusuna "Hayır" diye karşılık veren Aydıner, suç işleyenin cezasız kalmaması gerektiğini ancak terörle mücadelede başarılı olmak için çözümün ne olduğuna bakmak gerektiğini anlattı.

Dış destek olmasa PKK ayakta duramaz

Terör örgütlerini ayakta tutan unsurların eylemlilik, propaganda, suç örgütleriyle işbirliği ve dış destek olduğunu kaydeden Aydıner, dış desteği olmayan hiçbir örgütün ayakta kalamayacağına işaret ederek "PKK terör örgütü kadar dış desteğe mazhar dünyada başka örgüt yoktur. Türkiye'de faaliyet gösteren terör örgütlerinin hepsinde özellikle Avrupa başta olmak üzere, dış destek vardır. Dış desteği kesmedikten sonra terör örgütlerinin hayatiyetini sona erdirmek bana göre mümkün değildir." diye konuştu.

Terör örgütünün üst düzey isimlerinin silah bırakmaktan yana olmadıklarını da belirten Aydıner, sözlerini şöyle sürdürdü: "Midenize yemeği almadan hazmedemezsiniz. Ancak midenize aldığınızın bomba olmamasına dikkat edin. 'Bölmek mi istiyorsunuz, alın.' deyin, onları yine oradan indiremezsiniz. Okuma-yazması yok, çobanlık yapabilir ancak dağa kaçmışlar orada bir sorumluluk almışlar. Koyunlar yerine insanlara söz geçiriyor. Terör örgütü bir istihdam yeri olmuştur bugün. Benim zamanımda, bunlara 100 dolar verirlerdi. Şimdi ne kadar bilmiyorum. Yeme içme, 'oranın komutanısın' şeklinde prestij... İçinize alacağınız grup ile bomba grubunu ayırt etmek lazım. 'Mücadeleyi keseyim, barış ortamı olur.' dediğinizde sadece ekmeklerine yağ sürülmüş olur."

zaman

Bu haber 916 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,819 µs