En Sıcak Konular

Bosna Hersek'te hükümet krizi

31 Mayıs 2012 11:21 tsi
Bosna Hersek'te koalisyonu oluşturan 6 parti arasında yer alan ve en büyük Boşnak temsilcisi olan Demokrat Eylem Partisi'nin (SDA) 2012 bütçesine destek vermemesi, hükümet krizine yol açtı.

Boşnaklar'ı temsil eden en büyük parti konumundaki SDA, parlamentoyu oluşturan Temsilciler Meclisi'ndeki oylamada olduğu gibi bütçenin 15 kişiden oluşan Milletler Meclisi'nde kabul edilmesine de karşı çıktı.

SDA Genel Başkanı ve Milletler Meclisi Başkanvekili Süleyman Tihiç, Bosna Hersek kurumlarının yaklaşık 713 milyon avroluk 2012 bütçesini yetersiz olduğu gerekçesiyle desteklemediklerini söyledi.

İktidarda bulunan Sosyal Demokrat Partisi (SDP) Genel Başkanı ve Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya ise SDA'nın bütçeye karşı oy kullanmasının iktidardaki partnerlerine karşı olduğunun göstergesi olarak algılandığını, bugün yapılacak Milletler Meclisi toplantısında hükümetin yapısının da yeniden görüşüleceğini belirtti.

Milliyetçi Hırvat partisi Hırvat Demokrat Birliği Bosna Hersek (HDZ BiH) lideri Dragan Çoviç de AA muhabirine yaptığı açıklamada, SDA'nın bütçenin onaylanmasına karşı çıkmasını değerlendirirken, ''İktidar ortağımızın koalisyondan çıkarılma ihtimali bulunuyor'' dedi.

SDA'nın hükümetten çıkarılmasının 16 ay süren müzakereler sonucunda kurulan ve bazı önemli reformlar konusunda uzlaşı sağlayan hükümetin yenilenmesine yol açabileceğine işaret eden Çoviç, SDA'nın yerine muhalefet partilerinden ortak alınabileceğini ifade etti.

SDA Genel Başkanvekili Şemsudin Mehmedoviç de AA muhabirine yaptığı açıklamada, partisinin hükümetten çıkarılması durumunda, bazı lokal hükümetlerde de diğer partilerin SDA tarafından hükümetten çıkarılacağını belirtti.

Bosna Hersek'te hükümette krize neden olan 2012 bütçesi, parlamentoyu oluşturan iki meclisten biri olan Temsilciler Meclisi'nin ardından, önceki gün Milletler Meclisince de onaylanmıştı.

Boşnakları temsil eden en büyük parti Demokrat Eylem Partisi (SDA) üyeleri, Temsilciler Meclisi'ndeki oylamada olduğu gibi, bütçenin 15 kişiden oluşan Milletler Meclisi'nde onaylanmasına da karşı çıkmıştı.

aa


Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,120 µs